ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΜΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

  • Ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας από τον Ιούλιο του 2022, ακόμη δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση της έκτασης από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Δράμας
  • Διοργάνωση ημερίδας από τον Δήμο Δράμας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την παρουσίαση των προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση της εταιρείας Raycap, και τη διεύρυνση δυνατοτήτων συνεργασιών με άλλους φορείς

«Σχεδίασα, διεκδίκησα και εξασφάλισα ήδη 6 εκ. ευρώ για το στρατόπεδο Ανδρικάκη και ξεκινά το χτίσιμο μιας πόλης μέσα στην πόλη…», ανέφερε χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό πρόσωπο, σε προεκλογικό σποτ, στις 3 Οκτωβρίου 2023, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, όμως σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος «Διοργάνωση ημερίδας με αντικείμενο την παρουσίαση των προκαταρκτικών μελετών καθώς επίσης και την διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασιών με άλλους φορείς του έργου: “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΑΝΔΡΙΚΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ”», ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου πολύ σημαντικού έργου, για το οποίο εκφράζονται εκτιμήσεις ότι μπορεί να αλλάξει την πορεία του τόπου, συνδέοντας άρρηκτα τη Δράμα με την κινηματογραφική παραγωγή στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις από την πλευρά Δημοτικών Συμβούλων της πρώην Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι ανέφεραν ότι το πρώτο βήμα έγινε από τη δική τους διοίκηση. Βέβαια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης, μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο οι μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση από την εταιρεία Raycap, και βρίσκονται σε εκκρεμότητα όχι μόνο η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, αλλά ακόμη και η παραχώρηση της έκτασης στον Δήμο Δράμας από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Υπενθυμίζεται πως σχετικό μνημόνιο συνεργασίας είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2022 ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο Δράμας και την ΕΤΑΔ και παρόλο που πέρασε ενάμισης χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία της Δημοτικής Αρχής του κ. Μαμσάκου, θα πρέπει και αυτό το ζήτημα να διευθετηθεί από τη νυν διοίκηση του Δήμου Δράμας.

Με βάση όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το συγκεκριμένο έργο να έχει την τύχη της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, για την οποία εδώ και δεκαετίες δεν έχει εξευρεθεί πηγή χρηματοδότησης και υπάρχει μόνο μια πινακίδα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδόπουλος.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Δράμας, η «χρηματοδότηση των 6 εκ. ευρώ» ήταν απλά μια προφορική δέσμευση από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία όπως είναι γνωστό δεν επανεκλέχτηκε, και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό με την εγγραφή πίστωσης σε κωδικό, με τη νέα Περιφερειακή Αρχή να υπόσχεται βέβαια ότι θα εγγράψει την πίστωση. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το ποσό των 6 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για να χρηματοδοτηθεί το έργο στο σύνολό του, καθώς ο προϋπολογισμός του, σύμφωνα με τις μελέτες, ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ.

«Οι ευχές καλές είναι, αλλά κάποιοι πρέπει να τρέξουμε να βρούμε τα λεφτά, αλλιώς θα μείνουμε στις ευχές και στους τίτλους έργων»

Στην τοποθέτησή του, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν έχει να κάνει με απλές εξαγγελίες. Το ποιος το εξήγγειλε, το πότε ειπώθηκε, το ποιος το προχώρησε. Το θέμα δεν είχε προχωρήσει καθόλου. Είχε υπογραφεί μεταξύ τριών φορέων, του Δήμου Δράμας, του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ ένα μνημόνιο 4-5 σελίδων. Υπάρχει μια προφορική δέσμευση την οποία προσπαθούμε να την κάνουμε να γίνει γραπτή η δέσμευση, των 6 εκ. από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Δεν υπάρχει πουθενά η πίστωση εγγεγραμμένη. Παρόλα αυτά η νέα Περιφερειακή Διοίκηση με την οποία συνεργαζόμαστε, δίνει την υπόσχεση ότι θα εγγράψει την πίστωση αυτή. Είναι κάτι πολύ σοβαρό. Εδώ πάνω με μια πολύ καλή συνεργασία με την κ. Υπουργό, την κ. Μενδώνη, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε κάποια χρήματα από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν ενδώσει. Ευελπιστώ στη συνάντηση την οποία προκαλεί ο Δήμος Δράμας με το Υπουργείο και με κάποιους εμπλεκόμενους φορείς για να δώσουμε έμφαση στο έργο.

