Τεχνητό δέρμα, από γενετικά τροποποιημένo ανθρώπινο δέρμα, δημιούργησαν επιστήμονες στη Δανία και υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξή του, θα μπορούσε να σταματήσει τον καρκίνο του δέρματος εν τη γενέσει του.
Αυτό το μοντέλο δέρματος, θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν πώς ο καρκίνος βλάπτει τις δομές του δέρματος και καταλαμβάνει τα υγιή κύτταρα.
Σε ένα υγιές σώμα, η βλάβη στο δέρμα δεν ωθεί τα κύτταρα του δέρματος να εισβάλουν στο υπόδερμα. Αντίθετα, ανταποκρίνονται δημιουργώντας νέα στρώματα δέρματος. Παρουσία καρκίνου, ωστόσο, τα κύτταρα του δέρματος δεν διατηρούνται πλέον σε μία περιοχή και αρχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια μεταξύ πολλαπλών στρωμάτων.
Ο αποκλεισμός της επεμβατικής ανάπτυξης θα περιόριζε την εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω της οδού βήτα TGF.
«Μελετούμε μια από τις οδούς σηματοδότησης των κυττάρων, τη λεγόμενη βήτα οδό TGF. Αυτό το μονοπάτι παίζει κρίσιμο ρόλο στην επικοινωνία του κυττάρου με το περιβάλλον του και ελέγχει π.χ. κυτταρική ανάπτυξη και κυτταρική διαίρεση», εξηγεί ο Hans Wandall, καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. «Εάν αυτοί οι μηχανισμοί καταστραφούν, το κύτταρο μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό κύτταρο και να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό», αναφέρει.
Μέχρι στιγμής, το τεχνητό δέρμα που δημιούργησαν οι ερευνητές είναι το πιο κοντινό στο να μοιάζει και να λειτουργεί σαν πραγματικό ανθρώπινο δέρμα. Η τεχνητή έκδοση χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα κύτταρα ανθρώπινου δέρματος που κατασκευάστηκαν από υποδόριο ιστό. Όπως το πραγματικό ανθρώπινο δέρμα, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται σε στρώματα. Το μοντέλο επιτρέπει επίσης στους ερευνητές να κάνουν γρήγορα γενετικές αλλαγές, οι οποίες θα τους βοηθούσαν να δουν την ανάπτυξη του δέρματος κάτω από πολλαπλές δερματικές διαταραχές, όχι μόνο με καρκίνο του δέρματος.
Πηγή: dikaiologitika.gr