ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

Επιστολή προς τον Εκπρόσωπο τύπου Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Χαμί Ακσόι απέστειλε ο ιστορικός και συγγραφέας, επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, κ. Στέφανος Τανιμανίδης.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Ακσόϊ,

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αρμενία και τις σχετικές δηλώσεις του ότι «διαμηνύουμε προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της και υπέρ της ενίσχυσης του διεθνούς της κύρους μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν άφρονες ηγεσίες της στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων»,  κάνατε την παρακάτω δήλωση.

«Διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε κύκλους εχθρικούς προς την Τουρκία… Δεν ξεχάσαμε ποτέ τα βασανιστήρια της Ελλάδας προς τους Τούρκους και τους άλλους Οθωμανούς πολίτες κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Είναι πολύ γνωστό ότι η Ελλάδα εξολόθρευε συστηματικά Τούρκους και Μουσουλμάνους σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια της ανεξαρτησίας της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αλλά και έπειτα»…

Μετά σειράς παράνομων όσο και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, με τις δηλώσεις σας αυτές η Τουρκία για μια φορά ακόμη, εμμένοντας στην λαθεμένη θέση της για το θέμα,

Επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία και να διαψεύσει τις διηγήσεις εκατοντάδων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες και είδαν δεκάδες συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες τους να πέφτουν θύματα βίας, δολοφονιών και εξοριών κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι του τελικού αφανισμού τους, σε «ένα ΑΟΥΣΒΙΤΣ εν ροή», όπως χαρακτήρισε αυτές τις πορείες θανάτου ο καθηγητής Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Επιχειρεί να διαψεύσει τις χιλιάδες μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από διπλωματικά επίσημα έγγραφα προς τις κυβερνήσεις τους, δεκάδων ξένων διπλωματών και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια των όσων νεότουρκοι και κεμαλιστές οργάνωσαν και εν συνεχεία εφάρμοσαν από το 1914-1923 σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Επιχειρεί να ακυρώσει τις αποφάσεις Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο, της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονιών της Γενεύης, Παγκόσμιων Επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με το θέμα, Δημοτικών αρχών σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτειακών αρχών και Εθνικών κοινοβουλίων σε Ευρώπη. Ασία Αυστραλία και τις Η.Π.Α. τα οποία αφού προηγουμένως μελέτησαν επισταμένως όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους αποφάνθηκαν ότι τα όσα συνέβησαν τη περίοδο 1914-1923 σε βάρος Αρμενίων Ασσυρίων και Έλληνων έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προβλέπει η απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε για να θεωρηθούν ως πράξεις Γενοκτονίας.

Είναι γνωστό σε όλους, σε ότι μας αφορά ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, ότι με την ολοκλήρωση το 1923 και της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας και Ελλήνων του Πόντου, δυστυχώς εδώ και εκατό χρόνια παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών – χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν απτόητοι την ίδια απαράδεκτη, προκλητική και καταδικαστεά από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας.

Αρχικά σε βάρος των ποντιόφωνων της Τουρκίας, της κοινότητας των Ρωμαίων της Κωνσταντινούπολης και εν συνεχεία σε βάρος του Κυπριακού λαού, σε βάρος του Κουρδικού λαού, του Συριακού λαού αλλά και σε βάρος κάθε δημοκράτη πολίτη στο εσωτερικό της τουρκιάς που εκφράζει μια διαφορετική από την άποψή της άρχουσας τάξης της.

Αγαπητοί γείτονες,

Θεωρώ ότι άδικα προσπαθείτε να «συμψηφίσετε» τα μεθοδευμένα και συστηματικά μαζικά εγκλήματά σας σε βάρος άλλων λαών, με φευγαλέες και περιορισμένες ανταποδόσεις, πιστεύω για λόγους αυτοπροστασίας και αυτοσυντήρησης κυρίως…

Στις γενοκτονίες, αλά Τούρκα, που επιδοθήκατε τα τελευταία εκατό χρόνια σε βάρος άλλων λαών λόγω της διαφορετικότητας της εθνικότητας και της θρησκείας τους, με στόχο μεταξύ των άλλων να καρπωθείτε τις περιουσίες και το βιός τους και «διακριθήκατε» ανά τους αιώνες, καθώς και στην επιχειρούμενη σημερινή διαστρέβλωση της Ιστορίας και παραχάραξη της επιστημονικά τεκμηριωμένης πραγματικότητας, που είναι πλέον γνωστή και αναγνωρισμένη από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, είναι βέβαιο ότι δεν σας ξεπερνάει κανείς!

Ούτε ακόμη και η Γερμανία του Χίτλερ και του Γκέμπελς – που σας θεωρούσαν δασκάλους τους και πρότυπά τους όπως χαρακτηριστικά δήλωναν τότε, στην Γενοκτονία και το ολοκαύτωμα των Εβραίων και όσων άλλων λαών και μειονοτήτων θεωρούσαν εχθρούς τους.

Για να μπορέσετε να λυτρωθείτε από ότι σας βαραίνει εδώ και ένα αιώνα και να ζήσετε ειρηνικά με τους γείτονές σας προς όφελος και των δύο λαών, η μόνη λύση που υπάρχει για σας είναι να συμβιβαστείτε επιτέλους με το ιστορικό σας παρελθόν, όπως και η απόφαση του 2006 της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σας προτρέπει στην σχετική έκθεση με την ενταξιακή σας πορεία πηρός την Ε.Ε., να αναγνωρίσετε και να καταδικάσετε τα όσα τραγικά οι πρόγονοί σας έκαναν σε βάρος (2.500.000) Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Μόνον τότε είναι βέβαιο ότι θα πείσετε την Διεθνή κοινότητα ότι δεν θα επαναλάβετε τα ίδια εγκλήματα και στο μέλλον σε βάρος και άλλων λαών και μειονοτήτων.

 

Φιλικά με αισθήματα φιλίας και αγάπης

Στέφανος Π. Τανιμανίδης

Ιστορικός – συγγραφέας

Επίτιμος Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων