Ανοίγουν φάκελοι από το παρελθόν μετά τη σύλληψη αξιωματικού της ΕΛΑΣ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» – Πώς έκαναν τα «στραβά μάτια» για τη διέλευση μεταναστών

Δίκτυο με αστυνομικούς – συνδέσμους σε αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να διευκολύνεται η έξοδος μεταναστών και προσφύγων με πλαστά χαρτιά σε χώρες της Ευρώπης, φαίνεται ότι έστησαν τα τελευταία χρόνια κυκλώματα διακίνησης μεταναστών. Η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας έχει επεκταθεί μετά τη σύλληψη αξιωματικού της ΕΛΑΣ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Εξετάζονται ήδη οι επαφές του 46χρονου αστυνομικού που έχει οδηγηθεί στις φυλακές μετά την ανακριτική του απολογία, η εμπλοκή του στο παρελθόν με παρόμοιες υποθέσεις αλλά και τα πρόσωπα που συνδέονται μαζί του.

Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του αξιωματικού της ΕΛΑΣ περιλαμβάνονται δύο ακόμη ονόματα, ένα εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχει σχέση με το Σώμα. Η έρευνα ως προς αυτόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μετά τη σύλληψη του 46χρονου ανοίγει πάλι ο φάκελος του 2018. Πρόκειται για τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί πάλι από τις εσωτερικές υποθέσεις για διακινήσεις μεταναστών με τη βοήθεια αστυνομικών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», σε μία υπόθεση που είχε εμπλακεί ο 46χρονος. Τότε όμως οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ δεν είχαν ακλόνητα στοιχεία και έτσι δεν κατηγορήθηκε, σε αντίθεση με συναδέλφους του που παραπέμφθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν. Πρόσωπα από εκείνη την υπόθεση έρχονται πάλι στο προσκήνιο και ελέγχεται εάν συνδέθηκαν και με αυτή την υπόθεση.

Αυτό που αποκαλύφτηκε πάντως στην πολύμηνη έρευνα για την εξάρθρωση της δράσης του κυκλώματος με την εμπλοκή αστυνομικών στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι πως ο 46χρονος αναζητούσε συνεχώς πρόσωπα που συνυπηρετούσαν μαζί του για να τον διευκολύνουν στη διέλευση μεταναστών με πλαστά χαρτιά από τις θύρες του αεροδρομίου προς τα αεροπλάνα. Και κανείς δεν αποκλείει πως και άλλοι αστυνομικοί ενεπλάκησαν σε αυτό, με την αμοιβή για τον καθένα να φτάνει τα 1.000 ευρώ. Έτσι πάντως άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της δράσης του, όπως σημειώνεται στη δικογραφία. Ένας αστυνομικός στον οποίο «προτάθηκε» να κάνει τα «στραβά μάτια» στη διέλευση προσφύγων από τη Συρία αρνήθηκε και κατήγγειλε όσα συμβαίνουν. Και οι παρακολουθήσεις ήταν συγκλονιστικές.

Συνομιλίες-φωτιά

«Εμένα μου είπε ότι αυτός που θα είναι εκεί θα παίρνει χίλια ευρώ. Τώρα για εμάς, δηλαδή για μένα και γι’ αυτόν, θα δούμε», απαντάει στον αστυνομικό που διείσδυσε αποκαλύπτοντας το κύκλωμα, σχετικά με τις αμοιβές των διελεύσεων. Σε άλλη συνομιλία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία διευκρινίζει τον ρόλο που έχει ο ίδιος και συγκεκριμένα «εγώ το μόνο που βοηθάω είναι άντε στην πτήση και στην επικοινωνία». Πάντως ο ίδιος, όπως μεταφέρεται στα έγγραφα, όταν συνάδελφοί του τον παροτρύνουν να μη συνεχίσει να διευκολύνει την έξοδο μεταναστών φέρεται να απαντάει «είμαι καμένο χαρτί», δείχνοντας σχεδόν ότι αδιαφορεί ακόμη και αν συλληφθεί. Σε άλλα σημεία δικαιολογεί τις αποφάσεις του, αποδίδοντας τις ενέργειές του σε «πολιτικές πιέσεις».

Έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνονται συγκεκριμένες περιπτώσεις διέλευσης προσφύγων και μεταναστών με πλαστά διαβατήρια από τη Θεσσαλονίκη, μέχρι και ματαιώσεις διελεύσεων όταν ο 46χρονος αντιλαμβανόταν πως στον έλεγχο υπάρχει κίνδυνος να συλληφθούν από αστυνομικούς.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 24χρονου Σύρου που είχε σκοπό να ταξιδέψει στην Ελβετία με βουλγαρικό διαβατήριο. Όταν τα μέλη του κυκλώματος διαπίστωσαν ότι οι αστυνομικοί του ελέγχου επιβατών θα συλλάβουν τον διακινούμενο ματαίωσαν την αποστολή. Άδικα οι υπάλληλοι εδάφους της εταιρείας φώναζαν από τα μεγάφωνα το όνομα του Βούλγαρου. Ο Σύρος με το πλαστό διαβατήριο είχε μείνει στα καταστήματα και δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο. Περίμενε οδηγίες, μέχρι που συνελήφθη και βρέθηκε ότι το πλαστό διαβατήριο που είχε ήταν καταχωρημένο με το συγκεκριμένο βουλγαρικό όνομα.

Εντύπωση προξενεί ότι τα μέλη του δικτύου έδιναν εντολές προκειμένου οι μετανάστες διακινούμενοι να έχουν πλαστά διαβατήρια τέτοιων χωρών, τις γλώσσες των οποίων ήταν δύσκολο να μιλούν οι αστυνομικοί του ελέγχου. Αρκετά πλαστά διαβατήρια είχαν γι’ αυτόν τον λόγο χώρα προέλευσης την Εσθονία και τη Λιθουανία και μάλιστα επιβεβαιώθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Οι μέθοδοι αυτές φαίνεται πως χρησιμοποιούνται σε όσα αεροδρόμια επιχειρείται, και σε ορισμένες περιπτώσεις επιτυγχάνεται, να περάσουν μετανάστες και πρόσφυγες με πλαστά ευρωπαϊκά διαβατήρια. Αυτή είναι η αιτία που μετά την επιχείρηση που ολοκληρώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» έλεγχοι ξεκίνησαν σε πολλά άλλα αεροδρόμια της χώρας.

Πηγή: voria.gr