ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Για δρόμο Δράμα – Αμφίπολη: «Στις 8 Νοεμβρίου θα έρθουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα για να συζητήσουμε 5 έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη»
  • Για Φυλακές Νικηφόρου: «Οι θέσεις οι οποίες πέρασαν με νομοσχέδιο το προηγούμενο μήνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή είναι προς έγκριση στα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών»
  • Για Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα: «Η μελέτη έχει δοθεί ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει ενταχθεί μέσα στα τρία πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο»
  • Για Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού: «Ανοίγει πλέον ο δρόμος για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε πλέον με νόμιμο τρόπο, αν και όποτε χρειάζεται»
  • Για εξισωτικές αποζημιώσεις: «Η λύση περιλαμβάνει σχεδόν το 98% των περιοχών που βγήκαν έξω. Τις περιλαμβάνει πλέον η νέα απόφαση»
  • Για το Δήμαρχο Δοξάτου Δ. Δαλακάκη: «Εκλογές πλησιάζουν και ο καθένας ψάχνει το ρόλο του σε αυτή την κοινωνία. Άλλος θέλει να είναι επαναστάτης, άλλος δεν θέλει να είναι. Οι 4 Δήμαρχοι που πήγαν στη συνάντηση προτίμησαν να θέσουν τα προβλήματα στην Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης και να συζητήσουν για λύσεις, ο κ. Δαλακάκης προτίμησε να κάνει την επανάστασή του»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησε την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο οποίος στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις για μια σειρά ζητήματα που απασχολούν το Νομό Δράμας. Ο κ. Καραγιαννίδης πλαισιωνόταν από τον Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρη Καρβούνη, ο οποίος επεσήμανε: «προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να επικοινωνούμε με τους πολίτες της πόλης και του Νομού και έχουμε την αίσθηση ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος».

 

«Έχει γίνει ανάθεση σε γραφείο για να γραφεί η μελέτη κόστους – οφέλους»

 

Ο κ. Καραγιαννίδης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στο δρόμο Δράμα – Αμφίπολη και τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν για αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανέφερε: «Έχει γίνει ανάθεση στους συμβούλους για να ωριμάσει 100% η μελέτη. Έχει γίνει η ανάθεση σε γραφείο για να γραφεί η μελέτη κόστους – οφέλους, δηλαδή η περιβόητη μελέτη βιωσιμότητας, η οποία είναι απαραίτητη για να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το πιο σημαντικό είναι ότι στις 8 Νοεμβρίου θα έρθουν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα για να συζητήσουμε 5 έργα που θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων είναι και ο δρόμος Δράμα – Αμφίπολη. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εντελώς στην τελική ευθεία και μετά τις 8 Νοέμβρη θα μπορούμε να πούμε με περισσότερες λεπτομέρειες πώς θα χρηματοδοτηθεί και σε τι διάστημα». Ακόμη, ο κ. Καραγιαννίδης υπογράμμισε: «Νομίζω ότι είμαστε πλήρως έτοιμοι. Όπως είχαμε ανακοινώσει και στις αρχές του χρόνου ότι τέλη του 2018 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και με την έναρξη του καινούριου χρόνου θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μελετών και άρα και στη δημοπράτηση του δρόμου αυτού».

 

«Οι Φυλακές έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης»

 

Στη συνέχεια ο κ. Καραγιαννίδης μίλησε για τις Φυλακές Νικηφόρου, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις που υπάρχουν: «Οι Φυλακές έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον όρο ότι οι “Κτιριακές Υποδομές” θα κατασκευάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα του κτήριο που λείπει, χωρίς αυτό να καθυστερεί τις διαδικασίες για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Οι θέσεις οι οποίες πέρασαν με νομοσχέδιο το προηγούμενο μήνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή είναι προς έγκριση στα δύο συναρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την κ. Ξενογιαννακοπούλου και το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Τσακαλώτο. Άρα είμαστε κι εκεί στο τελικό στάδιο, στην τελική ευθεία, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι με τη νέα χρονιά, όσο γρήγορα γίνει ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ, θα μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε και το πότε θα λειτουργήσουν οι Φυλακές». Για το ίδιο θέμα ο κ. Καραγιαννίδης τόνισε: «Ξεπεράστηκε και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης, κατόπιν παρεμβάσεων που κάναμε και σε συνεννόηση με το τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και δόθηκαν κάποια χρήματα στο Δήμο Παρανεστίου, ώστε να μπορέσει να κάνει αυτή τη διαδικασία».

 

«Συνάντηση για να κλείσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη Σχολή Κινηματογράφου και το κτήριο»

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Καραγιαννίδη και για την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα. Όπως είπε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Έχει γίνει μια συνάντηση στην Αθήνα με την μελετητική εταιρεία που κάνει την μελέτη του κτηρίου της παλιάς Καπναποθήκης. Η μελέτη αυτή έχει δοθεί ήδη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει ενταχθεί μέσα στα τρία πρώτα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δηλαδή, με το που θα ανοίξει το πρόγραμμα χρηματοδότησης κτηρίων στη χώρα, το δικό μας είναι μέσα στην τριάδα αυτή. Ήδη ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν και δύο παράλληλες μελέτες, μηχανολογική και στατική, και άρα και εκεί τα πράγματα είναι αρκετά θετικά». «Υπάρχει μια συνάντηση που θα γίνει μεταξύ εμού, του Δημάρχου και του Πρύτανη του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Καρδάση σε δύο εβδομάδες περίπου, για να κλείσουμε και τις τελευταίες λεπτομέρειες όσον αφορά την Σχολή Κινηματογράφου και το κτήριο και άρα προχωράμε», πρόσθεσε ο κ. Καραγιαννίδης.

 

«Ξεπεράσαμε τον σκόπελο για το Φαλακρό»

 

Ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε και στο Χιονοδρομικό Κέντρο, για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως είπε, «με το Φαλακρό υπήρχε το εξής πρόβλημα και μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια μπόρεσε να ξεπεραστεί. Ο,τιδήποτε δινόταν στο Χιονοδρομικό Κέντρο μπορούσε να θεωρηθεί ως αθέμιτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα να ζητηθούν πίσω τα λεφτά. Από τη στιγμή που ξεπεράσαμε αυτόν τον σκόπελο, δεν είναι μόνο οι 800.000 ευρώ που πάρθηκαν τώρα για τη συντήρηση και την αντικατάσταση ο,τιδήποτε έχει χαλάσει στο Χιονοδρομικό, αλλά ανοίγει πλέον ο δρόμος για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε πλέον με νόμιμο τρόπο, αν και όποτε χρειάζεται, την ιστορία πάνω στο Φαλακρό και να μην απαξιώνονται τα μηχανήματα που έχει».

 

«Συμπεριλαμβάνεται το 98% των περιοχών που είχαν τεθεί εκτός εξισωτικής με την προηγούμενη απόφαση»

 

Όσον αφορά τις εξισωτικές αποζημιώσεις και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την εξαίρεση πολλών περιοχών του Νομού, ο κ. Καραγιαννίδης δήλωσε: «Υπήρχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάναμε κι εμείς συναντήσεις εδώ στο Νομό Δράμας με κτηνοτρόφους και αγρότες. Η λύση περιλαμβάνει σχεδόν το 98% των περιοχών που βγήκαν έξω. Τις περιλαμβάνει πλέον η νέα απόφαση». Μάλιστα, ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διευκρίνισε ότι «αυτή είναι η πρόταση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. θα εξετάσει την πρόταση της χώρας, όπως θα κατατεθεί, και από εκεί και πέρα θα ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Πάντως, μετά από σωστή πίεση, και των κτηνοτρόφων και των αγροτών προς εμάς και αντίστοιχα ημών προς το Υπουργείο, συμπεριλαμβάνεται το 98% των περιοχών που είχαν τεθεί εκτός εξισωτικής με την προηγούμενη απόφαση».

 

«Ας σκεφτούν οι δημότες του Δοξάτου ποιος φταίει»

 

Τέλος, ο κ. Καραγιαννίδης στην εισαγωγική τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο Δήμαρχο Δοξάτου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, μετά και από την επιστολή που απέστειλε προς την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνας Νοτοπούλου, εξηγώντας τους λόγους που δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή της στη Δράμα.

Ο κ. Καραγιαννίδης συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκλογές πλησιάζουν και ο καθένας ψάχνει το ρόλο του σε αυτή την κοινωνία. Άλλος θέλει να είναι επαναστάτης, άλλος δεν θέλει να είναι επαναστάτης. Οι 4 Δήμαρχοι που πήγαν στη συνάντηση προτίμησαν να θέσουν τα προβλήματα στην Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης και να συζητήσουν για λύσεις, ο κ. Δαλακάκης προτίμησε να κάνει την επανάστασή του, θεωρώντας τους άλλους 4 προσκυνημένους, σύμφωνα με τα λεγόμενά του.

Είπε ο κ. Δαλακάκης, μεταξύ άλλων, και για το σχολείο, το οποίο μάλιστα κωλυσιεργεί η Κυβέρνηση και δεν γίνεται. Θέλω να σας διαβάσω μια ανακοίνωση του κ. Δαλακάκη, η οποία λέει τα εξής: “Χάρη στις παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας ενέκρινε ήδη το κτηριολογικό, ο Υπουργός Υποδομών δεσμεύτηκε να αναλάβει το Υπουργείο του τη μελέτη, την επίβλεψη, τη δημοπράτηση και την κατασκευή του νέου σχολείου. Ο Περιφερειάρχης αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του έργου”. Και γράφει παρακάτω: “Ενώ 2 Υπουργοί, ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούν να χτιστεί νέο σύγχρονο Γυμνάσιο – Λύκειο στο Καλαμπάκι, κάποιοι κωλυσιεργούν”. Τότε η Κυβέρνηση δεν κολλούσε το έργο, τώρα ο κ. Δαλακάκης ανακάλυψε την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης. Βέβαια, να σας πω ότι το Υπουργείο Παιδείας ενέταξε στο κτηριολογικό την κατασκευή του σχολείου το 2017. Μπορείτε να ρωτήσετε το Δήμαρχο γιατί από το 2017 δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για αυτό το σχολείο. Και να μην φορτώνει εκεί που δεν πρέπει τις ευθύνες.

