«Η συζήτηση για τοποθέτηση πρόσφατα αποχωρήσαντος εισαγγελικού λειτουργού ως επικεφαλής στην Δικαστική Αστυνομία αφήνει χώρο για ανοίκειες συνεννοήσεις και πλήττει την αξιοπιστία του θεσμού»

 

«Το κουδούνι δεν χτύπησε στα σχολεία της Θεσσαλίας. Σαφώς υπάρχουν ευθύνες για τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η σκέψη μας είναι στους πληγέντες, τις οικογένειες των θανόντων. Έχουν χαθεί ζωικό κεφάλαιο, περιουσίες και κανείς δεν ξέρει ποια είναι η κατάσταση της φύσης και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη. Κινητοποιούμαστε για να στηρίξουμε τους συναθρώπους μας», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ξεκινώντας την παρέμβασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ως εισηγητής του ν/σ για τη Δικαστική Αστυνομία.

«Το γεγονός ότι έρχεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο ένα χρόνο μετά τη ψήφισή του, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τη νομοθετική διαδικασία και δεν συνάδει με τις αρχές της καλής νομοθέτησης», επεσήμανε και υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

– Στη Δικαστική Αστυνομία προβλέπεται να υπηρετούν επιστήμονες αυξημένων προσόντων για να συνεπικουρούν τους δικαστές. Η κατάργηση των διαγωνισμών που προβλέπονταν και η αντικατάστασή τους με αυξημένη μοριοδότηση δημιουργούν προβλήματα φερεγγυότητας. Με το καλησπέρα αφαιρούνται βασικές διατάξεις του αρχικού νομοσεδίου και αυτό μας καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς.

– Η Δικαστική Αστυνομία είναι σώμα απονομής δικαιοσύνης και δεν πρέπει να έχει κανενός άλλους είδους περιεχόμενο. Ο νόμος 4963/22, προέβλεπε ότι θα αποτελείται από δύο τμήματα, ένα ένστολο και ένα πολιτικό-επιστημονικό το οποίο θα εδρεύει σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες και θα έχει καθήκον να συνεπικουρεί την ποινική, την πολιτική και τη διοικητική δίκη, διευκολύνοντας τους δικαστές και αυξάνοντας την ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης. Αυτό με το παρόν ν/σ δυναμιτίζεται. Γιατί αντί να στεγασθεί στα Δικαστικό Μέγαρα όπως προβλεπόταν, τώρα υπάρχει μονομέρεια. Αιφνιδίως όλες οι υπηρεσίες υπάγονται στις Εισαγγελίες Εφετών. Δηλαδή το ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ζητά από τον εισαγγελέα Εφετών να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες των μελών της Δικαστικής Αστυνομίας; Αυτό είναι μια σοβαρή αντινομία.

– Πρόβλημα στην δημόσια σφαίρα είναι η αρχή των «περιστρεφόμενων θυρών». Όπου οι αφυπηρετήσαντες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί διορίζονται και καλύπτουν άλλες ανάγκες. Βρίσκω πολύ λογική την πρόταση του Προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Βερβεσού, να μεσολαβεί διάστημα 3 ετών διακοπής από την αφυπηρέτηση, πριν επιλεγούν ως επικεφαλής. Γιατί αλλιώς αφήνουμε χώρο για ιδιοτελείς σκέψεις και ανοίκειες συνεννοήσεις. Είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί συζητιέται ευρέως περίπτωση πολύ πρόσφατα αφυπηρετήσαντος εισαγγελικού λειτουργού και αυτό θα είναι πλήγμα στην αξιοπιστία του θεσμού της Δικαστικής Αστυνομίας.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος έκανε αναφορά στον θεσμό της Νομικής Βοήθειας και επανέλαβε την πρόταση, η πληρωμή και η εκκαθάριση να γίνεται μέσω ειδικής πλατφόρμας ώστε να διευκολύνονται οι δικηγόροι.