ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ
- «Δεν πρόκειται να ανοίξουν καινούρια λιγνιτωρυχεία»
- Παρουσίαση των νομοσχεδίων του Υπουργείου για αυθαίρετη δόμηση, λατομική δραστηριότητα και Ενεργειακές Κοινότητες
- Για αυθαίρετα: «Ξεχωρίζονται οι μικρές από τις μεγάλες αυθαιρεσίες και εισάγονται για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων»
- Για λατομεία: «Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και αποσαφήνιση όλων των κανόνων»
- Για Ενεργειακές Κοινότητες: «Θεσμός ο οποίος θα επιδιώκει πρωτίστως και κυρίως την αυτοπαραγωγή ενέργειας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Την Δράμα επισκέφτηκε την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε συνάντηση στο Επιμελητήριο με θεσμικούς, επαγγελματικούς και παραγωγικούς φορείς της Δράμας. Τον κ. Σταθάκη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Συντονιστής της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρης Καρβούνης μαζί με τοπικά στελέχη του κόμματος, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι επιχειρηματικών κλάδων.
Αρχικά τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Πατακάκης, Δαλακάκης, Κυριαζίδης, καθώς και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων και επιχειρήσεων. Οι ομιλητές παρέθεσαν στον κ. Σταθάκη προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις του Νομού και σχετίζονται με τον τομέα δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, τέθηκαν θέματα που αφορούν ΔΕΗ και των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.), τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα μάρμαρα, τους λιγνίτες κ.α.. Ειδικότερα, για το θέμα των λιγνιτών σύσσωμοι οι ομιλητές εξέφρασαν την αντίρρηση της τοπικής κοινωνίας για αξιοποίηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Δράμας. Για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε αναφορά και από τον Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, ο οποίος κατηγορηματικά τόνισε ότι «δεν υφίσταται ζήτημα λιγνιτών».
Νομοσχέδια για αυθαίρετη δόμηση, λατομική δραστηριότητα και Ενεργειακές Κοινότητες
Στην τοποθέτησή του ο Υπουργός κ. Σταθάκης έδωσε απαντήσεις στα ζητήματα που του τέθηκαν, ενώ αναφέρθηκε και σε τρία βασικά νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και οδεύουν σε σύντομο χρονικό διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή και αφορούν την αυθαίρετη δόμηση, τη λατομική δραστηριότητα και τις Ενεργειακές Κοινότητες.
Για το νομοσχέδιο που αφορά την Πολεοδομία και την αυθαίρετη δόμηση ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι επιφέρει «πολύ μεγάλες τομές» και πρόσθεσε: «Διασπάται για πρώτη φορά η αδειοδότηση από τον έλεγχο. Η αδειοδότηση μένει σε επίπεδο Δήμων, ο έλεγχος κατά το στάδιο κατασκευής ενός κτηρίου περνάει στους ιδιώτες ελεγκτές δόμησης μέσα από μια διαδικασία και στο περιφερειακό επίπεδο γίνεται ο έλεγχος των αυθαιρέτων και του μηχανισμού με τον οποίο καταγράφονται τα αυθαίρετα ή επιβάλλονται οι διώξεις κατά των αυθαιρέτων στον μέλλον». Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, το νομοσχέδιο έχει δύο καινοτομίες: «Πρώτον, ξεχωρίζει τις μικρές αυθαιρεσίες από τις μεγάλες αυθαιρεσίες και ταυτόχρονα εισάγει για πρώτη φορά κοινωνικά κριτήρια στο ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται. Άρα προσπαθώντας να ενσωματώσει ένα στοιχείο δυνατότητας πληρωμής για τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν υποστεί μεγάλη μείωση των εισοδημάτων τους μέσα στην κρίση». «Είναι πλέον προϊόν μια πολύ εκτενούς διαβούλευσης και νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο αποτέλεσμα πλέον που θα υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση και θα δημιουργήσει κι ένα πιο απλοποιημένο σύστημα και ελπίζουμε ότι αν προχωρήσουμε στα άλλα θέματα, τα οποία επίσης είναι σημαντικά, αφορούν το μέλλον της χωροταξίας και βρίσκονται στη διαδικασία διαμόρφωσης, τότε θα έχουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι πόλεις μας θα μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα» σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ακόμη και στο θέμα τω δασικών χαρτών: «Είναι πρώτη φορά που η Κυβέρνηση αναρτά δασικούς χάρτες και προσδιορίζει τα δασικά όλης της χώρας. Αυτό είναι μια μεγάλη τομή, γιατί θα μας δημιουργήσει μεγάλη ασφάλεια δικαίου στο μέλλον και για την χωροταξία μας. Έχουν προκηρυχθεί όλες οι μελέτες του κτηματολογίου που καλύπτουν πλέον το 70% της επικράτειας για να ολοκληρωθούν στην ώρα τους το 2020».
