ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Α. ΚΑΓΙΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Αν και θα ήταν μια καλή δικαιολογία ο κορωνοϊός για να πέσουν οι ρυθμοί παραγωγής έργου, αντιθέτως εμείς στο Δήμο, σεβόμενοι απόλυτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εντείναμε τις προσπάθειές μας»

· Οι παρεμβάσεις στην Καθημερινότητα, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό & Αθλητισμό, στην Ποιότητα Ζωής, στην Κοινωνική Πολιτική, στο Περιβάλλον και στην Εξυπηρέτηση του Πολίτη

· «Με όραμα, στόχους, διάθεση και όρεξη χτίζουμε μαζί το νέο Δήμο Παρανεστίου»

· «Ξαναφέρνουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας»

· «Δίπλα σε κάθε δημότη μας, φιλικά και ανθρώπινα»

· Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας με την Αντιπεριφέρεια Δράμας αρωγός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Δήμου Παρανεστίου

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Στην πρώτη συνέντευξη για τη νέα χρονιά, η «Εργασία… συν» φιλοξενεί τον Δήμαρχο Παρανεστίου κ. Αναστάσιο Καγιάογλου, ο οποίος παρουσιάζει συνοπτικά το έργο που παρήχθη στον Δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας του, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στους στόχους που υπάρχουν για το 2021, το οποίο ήδη διανύουμε.

Φυσικά, η συνομιλία με τον κ. Καγιάογλου ξεκίνησε με τις καθιερωμένες ευχές, με τον Δήμαρχο Παρανεστίου να εύχεται σε όλους καλή χρονιά με υγεία και κάθε προσωπική ευτυχία. Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Καγιάογλου εύχεται, όπως όλοι μας άλλωστε, να αποτελέσει σύντομα παρελθόν και να επανέλθει η κανονικότητα στις ζωές μας. Ειδικά για τα προβλήματα που δημιούργησε η νόσος Covid-19, ο κ. Καγιάογλου επεσήμανε πως άμεσα ο Δήμος Παρανεστίου προσαρμόστηκε σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, υπογραμμίζοντας πως «αν και θα ήταν μια καλή δικαιολογία ο κορωνοϊός για να πέσουν οι ρυθμοί παραγωγής έργου, αντιθέτως εμείς στο Δήμο, σεβόμενοι απόλυτα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, εντείναμε τις προσπάθειές μας με διπλή πλέον στόχευση». Όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, από τη μια ο Δήμος συνέχισε τον προγραμματισμό του για υλοποιηθούν όλα όσα είχαν σχεδιαστεί, ενώ από την άλλη δημιουργήθηκε άμεσα ένα

πλέγμα ασφαλείας για όλους τους δημότες, ώστε ο Δήμος να στέκεται δίπλα τους σε αυτή την υγειονομική κρίση και κανείς να μη νιώθει μόνος και απροστάτευτος.

«Με όραμα, στόχους, διάθεση και όρεξη χτίζουμε μαζί το νέο Δήμο Παρανεστίου» αναφέρει στην «Εργασία… συν» ο κ. Καγιάογλου, περιγράφοντας με αυτή την φράση την κατεύθυνση που έχει ο Δήμος επί ημερών της διοίκησής του.

 

Καθημερινότητα

Μιλώντας για τον τομέα της καθημερινότητας, τον οποίο ο ίδιος ιεραρχεί ψηλά, καθώς «ο Δήμος θα πρέπει να ξεκινάει από τα απλά καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να δίνει λύσεις σε αυτά», ο κ. Καγιάογλου ανέφερε απολογιστικά τα εξής: «Προχωρήσαμε στο πλύσιμο και την απολύμανση όλων των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Προχωρήσαμε στην επισκευή του απορριμματοφόρου που δεν λειτουργούσε. Ολοκληρώσαμε την προμήθεια ενός νέου απορριμματοφόρου από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ αξίας 160.000 ευρώ. Προχωρήσαμε στην προμήθεια νέων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Δώσαμε λύσεις σε καθημερινά προβλήματα των δημοτών, όπως π.χ. λύση στα προβλήματα ύδρευσης στο Καρποφόρο και στο Μεσοχώρι και της αποχέτευσης στο Θαμνωτό».

