• Μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας διέσχισαν σε χαμηλό ύψος τον Δραμινό ουρανό
  • Δοξολογία στον παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό και αναπαράσταση της συνάντησης του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου με το άγημα του Ελληνικού στρατού το οποίο εισήλθε και απελευθέρωσε την πόλη το 1913
  • Εν πομπή μετάβαση δια μέσου κεντρικών οδών της Δράμας στο Άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ξεχωριστό τρόπο τιμήθηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Δράμας, τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων δύο μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας διέσχισαν σε χαμηλό ύψος τον Δραμινό ουρανό, ενώ μετά την τέλεση της Δοξολογίας στον παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της συνάντησης του Μητροπολίτη Αγαθάγγελου με το άγημα του Ελληνικού στρατού το οποίο εισήλθε και απελευθέρωσε την πόλη το 1913. Στην αναπαράσταση συμμετείχαν επίσης δύο παιδιά και ένας καπνεργάτης, μεταφέροντας το μήνυμα της απελευθέρωσης.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης συμμετείχε στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Δράμας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ενώ παραβρέθηκε και ο Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Παρόντες ήταν επίσης οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων, καθώς και πλήθος κόσμου. Στον εορτασμό συμμετείχαν μαθητές σχολείων κρατώντας Ελληνικές σημαίες, πολιτιστικοί σύλλογοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, στρατιωτικό άγημα, καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναπαράστασης, ακολούθησε δια μέσου κεντρικών οδών της πόλης εν πομπή μετάβαση στο Άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στη Δράμα, εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση, για τις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της Δράμας από τη βουλγαρική κατοχή. Την 1η Ιουλίου του 1913 ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τη Δράμα από τη βουλγαρική κατοχή. Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο Μακεδονικός Αγώνας που ξεκίνησε το 1870 με κορύφωση από το 1904 μέχρι το 1908, στον οποίον συμμετείχαν γηγενείς κάτοικοι, Μητροπολίτες, κλήρος, προύχοντες, αλλά και Έλληνες από όλη την Ελλάδα. Είναι ημέρα χαράς και ευγνωμοσύνης σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι σήμερα. Χρόνια πολλά στη Δράμα».

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσε: «Είναι η ιστορικότερη ημέρα του τόπου μας, της Δράμας μας. Ύστερα από 500 χρόνια επιτέλους ελευθερία και στον τόπο μας, και στη Δράμα την αιματοβαμμένη. Οφείλουμε ως απόγονοι αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε ελεύθεροι να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας αυτή τη συνέχεια, τη διατήρηση της ταυτότητάς μας, που έχει να κάνει με την πίστη προς τη θρησκεία μας και την πατρίδα μας. Στοιχεία που ψαλιδίζονται και οφείλουμε να τα διασφαλίσουμε γιατί αυτό που μας διατήρησε επί αιώνες είναι η ταυτότητά μας που έχει να κάνει με τον Έλληνα. Για αυτό και έχουμε το χρέος να τα μεταφέρουμε αυτά προς τους νέους, τα παιδιά μας. Καλή δύναμη και καλή λευτεριά και στο μυαλό μας».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νομού Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζουμε. 111 χρόνια από την οριστική ένταξη της περιοχής μας στον εθνικό κορμό. Σήμερα τα προτάγματα είναι διαφορετικά, για μια Δράμα, για μια Ελλάδα στην Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου. Εκεί θα κριθούμε και αυτή είναι η έμπρακτη τιμή στη μνήμη όλων όσων θυσίασαν τη ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Χρόνια πολλά στους απανταχού της γης Δραμινούς».

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης ανέφερε: «Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Δράμας και τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Μέσα από αγώνες και θυσίες, άντεξαν αιώνες σκλαβιάς, κατάφεραν να διατηρήσουν ατόφιο τον Ελληνικό χαρακτήρα του τόπου μας και να διαφυλάξουν θρησκεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Οφείλουμε να μνημονεύουμε με σεβασμό όσες και όσους θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι και με ενότητα και ομοψυχία να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της εποχής μας, έχοντας ως οδηγό την αυτοθυσία, την αγωνιστικότητα και την αγάπη των προγόνων μας για αυτόν τον τόπο. Χρόνια πολλά Δράμα. Χρόνια πολλά σε κάθε Δραμινή και σε κάθε Δραμινό.».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης είπε: «Ιστορική ημέρα για τη Δράμα, ημέρα γιορτής. Τιμούμε τους σφαγιασθέντες, τους αδικοχαμένους αυτούς ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να τους τιμούμε. Χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς, σε όλους τους πολίτες. Να είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι, να είμαστε πάντα δυνατοί και να αντέχουμε σε όλες τις προκλήσεις. Χρόνια πολλά».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «111 χρόνια ελεύθερη Δράμα. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε και να αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που ελευθέρωσαν τον τόπο μας. Χρόνια πολλά στους απανταχού Δραμινούς και Δραμινές. Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας».

Ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης τόνισε: «Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και τη μνήμη των προγόνων μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και της Δράμας. Είναι χρέος μας, διότι αυτές τις δύσκολες περιόδους τις οποίες διανύουμε, οφείλουμε να κρατήσουμε το ηθικό και το εθνικό φρόνημα ψηλά, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση και να έχουμε πάντα ένα ηθικό ακμαιότατο, υπερασπίζοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χρόνια πολλά σε όλες τις Δραμινές και σε όλους τους Δραμινούς. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες».