ΑΡΘΡΟ

του Παναγιώτη Χατζηγεωργίου

Δικηγόρου Δράμας

Αμέ!!! Εδώ το ‘61 είχαν ψηφίσει τα δένδρα. Σήμερα; Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης; Παιχνιδάκι. Κι αν δεν ψηφίζουν. Επηρεάζουν. Καθορίζουν.

Στη γείτονα Τουρκία ο Κιλιντσάρογλου πάτησε κατά λάθος το χαλί της προσευχής. Κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές. Εκεί ψηφίζουν και τα χαλιά!!!

Στην Ελλάδα οι Συριζαίοι παραμονές εκλογών αντιδρούν στον φράχτη στον Έβρο. Δεν έχουν το θεό τους. Βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ. οι δηλώσεις τους. Και στο ψωμί του Κασιδιάρη βεβαίως – βεβαίως. Σόρι του νέου «Αρχηγού» και επίτιμου Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήθελα να πω.

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη… Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω». Όχι δεν το είπαν Συριζαίοι. Καβάφης είναι. Και όχι. Δεν εννοούσε τείχη στα σύνορα.

«Καταδικάζω τα τείχη, όσοι τα κτίζουν καταλήγουν οι ίδιοι φυλακισμένοι». Ούτε αυτό το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε ο Πάπας Φραγκίσκος για το τείχος Τράμπ. Και ναι. Εννοούσε κάθε τείχος που στήνουν οι χώρες. Αλλά αυτός είναι παππάς. Ήθελε να τα έχει καλά με τον Θεό. Δεν μετράει.

«Όχι στο τείχος… θα δαπανήσουμε τεράστια ποσά… η χώρα θα παραμείνει κοινωνικά και οικονομικά απροστάτευτη» Δεν ειπώθηκε από Συριζαίικα χείλη. Η Πελόζι, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων τα είπε. Οκ, αλλά αυτή παραήταν φιλελεύθερη. Νομίζει ότι είναι ακόμη ακτιβίστρια. Κάνει κατά καιρούς προδοτικές δηλώσεις. Ναι αλλά τα είπε και όλο το Δημοκρατικό κόμμα. Και ο Μπάιντεν. Όλοι αντιπατριώτες;

«Δεν πιστεύω σε φράχτες, δεν λύνουν το πρόβλημα». Ε δεν μπορεί, αυτό θα το είπε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αμ δε. Ο και Υπουργός Εξωτερικών της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας είναι ο δράστης. Προδότης κι αυτός;

«Δεν θα χρηματοδοτεί η Ε.Ε. φράχτες και τείχη». Αυτό όμως το είπε ο Παπαδημούλης… ΛΑΘΟΣ. Το είπε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μαζί και το μισό Λαϊκό Κόμμα όπου ανήκει η Ν.Δ… οι δικοί της Ευρωβουλευτές απείχαν).

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ναι το ζήτημα είναι όντως πιασάρικο. Προσδίδει πόντους και ψήφους στη Ν.Δ. Αλλά ποια είναι η αλήθεια. Γιατί δεν μπορεί όλοι οι προαναφερόμενοι να έχουν πάθει παράκρουση. Να μη θέλουν να προστατέψουν τις χώρες τους και τα σύνορά τους. Κάτι άλλο παίζει.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και φράχτες. Οι ΗΠΑ του Τράμπ. Η Ουγγαρία του Όρμπαν. Το έκανε η Ελλάδα. Όταν δέχθηκε «εισβολή» από μυριάδες. Που τους κατεύθυνε η Τουρκία. Για να δημιουργήσει πρόβλημα. Να εκβιάσει την Ε.Ε. Υποχρεωθήκαμε, όταν οι βόρειες χώρες σφράγισαν τα σύνορά τους. Όταν οι πρόσφυγες εγκλωβίζονταν στη χώρα μας. Όταν το προσφυγικό κατέστη ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί.

Δικαίως λοιπόν σηκώσαμε τότε κι εμείς φράχτη. Μπορεί καταρχάς να αντίκειται στις διεθνείς συνθήκες και τον ΟΗΕ. Κατ’ εξαίρεση όμως όταν διακυβεύεται η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή. Όταν το προσφυγικό δεν αφορά μερικές χιλιάδες κακόμοιρων, αλλά μυριάδες.

Τότε μπορεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Όπως ένας φράχτης. Σε ορισμένα επιλεκτικά σημεία. Όπου υπάρχουν εύκολα περάσματα. Από όπου συνήθως γίνεται παράνομα και μαζικά η διακίνηση. Γιατί δεν μπορείς να σφραγίσεις εντελώς τα σύνορα. Να απαγορεύσεις κάθε διέλευση.

Μπορεί ένα τείχος/ φράχτης να είναι ριζική και οριστική λύση στο προσφυγικό; ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΟΧΙ!

Μήπως το ζήτημα σχετίζεται και με επικοινωνιακές τακτικές εκμετάλλευσης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΝΑΙ!

Στις ΗΠΑ ο Τράμπ εξήγγειλε προεκλογικά πως θα κατασκευάσει τείχος 3.200 χιλιομέτρων. Θα υποχρέωνε λέει το Μεξικό να πληρώσει το κόστος. Κάθε χιλιόμετρο κόστιζε 6,5 εκατομμύρια. Απαιτούνταν πολλά δις. Αφαιρέθηκαν κονδύλια από την άμυνα, τις υποδομές, τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ήταν αδύνατο να σφραγιστεί όλο το μήκος. Ρεπουμπλικάνος Κυβερνήτης «έχτισε» τείχος εκατοντάδων χιλιομέτρων με εμπορευματοκιβώτια! Κόστιζε λιγότερο. Το τείχος είχε φθορές. Οι πρόσφυγες το παραβίαζαν ή το παρέκαμπταν.

Στη χώρα μας κατασκευάστηκε φράχτης στον Έβρο μήκους 35 χιλιομέτρων. Απέτρεπε τη διέλευση από τα εκεί περάσματα. Τα σύνορα όμως είναι 140 χιλιόμετρα. Οι πρόσφυγες μπορούσαν να περάσουν και από αλλού. Αστυνομία, Στρατός, Frontex λειτουργούσαν εκεί ως δύναμη αποτροπής στην παράτυπη είσοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση διατήρησε τον φράχτη.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτεύεται ψηφοθηρικά. Εκμεταλλεύεται το αίσθημα ανασφάλειας του πληθυσμού. Αποφάσισε λέει τώρα παραμονές εκλογών την επέκταση του φράχτη κατά 35 χιλιόμετρα ακόμη. Κόστος αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Που θα περικοπούν από Υγεία, Παιδεία, Υποδομές. Είναι προφανές ότι οι πρόσφυγες και οι διακινητές τους, θα βρούνε άλλα περάσματα. Ακόμη και μέσω Βουλγαρίας.

Δηλαδή; Δεν είναι η σχεδιαζόμενη επέκταση ριζική λύση στο προσφυγικό; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ! Τότε; Σκιαμαχούμε περί όνου σκιάς; Μήπως η Ν.Δ. θέλει απλά να αλλάξει την ατζέντα; Να ξεχαστούν οι υποκλοπές. Τα Τέμπη. Το πέτυχε; Εν μέρει ναι.

Αφορμή η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Και τι είπε το Ευρωκοινοβούλιο έχοντας στο στόχαστρό του τον Όρμπαν. Δεν θα χρηματοδοτήσουμε εμείς το «φράξιμο» όλης της Ουγγαρίας. Δεν θα κόψουμε κονδύλια από κοινωνικές παροχές για φράχτες.

Βούτυρο στο ψωμί της Ν.Δ. Δεν επιτίθεται βέβαια στο Ευρωκοινοβούλιο. Επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο δικός του Παπαδημούλης εκ μέρους της ομάδας της Ευρωαριστεράς το εισηγήθηκε. Δεν θέλει φράχτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι η μόνιμη επωδός.

Μαζί σας κι εγώ. Αρκεί να βάλουμε στο στόχαστρο και το Ευρωκοινοβούλιο. Και τον Πάπα. Και την Πελόζι, τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα. Και τον Δένδια. Και όποιον άλλο ανθέλληνα, προδότη και μίασμα δεν υποστηρίζει τείχη και φράχτες. Ας μην κάνουμε μισές δουλειές.

Ειδεμή ας αφήσουμε το θέμα στους σκιτσογράφους. Που το χειρίζονται τουλάχιστον με χιούμορ. Όπως ο Ηλίας Μακρής. Στο σκίτσο του φέρεται ο Παπαδημούλης να ενημερώνει τον Τσίπρα για την επιτυχία του. Και εκείνος για να τον ανταμείψει, του υπόσχεται να τον βάλλει υποψήφιο στον Έβρο!!!

Και μένει στη βραβευμένη φωτογραφία το πουλί του Πριέτο, να κοιτάζει όλο απορία «τα έργα και τις ημέρες των ανθρώπων»…

Ο Μεξικανός Αλεχάντρο Πριέτο κέρδισε σε διαγωνισμό χάρη σε αυτή τη φωτογραφία