 

Παιδεία

 

Για τον τομέα της Παιδείας, «για το μέλλον αυτού του τόπου, καθώς τα παιδιά μας θα πρέπει να έχουν όλα τα απαιτούμενα εφόδια», ο κ. Καγιάογλου σημειώνει: «Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση της περίφραξης του Δημοτικού Σχολείου Αδριανής. Προχωρήσαμε μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ στην κατασκευή τουαλετών ΑΜΕΑ στα σχολεία μας. Ολοκληρώσαμε μέσα από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ την έκδοση πιστοποιητικών πυροπροστασίας όλων των σχολείων μας. Προχωρήσαμε στην προμήθεια 120 τάμπλετ για την διάθεσή τους σε μαθητές για τις ανάγκες της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Προχωρήσαμε στην κατασκευή πρότυπων διαβάσεων (τρισδιάστατες, δίχρωμες, πολύχρωμες, πιάνο) για την ασφάλεια των παιδιών μας. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες για την δημιουργία θεματικού πάρκου πειραμάτων Φυσικής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου και για την δημιουργία πρότυπου αύλειου χώρου στο Δημοτικό Σχολείο Παρανεστίου. Λειτουργούμε δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) στο Παρανέστι και στην Αδριανή».

Πολιτισμός και Αθλητισμός

 

Ο κ. Καγιάογλου για τον Πολιτισμό επεσήμανε πως επανασυστάθηκε και επαναλειτούργησε η Φιλαρμονική του Δήμου, ενώ στάθηκε και τον

χριστουγεννιάτικο στολισμό των χωριών, μια απαραίτητη κίνηση, όπως σημείωσε, για την τόνωση της ψυχολογίας όλων των δημοτών.

Σχετικά με τα έργα του Δήμου για τον Αθλητισμό, ο Δήμαρχος Παρανεστίου ανέφερε: «Εγκρίθηκε από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ η χρηματοδότηση για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Αδριανή προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ. Προχωρήσαμε στην προμήθεια προκάτ τουαλετών για το γήπεδο Αδριανής».

Ποιότητα Ζωής

 

Στον τομέα της Ποιότητας Ζωής, ο κ. Καγιάογλου, μιλώντας στην «Εργασία… συν» ανέφερε πως έγιναν τα εξής: «Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση του μνημείου Πλατανιάς. Προχωρήσαμε στην συντήρηση και ανάπλαση του πάρκου στην είσοδο του Νικηφόρου. Προχωρήσαμε στην προμήθεια χημικών τουαλετών στα νεκροταφεία Νικηφόρου. Προχωρήσαμε στην συντήρηση του Κοινοτικού καταστήματος Ψηλής Ράχης. Ανακαινίσαμε την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Αδριανής. Ολοκληρώσαμε την τοπογραφική αποτύπωση της Κοινότητας Πρασινάδας. Εγκρίθηκε το αίτημα μας στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για την αντικατάσταση 5 στεγάστρων στάσεων που θα έχουν φωτοβολταικό και πρίζες φόρτισης κινητών. Εγκρίθηκε η πρόταση μας στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ για χρηματοδότηση την κατασκευή Καταφυγίου Αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνολικού προϋπολογισμού 497.000 ευρώ. Προχωρήσαμε στην συνεργασία με την ΜΟΔ ΑΕ σε θέματα ωρίμανσης μελετών. Προχωρήσαμε σε προγραμματικές συμβάσεις με την ΔΕΥΑ Δράμας για τα έργα ύδρευσης άρδευσης αποχέτευσης. Ενταχθήκαμε στο Δίκτυο Πόλεων για την Ανάπτυξη. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης Διποτάμων με. Προχωρήσαμε στην επισκευή της γέφυρας του Θόλου. Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση του δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή Λαζαρίδη. Ολοκληρώσαμε την κατασκευή των παιδικών χαρών. Εγκρίθηκε η πρόταση μας από το Πράσινο Ταμείο για την ανάπλαση της πλατείας Παρανεστίου και κοινοχρήστων χώρων Πλατανιάς συνολικού προϋπολογισμού 324.740 ευρώ. Εγκρίθηκε η πρότασή μας από το Υπουργείο Υποδομών της κατασκευής του δρόμου από την Ε.Ο Δράμας – Ξάνθης μέχρι την Πλατανόβρυση συνολικού προϋπολογισμού 330.000 ευρώ».

Σχετικά με τους νέους στόχους που ανοίγονται προς υλοποίηση κατά το 2021, ο κ. Καγιάογλου σημείωσε: «Συνεχίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Παρανεστίου, την κατασκευή της παιδικής χαράς και γηπέδου μπάσκετ στο Δημοτικό Σχολείο Αδριανής, στην δημοπράτηση για τις μελέτες αγροτικής οδοποιίας, στην κατασκευή του ΣΜΑ, στην δημοπράτηση για το γενικό σχέδιο ύδρευσης και στην δημοπράτηση για το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο του οποίου καταφέραμε τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού». Ακόμη, επεσήμανε πως δημοπρατούνται μέσα στο 2021 έργα οδοποιίας περίπου 600.000 ευρώ και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην έκδοση άδειας λειτουργίας Κέντρου Υδροθεραπείας στα Θερμιά».

 

Κοινωνική Πολιτική

 

Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Καγιάογλου παρουσίασε το έργο της Δημοτικής Αρχής λέγοντας τα εξής στην «Εργασία… συν»: «Προχωρήσαμε στην ίδρυση 2 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών σε Αδριανή και Παρανέστι. Ολοκληρώσαμε την ανακαίνιση του Κοινοτικού καταστήματος Πυξαρίου και δημιουργήσαμε σύγχρονο μαγειρείο παρασκευής γευμάτων για τους άπορους συνδημότες μας. Προχωρήσαμε στην διανομή γευμάτων στις ευπαθείς ομάδες και στη διανομή τροφοεπιταγών για τα Χριστούγεννα στις άπορες οικογένειες του Δήμου μας. Σε συνεργασία με την Ένωση Κυριών Δράμας και την Τράπεζα τροφίμων διανέμουμε τρόφιμα σε οικονομικά ασθενής συνδημότες μας. Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης τηλεφροντίδας, ιατρικού συναγερμού και αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε μοναχικούς συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας. Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής στα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου μας, ενώ προχωράμε στην προμήθεια ενός ISO BOX μαζί με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Παρανεστίου».

 

Περιβάλλον

 

Για τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον Δήμο Παρανεστίου σχετικά με την προστασία του Περιβάλλοντος, ο κ. Καγιάογλου σημείωσε: «Προμηθευτήκαμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις ανάγκες μετακίνησης των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας. Τοποθετήσαμε τους πρώτους 2 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε Παρανέστι και Νικηφόρο. Προχωράμε στην καταγραφή, αποτύπωση και σήμανση όλου του δημοτικού οδικού φωτισμού ώστε το επόμενο διάστημα να είμαστε έτοιμοι για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED. Εγκρίθηκε η πρόταση χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των Κοινοτικών Καταστημάτων Αδριανής και Νικηφόρου καθώς και του Γυμνασίου Λυκείου Νικηφόρου και Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ». Τέλος, ο κ. Καγιάογλου υπογράμμισε πως «προετοιμαζόμαστε για υποβολή πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης».

Εξυπηρέτηση του Πολίτη

 

Σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του Πολίτη από το Δήμο, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε: «Προχωρήσαμε στην δημιουργία 2 παραρτημάτων ΚΕΠ στην Αδριανή και στο Παρανέστι. Ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση όλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του Δήμου και τη δωρεάν παροχή WIFI στα χωριά μας».

 

Παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

 

Ο κ. Καγιάογλου στάθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει όπου χρειάστηκε για την προώθηση ζητημάτων του Δήμου. Όπως είπε, διαρκείς είναι οι συναντήσεις και οι επαφές με Υπουργούς της Κυβέρνησης, τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο, τους Δημάρχους των άλλων Δήμων του Νομού, αλλά και Δήμων από άλλες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία και με στελέχη Υπουργείων, της Περιφέρειας και άλλων φορέων για την επίλυση τοπικών προβλημάτων και για τη διεκδίκηση χρόνιων αιτημάτων του Δήμου. Επίσης, ο κ. Καγιάογλου μίλησε με θέρμη και για τη συνεργασία που υπάρχει με τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους των Κοινοτήτων και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, έτσι ώστε «να επιλύουμε άμεσα όποια προβλήματα έχουν οι δημότες μας».

 

Ο σχεδιασμός για το 2021

 

Μέσα στη νέα χρονιά, επισημαίνει ο κ. Καγιάογλου, θα κινηθούν οι διαδικασίες για σημαντικά έργα που εγκρίθηκαν κατά την περσινή, όπως το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, η ανάπλαση της πλατείας Παρανεστίου και κοινοχρήστων χώρων Πλατανιάς, η κατασκευή του δρόμου από την Ε.Ο Δράμας – Ξάνθης μέχρι την Πλατανόβρυση. Επίσης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου ανέφερε πως δρομολογούνται σημαντικά έργα που θα βελτιώσουν τις ζωές των κατοίκων για πολλά χρόνια στο μέλλον, όπως το γενικό σχέδιο ύδρευσης και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών των Θερμιών και τη δημιουργία Κέντρου Υδροθεραπείας, ένα έργο που μπορεί να προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε πως ο Δήμος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού, ήδη έχει ολοκληρώσει τον φάκελο προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση από τον ΕΟΤ. Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Παρανεστίου, στόχος είναι αυτό να συμβεί μέσα στο 2021, έτσι ώστε μετέπειτα άμεσα να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των Θερμιών.