Μιλώντας για το λατομικό νομοσχέδιο ο κ. Σταθάκης το χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ σημαντικό», επισημαίνοντας ότι προηγήθηκε εκτενής συζήτηση, η οποία έχει επιλύσει αρκετά θέματα, ενώ υπάρχουν κάποια ακόμη ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαλόγου. Όσον αφορά το θέμα της παράτασης ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε: «Παρατείνεται ήδη από το νόμο πάρα πολύ εύκολα. Μια πάρα πολύ μεγάλη τομή του νόμου, αλλά ο τρόπος με τον οποίο δίνεται επιπρόσθετη παράταση αποτελεί αντικείμενο διαλόγου». «Ο διάλογος υπάρχει ακριβώς για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση» ανέφερε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος του νόμου, παίρνοντας υπόψη και έχοντας ενσωματώσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι να θα φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης και της αποσαφήνισης όλων των κανόνων των διαδικασιών», δηλαδή «να μην υπάρχει δεύτερη αδειοδότηση για το ίδιο πράγμα σε κανένα σημείο της αλυσίδας από την αρχή μέχρι το τέλος». Όπως τόνισε ο κ. «μειώνεται δραστικά ο αριθμός των αδειών οι οποίες είχαν κατά καιρούς είτε το ίδιο ερώτημα είτε εφάπτονταν θεμάτων που είχαν ήδη απαντηθεί».
Τέλος, για το τρίτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες «είναι ένας θεσμός ο οποίος θα επιδιώκει πρωτίστως και κυρίως την αυτοπαραγωγή ενέργειας. Την παραγωγή δηλαδή, ενέργειας από αυτούς που την καταναλώνουν. Είτε είναι ένα νοικοκυριό στο σπίτι του, είτε είναι μια επιχείρηση, είτε είναι μια αγροτική εκμετάλλευση, είτε είναι τρία ξενοδοχεία που θέλουν να παράγουν την ενέργειά τους, κ.ο.κ.. Άρα ανοίγει ένας δρόμος πέρα από την δομή της αγοράς όπως την ξέρουμε σήμερα». «Η βασική επιδίωξη είναι να παράγει την ενέργεια την οποία καταναλώνουμε και όχι να πουλήσει ενέργεια. Άρα είναι από την φύση της μια δραστηριότητα, η οποία σημαίνει ότι δεν επιδιώκω να βγάλω χρήματα από την παραγωγή ενέργειας, εξοικονομώ χρήματα» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Στο νομοσχέδιο, επιτρέπονται οι Ενεργειακές Κοινότητες που επιδιώκουν να παράξουν ή να πουλήσουν, κι αυτές είναι μέρος αυτής της ιστορίας, οι οποίες όμως εμπίπτουν σε ένα νέο γενικό κανόνα που ισχύει για όλη την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Οι εγγυημένες τιμές ΑΠΕ τελείωσαν». Όπως τόνισε: «οι φωτοβολταϊκοί και οι νέες επενδύσεις που αφορούν φωτοβολταϊκά ή αιολικά, από εδώ και πέρα θα μπαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία. Άρα, δεν έχουν εγγυημένη τιμή. Κάθε χρόνο δηλαδή, θα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός και θα υπάρχει προσφορά και ζήτηση».
«Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών»
Στη συνέχεια ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν από τους προηγούμενους ομιλητές. Για τις Υ.Κ.Ω. τόνισε ότι πρόκειται για «μεγάλο πρόβλημα», το οποίο δημιουργεί «τεράστιο κόστος, το επιμερίζονται όλοι όσοι είναι στο δίκτυο». Ειδικότερα, επεσήμανε ότι έχουν γίνει τρεις παρεμβάσεις από πλευράς Υπουργείου. Πρώτον, υπήρξε ακριβής μέτρηση του κόστους της ΔΕΗ για τις Υ.Κ.Ω., δεύτερο, η διαφορά πλέον θα αποτιμάται σε ετήσια βάση και τρίτον, στον υπολογισμό της τιμής ρεύματος, όταν αλλάζει «σκάλες» η χρέωση δεν θα συμπαρασύρει και τις Υ.Κ.Ω., όπως συνέβαινε κατά την προηγούμενη φορά. Επιπλέον, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα σε Κυκλάδες και για τη διασύνδεση Κρήτης με Πελοπόννησο και γίνεται προσπάθεια να τελειώσουν νωρίτερα, έτσι ώστε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος.
Για το θέμα των λιγνιτών ο κ. Σταθάκης ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει θέμα λιγνιτών» υπογράμμισε και έκανε λόγο για «παρεξήγηση από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». «Η πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία επικυρώθηκε μετά την άσκοπη προσφυγή των προηγούμενων Κυβερνήσεων, έλεγε πως από τούδε και στο εξής όσα λιγνιτικά ορυχεία ανοίγουν θα πρέπει να τα παίρνουν ιδιώτες μέχρι να φτάσουν στο 40%» σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Αυτή η απόφαση, όμως, στην πράξη και στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς μετατράπηκε στο ότι επειδή δεν πρόκειται να ανοίξουν καινούρια λιγνιτωρυχεία πρέπει να παραχωρήσει η ΔΕΗ το 40% από το δικό της δυναμικό. Τα ήδη υφιστάμενα. Άρα πολύ συζήτηση για το τίποτα νομίζω σε σχέση με τα λιγνιτωρυχεία διότι η συζήτηση αφορά την παραχώρηση του 40% του δυναμικού των υφιστάμενων».
Σχετικά με τον αγωγό ΤΑP ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι πρόκειται για «εθνικό έργο μεγάλης εμβέλειας» και ότι «πρέπει να ενσωματώσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες σε έναν διάλογο».
Τέλος, για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο αναμένεται εντός του 2017, ο κ. Σταθάκης σημείωσε: Το καινούργιο θα έχει ένα κομμάτι για τα δημόσια κτήρια. Αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης. Προσπαθούμε νε μειώσουμε την αναγκαιότητα τραπεζικής χρηματοδότησης και να το κάνουμε πιο ευέλικτο, να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή».