ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Συμμετοχή του Προέδρου Στ. Γεωργιάδη και κατάθεση προτάσεων

 

Το Επιμελητήριο Δράμας ενημερώνει, ότι μετά από την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Γεωργιάδης συμμετείχε στην σύσκεψη φορέων με θέμα την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει επιτέλους ένα σχέδιο και απαραίτητες ενέργειες για την πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας γενικότερα. Όπως είπε πέρα από την δεδομένη βούληση για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος που πρέπει να υπάρχει σε όλους τους εμπλεκόμενους, θα πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση όλων των συγχρόνων τεχνολογικών εργαλείων και μεθόδων, καθώς επίσης και επαρκή χρηματοδότηση από την μεριά της πολιτείας για τον ελεγκτικό μηχανισμό, διότι το όφελος για την εθνική οικονομία είναι τεράστιο. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην άμεση ίδρυση ειδικού σώματος δίωξης παραεμπορίου και παραοικονομίας.

Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε το Επιμελητήριο Δράμας (στα κύρια σημεία τους είναι προτάσεις και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος) τόσο στην σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα κ. Παν. Σταμπουλίδη, όσο και με επιστολή στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκο Παπαθανάση, είναι οι κάτωθι:

  1. Σύσταση ειδικού σώματος δίωξης παραεμπορίου και παραοικονομίας
  2. Ειδικό κονδύλιο στον κρατικό προϋπολογισμό που θα αφορά την δίωξη του παραεμπορίου, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα προσωπικού & ωραρίων ελέγχου (κυρίως νυχτερινές ώρες). Το όφελος είναι τεράστιο για την εθνική οικονομία.
  3. Τεχνολογικός εξοπλισμός ελέγχου φορτίων (scanner) σε όλες τις πύλες εισόδου στα βόρεια σύνορα της χώρας και ειδικότερα στα σύνορα με την Βουλγαρία
  4. Αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τους παρεμπόρους με επιτόπια κατάσχεση εμπορευμάτων και οχημάτων διακίνησης καθώς και αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.
  5. Ειδικό μητρώο αδειών για πλανόδιους, εμπόρους και παραγωγούς λαϊκών ώστε να διευκολύνεται η διασταύρωση στοιχείων μεταξύ των υπηρεσιών δημοσίου και ελεγκτικού μηχανισμού.
  6. Ηλεκτρονική άδεια με μορφή κάρτας, για πλανόδιους και πωλητές λαϊκών αγορών όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία ταυτοποίησης και αδειοδότησης και θα εκδίδεται που θα εκδίδεται από αρμόδια υπηρεσία.
  7. Εκπαίδευση του ελεγκτικού μηχανισμού συνολικά. Ειδικότερα εκπαίδευση του για τον ορθό έλεγχο των παραστατικών εμπορευμάτων.
  8. Συστηματικές διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων από τις χώρες προέλευσης –τιμολόγησης των εμπορευμάτων.
  9. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης κυρίως στα αστικά κέντρα & αξιοποίηση πληροφοριών και παρεμβάσεις σε καταστήματα-αποθήκες διακίνησης προϊόντων παραεμπορίου
  10. Αύξηση ελέγχων στους λιμένες της χώρας (εμπορευματικοί σταθμοί).
  11. Ειδικότερα για προϊόντα απομίμησης, αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα και άμεσο λουκέτο σε αποθήκες που προμηθεύουν τα είδη αυτά
  12. Ειδικότερα εντατικοί έλεγχοι και αυστηροποίηση ποινών για το παράνομο αλκοόλ και προϊόντων καπνού σε όλα τα επίπεδα διακίνησης τους. (πύλες εισόδου, χώροι παραγωγής και συσκευασίας, χώροι διάθεσης χονδρικώς, χώροι διάθεσης λιανικώς).

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Σταμπουλίδης ανέλυσε πλήρως τον σχεδιασμό του Υπουργείου και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται για να υπάρξει επιτέλους πάταξη του παραεμπορίου. Το σύνολο των ενεργειών και παρεμβάσεων που εξήγγειλε, είναι σε πλήρη συμφωνία με τις προτάσεις των φορέων της αγοράς και των ελεγκτικών μηχανισμών από τις υπηρεσίες που εμπλέκονται. Σημαντικότερο δε όλων είναι ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν όλες αυτές οι ενέργειες.

Το Επιμελητήριο Δράμας έχει προτάξει το θέμα του παραεμπορίου στα μείζονα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν από την πολιτεία συνολικά και για τον λόγο αυτό το προωθεί οργανωμένα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης της χώρας.

 

Επιμελητήριο Δράμας