 

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

 

«Με όρεξη και μεράκι θα υποβληθούν πολλές προτάσεις το 2021 (η προθεσμία λήγει στις 31 Μαρτίου 2021) στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” από τον Δήμο μας και θα αφορούν τις τρεις Υδρεύσεις, τον Βιολογικό του Παρανεστίου, Παρεμβάσεις και δράσεις στις υποδομές υδάτων και λυμάτων, δηλαδή στα αντλιοστάσια, υποβολή προτάσεων για “γωνιές ανακύκλωσης”, προτάσεις για την Αγροτική Οδοποιία, αλλά και σε άλλες προσκλήσεις», επεσήμανε ο κ. Καγιάογλου.

 

Παρούσα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης/Π.Ε. Δράμας

 

Μέσα από την συνεργασία Δήμου Παρανεστίου και Περιφέρειας Α.Μ.Θ./Π.Ε. Δράμας και των θεσμικών επικεφαλής υλοποιούνται ή δρομολογούνται μια σειρά πολύ σημαντικών έργων για τον Δήμο Παρανεστίου. Πρόκειται για έργα που χρόνιζαν επί σειρά ετών και η υλοποίησή τους αναβαθμίζει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων με την ουσιαστική συμβολή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας όπου προΐσταται ο κ. Θόδωρος Σιδηρόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρονται έργα που θα κάνουν αίσθηση με την υλοποίησή τους και συγκεκριμένα είναι: η βελτίωση τα υφιστάμενης γέφυρας στο Παρανέστι προϋπολογισμού 1.290.000 ευρώ, η νέα γέφυρα επίσης στο Παρανέστι που η μελέτη για την κατασκευή της αγγίζει και ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ, η γέφυρα της Μαρμαρίας η οποία ήδη ξεκίνησε και εκτελείται με προϋπολογισμό 3.550.000 ευρώ, ενώ στα σκαριά είναι και η παράκαμψη του Νικηφόρου με προϋπολογισμό 11.500.000 ευρώ, οι βελτιώσεις δρόμων Αδριανής-Παρανεστίου και Άνω Θόλου–Διποτάμων, τμήμα οδοστρώματος στην κοινότητα Σίλλης και συγκεκριμένα στον Οικισμό Πανοράματος, καθώς και η σύναψη προγραμματικής σύμβασης από την διασταύρωση Διποτάμων μέχρι την Πρασινάδα συνολικού χρηματικού ποσού 17.500.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα γίνει η επίβλεψή τους από την Π.Ε. Δράμας και τις Τεχνικές της Υπηρεσίες.

 

«Συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε ο Δήμος Παρανεστίου να φτάσει ακόμη ψηλότερα»

 

«Για εμάς δεν υπάρχουν μικρά ή μεγάλα έργα», ανέφερε ο κ. Καγιάογλου στην «Εργασία… συν». Χαρακτηριστικά υπογράμμισε πως ο ίδιος και η Δημοτική Αρχή επιθυμούν να είναι «δίπλα σε κάθε δημότη μας, φιλικά και ανθρώπινα». Μόνο έτσι, συνέχισε, επιτυγχάνουμε το να «ξαναφέρνουμε το χαμόγελο στα χείλη των συμπολιτών μας». Άλλωστε, χαρακτηριστικά τόνισε πως «το έργο μας αναγνωρίζεται από τους συνδημότες μας και αυτό το γεγονός μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε ο Δήμος Παρανεστίου να φτάσει ακόμη ψηλότερα».

Επίσης, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε: «Θέλω να τονίσω πως η συνεργασία των θεσμικών συντελεστών είναι επιβεβλημένη και ο καθένας από το δικό του μετερίζι μπορεί να προσφέρει πολλά για τις τοπικές κοινωνίες. Ευχαριστώ πρωτίστως τους συνεργάτες μου στο Δήμο, τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, οι οποίοι μαζί με τις υπηρεσίες τους είναι αρωγοί δίπλα μας, τον κυβερνητικό Βουλευτή κ Κωνσταντίνο Μπλούχο που όποτε τον χρειαστήκαμε ήταν παρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς και τους συναρμόδιους Υπουργούς για την ευαισθησία και την βούληση για βοήθεια που δείχνουν για αυτόν τον παραμελημένο και ξεχασμένο Δήμο κατά τη διάρκεια της προηγούμενη διοίκησης. Εύχομαι σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία. Τέλος, να ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και στους συνεργάτες της εφημερίδας αλλά και της ιστοσελίδας σας κ. Λάτσα και πάντα να μας ενημερώνει και να αναδεικνύει τα θέματα του Δήμου μέσα από καλόπιστη θετική ή αρνητική κριτική».