Για να ξέρει το σώμα και να καταγραφεί στα πρακτικά μέχρι και σήμερα η ΕΤΑΔ δεν έχει μεταγράψει την έκταση. Για να ξέρουμε τι συζητάμε. Είμαστε τόσο πιεστικοί όσο δεν φαντάζεστε. Κι όταν ασχολείται μια Υπουργός με τη μεταγραφή και δεν γίνεται άμεσα, αντιλαμβάνεστε τα προβλήματα. Για να μη λέμε μόνο ευχές και δημιουργούμε εντυπώσεις. Η μελέτη η οποία πληρώθηκε από την εταιρεία Raycap και ήταν της τάξης των 300.000 ευρώ αναδεικνύει ένα έργο της τάξης των 20 plus εκατομμυρίων. Άρα οι ευχές καλές είναι, αλλά κάποιοι πρέπει να τρέξουμε να βρούμε τα λεφτά, αλλιώς θα μείνουμε στις ευχές και στους τίτλους έργων. Να μην αναφέρω τέτοιου είδους έργα, όπως ήταν η Καπναποθήκη στην Περδίκκα. Είκοσι χρόνια είχε μια πινακίδα εκεί. Αφού δεν βρέθηκαν τα λεφτά, έμειναν οι πινακίδες. Και δεν μιλώ για αυτή την κυβέρνηση. Για τις εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν προ εικοσαετίας μέχρι σήμερα».

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι προκλήθηκε η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης σύσκεψης, καθώς ο στόχος είναι να προχωρήσει το έργο στην επόμενη φάση. Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Δράμας, η Τεχνική Υπηρεσία «τρέχει» ό,τι έχει να κάνει με έργα υποδομής, καθώς με το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο. «Ό,τι έχουμε επωμιστεί ως Δήμος με την Τεχνική Υπηρεσία το έχουμε κάνει», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά την παραχώρηση της έκτασης, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως «ακόμη δεν μας ανήκει» και για αυτό τον λόγο δεν έχει προχωρήσει κάποια παρέμβαση του Δήμου εντός του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, έχει ζητηθεί γραπτώς από την ΕΤΑΔ «να μας επιτρέψει να βάλουμε μέσα μηχανήματα έργου για να κάνουμε κάποιες ζώνες πυρασφάλειας». Αντίστοιχες παρεμβάσεις είχαν γίνει και επί της θητείας του κ. Παπαδόπουλου στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, όταν χάρη σε ενέργειές του καθαρίστηκε ο χώρος του πρώην στρατοπέδου και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος πρόκλησης κάποιας φωτιάς με κίνδυνο ζωών ή περιουσιών.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Δράμα

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα να διοργανώσει ημερίδα στην οποία θα παρουσιαστούν οι προτάσεις για την αξιοποίηση των εκτάσεων και εγκαταστάσεων του πρώην Στρατοπέδου.

Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν:

-Το Υπουργείο Πολιτισμού με την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη να έχει επιβεβαιώσει ήδη την παρουσία της

-Η ΕΤΑΔ

-Η μελετητική ομάδα του έργου

-Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

-Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

-Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας

-Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Όπως αναφερόταν στην εισήγηση του θέματος, εκτός από το κύριο αντικείμενο του έργου, βασικός σκοπός της συνάντησης είναι η αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και οι ενέργειες που απαιτούνται στο προσεχές μέλλον από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ακόμη, κατά την διάρκεια των εργασιών στόχος είναι να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας και με άλλους φορείς που θα συμμετέχουν στο συνολικό εγχείρημα.

Ακόμη, στην εισήγηση περιλαμβάνονταν και τα εξής: «Ο Δήμος Δράμας συνεχίζει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αξιοποίηση των εκτάσεων του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη με την δημιουργία Κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες. Κεντρικός σκοπός του Κόμβου είναι η δημιουργία των συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων του οπτικοακουστικού τομέα και την διασύνδεσή τους με την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ο Δημιουργικός Κόμβος θα αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και ανάδειξης των οπτικοακουστικών τεχνών με άξονα το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Εκτός από το Φεστιβάλ, ο κόμβος θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει Σχολή Κινηματογράφου (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, καμπίνες μοντάζ/ηχοληψίας, στούντιο κ.λ.π.), καθώς επίσης και υποδομές για εταιρείες οπτικοακουστικής παραγωγής (γραφεία, studios), hub και coworking χώρους. Επιπλέον στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν και συμπληρωματικές υπηρεσίες (π.χ. καφέ, εστιατόριο κλπ.), έτσι ώστε να αποτελέσει έναν συνολικό προορισμό προσέλκυσης νέων κινηματογραφικών παραγωγών, εταιρειών και εργαζομένων».