Όσον αφορά τους ΤΟΕΒ, θα πρέπει να ενημερώσω τον κ. Δαλακάκη, αν και Δήμαρχος 4 και πλέον χρόνια, δεν έχει μάθει ακόμη τι ισχύει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπεύθυνη για τους ΤΟΕΒ είναι η Περιφέρεια. Ρωτώ λοιπόν εγώ, έχει καταθέσει κάποιο σχέδιο, κάποια μελέτη ο κ. Δαλακάκης και απαντώ μόνος μου, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα δεν έχει καταθέσει ούτε μία σελίδα χαρτί. Πάει και το δεύτερο αίτημα, που ζητούσε από την κ. Νοτοπούλου να κάνει κάτι, αλλιώς δεν θα την έβλεπε.

Το τρίτο έχει να κάνει με το νερό και την Καβάλα. Γιατί το πρόβλημα δεν ήταν με το TAP. Την Καβάλα και τη Δήμαρχο ήθελε να μηνύσει και να τους ζητήσει 250.000.000 ευρώ διαφυγόντα κέρδη. Εμείς, λοιπόν, λέμε για το νερό ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση και με το Δήμο Καβάλας και μπορούν να μετρηθούν τα κυβικά που ζητάει ο Δήμος Καβάλας και μπορεί να γίνει και διαπραγμάτευση ότι αυτά τα κυβικά που ζητάει ο Δήμος Καβάλας μπορεί να είναι και περισσότερα από την παλιά συμφωνία και να φτάσουν σε μια συμφωνία. Εμφύλιο μέσα στην περιοχή, εμείς δεν αποζητούμε, σε σχέση με τον κ. Δαλακάκη που θέλει να κοντραριστεί με όλους και με όλα».

Όσον αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε: «Αυτή η επανάσταση που ο κ. Δαλακάκης κάνει τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ διαφορετική από τα πράγματα που εμένα μου ζητάει να κάνω για να παρέμβω και να συναντήσει κάποιον εκπρόσωπο του ΤΑΡ. Και πρέπει να σας ενημερώσω ότι σε όλη τη διαδρομή του σωλήνα του ΤΑΡ, όλοι οι Δήμοι και οι Κοινότητες και οι Περιφέρειες έχουν πάρει αντισταθμιστικά οφέλη, ο μόνος Δήμος σε όλη αυτή τη διαδρομή που δεν έχει πάρει τίποτα είναι ο Δήμος Δοξάτου. Ας σκεφτούν οι δημότες του Δοξάτου ποιος φταίει για αυτό το πράγμα».

Ακόμη, ο κ. Καραγιαννίδης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» και τη χρηματοδότηση του Δήμου Δοξάτου από αυτό: «Μεταξύ των Δήμων που έχουν μικρή ή μηδενική συμμετοχή στο Φιλόδημο είναι ο Δήμος Δοξάτου. Το δε Παρανέστι έχει πάρει πολλαπλάσια λεφτά των δημοτών του και σε σχέση με τις ανάγκες του από το “ΦιλόΔημο”. Ο Δήμος Δοξάτου είναι παρών σε δύο από τις πέντε προτάσεις. Στη δε “Αγροτική Οδοποιία” δεν έχει καν καταθέσει πρόταση ακόμη. Για να ξέρουμε τι γίνεται όσον αφορά τη βοήθεια αυτής της Κυβέρνησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μέσω αυτής της Κυβέρνησης ο κ. Δαλακάκης πλήρωσε 593.000 ευρώ τελεσίδικα, τεκμηριωμένα δικαστικά, χρέη προς τρίτους. Αυτό ήταν μια ανάσα προς όλους τους επιχειρηματίες, γιατί καταλαβαίνετε 600.000 ευρώ “φέσι” μέσα σε μια αγορά που πονάει τόσο πολύ δεν είναι και λίγο. Αλλά ο Δήμος Δοξάτου δεν είχε καταφέρει να τα πληρώσει. Αν αυτή η Κυβέρνηση δεν του έδινε τα 600.000 δεν ξέρω από πού αλλού θα τα κάλυπτε ο Δήμος Δοξάτου».

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων δημοσιογράφων τόσο για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος όσο και για ζητήματα που άπτονται της πανελλήνιας θεματ