Για επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης, ενώ εκτέθηκε το επιτελικό κράτος και παραμένουν τα 3.500 κενά στην Πυροσβεστική, μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρόκληση για τους πολίτες. Αυτή την αποτίμηση κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις αυτοθαυμασμού τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, παρά τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη φορά το περίφημο «επιτελικό κράτος».

Χαμηλοί τόνοι, δίπλα στους πολίτες

Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε χαμηλούς τόνους με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τον τόνο με την ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τονίζοντας ότι στηρίζει τις προσπάθειες των πυροσβεστών των εθελοντών και των πολιτών που προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές στα πύρινα μέτωπα. Επίσης τα στελέχη του κόμματος βρέθηκαν κοντά στους πολίτες, με πλέον χαρακτηριστική την επίσκεψη κλιμακίου με την Ράνια Σβίγκου, τον Γιώργο Βασιλειάδη και τον Χρήστο Σπίρτζη στα σημεία όπου συγκεντρώνονταν υλικό για τους πυρόπληκτους προκειμένου να συμβάλλουν στις προσπάθειες.

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοθαυμάζονται στα αποκαΐδια
Προκλητικές για τους πολίτες οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Στυλιανίδη εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ  EUROKINISSI

Κυβερνητικός αυτοθαυμασμός

Όμως παρά την στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζεται πως με πρώτο τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση επέλεξε να …πανηγυρίσει στα αποκαϊδια. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις οποίες εμφανίστηκε να αποτιμά την ζημιά στην Πεντέλη ως «περιορισμένη» και για «πολύ καλύτερο συντονισμό» ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε για «κρεσέντο αλαζονείας». Τόνισε πως η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται ενώ «η Πεντέλη κάηκε». Επίσης θύμισε «τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική και τις εικόνες αστυνομικών με κουβάδες να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες». Συνολικά εκτίμησε πως «χωρίς ντροπή ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται όχι μόνο την ανεπάρκεια του αλλά και το χάσμα με την πραγματικότητα που ζουν οι απλοί πολίτες της χώρας».

Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κυβερνητικά «επικοινωνιακά σόου» στα οποία μετέχουν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, που αποτελεί άλλωστε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά για τον υπουργό σημειώνει σε ανακοίνωσή του πως «δεν πήρε κανένα μάθημα από το παρελθόν της χώρας ή από άλλες ευρωπαϊκές εμπειρίες, όπως ισχυρίστηκε. Το μόνο μάθημα που πήρε είναι από τον κ. Μητσοτάκη, που νομίζει ότι όσο πιο χοντρά τα ψέματα τόσο πιο πειστικά είναι. Αφού αρνείται να καλύψει τα χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική του συνιστούμε τουλάχιστον να μην προκαλεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτοθαυμάζονται στα αποκαΐδια
Πέρσι κάηκαν 1.33 εκατομμύρια στρέμματα τόνισε η αν.τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρά Καφαντάρη  EUROKINISSI

Θα κριθούν

Τις περσινές πυρκαγιές θύμισε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Χαρά Καφαντάρη. Επισήμανε πως παρότι υπήρξε «απώλεια 1,33 εκατομμυρίων στρεμμάτων» αλλά «και τις έγκαιρες προειδοποιήσεις από επιστημονικούς φορείς (όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν πήραν μαθήματα, ενώ φαίνεται η έλλειψη συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου». Επισήμανε μάλιστα πως «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη και το αρμόδιο Υπουργείο θα κριθεί σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης και αποκατάστασης, μετά το πέρας. Είναι όμως γεγονός, ότι καθαρισμοί άχρηστης βιομάζας δεν ολοκληρώθηκαν, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με προσωπικό (3600 οργανικά κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα) και επαρκή σύγχρονο εξοπλισμό δεν έγινε, σύγχρονα επιχειρησιακά σχέδια με τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες των περιοχών δεν εκπονήθηκαν και γενικότερα το στάδιο της Πρόληψης υποτιμήθηκε».

Στην πολιτική υποδομή που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει μια διακομματική στρατηγική για το ζήτημα των πυρκαγιών αναφέρθηκε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση το έχει αγνοήσει. Όπως δήλωσε «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Το είχαμε αναδείξει και πέρσι με το πόρισμα Γκολντάμερ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα άφησε στην άκρη και έκανε τους δικούς τη σχεδιασμούς. Η χώρα δεν μπορεί να βιώνει συνέχεια τέτοιο κύμα πυρκαγιών και να αρχίζουμε κάθε χρόνο από την αρχή. Υπάρχει έτοιμο σχέδιο και πρέπει να οχυρώσουμε την περιβαλλοντική άμυνα της χώρας, πριν γίνει αβίωτη».

Πηγή: news247.gr