Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΞΟΔΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

  • «Θα παρακαλέσω τον κ. Μλεκάνη για ηθικούς λόγους σήμερα να παραιτηθεί από τη θέση του από Δημοτικός Σύμβουλος. Κι αν δεν το πράξει αυτός, προκαλώ τον επικεφαλής της παράταξης “Πόλη και Ζωή” να τον παραιτήσει από τη θέση του. Γιατί πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που το μόνο που έκανε ήταν να με συκοφαντήσει»
  • Απάντηση Μ. Μλεκάνη: «Όσον αφορά τις δικές μου αναφορές, ουδέποτε έγιναν από την πλευρά μου ονομαστικές αναφορές σε κανέναν. Οι αναφορές μου ήταν γενικές προς όλους τους Προέδρους, οι οποίοι όντας δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνονταν με σταθερό ποσό, όχι έξοδα παράστασης, από τα Νομικά Πρόσωπα»

 

Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιουλίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Εντεταλμένος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και για θέματα Υγείας, κ. Αλέξης Παναγιωτίδης, έλαβε το λόγο και ενημέρωσε το σώμα για τη δικαίωσή του από το Ελεγκτικό Συνέδριο σχετικά με το θέμα της καταβολής εξόδων παράστασης όταν ήταν Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας, κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ήδη το έχει γνωστοποιήσει ο κ. Παναγιωτίδης, μέσω συνέντευξης τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. (14 Ιουλίου), αλλά επέλεξε να ενημερώσει και θεσμικά τους συναδέλφους του, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Παναγιωτίδης παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, ενώ καταφέρθηκε κατά του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλη Μλεκάνη για όσα έλεγε εκείνη την περίοδο.

Ο κ. Παναγιωτίδης στην αρχή της τοποθέτησής του είπε πως «οποιοσδήποτε ξαναπροσπαθήσει να σπιλώσει το όνομά μου, είτε Δημοτικός Σύμβουλος είτε οποιοσδήποτε, θα καταφύγω στα δικαστήρια, όπως το έκανα πριν 4,5 χρόνια και δικαιώθηκα. Όπως θα το κάνω από εδώ και πέρα» και πρόσθεσε: «Πριν 4,5 χρόνια ο πρώην επικεφαλής της “Πόλης και Ζωής”, ο κ. Μλεκάνης, μας κατηγόρησε τους Προέδρους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που ήμουν εγώ και ο Ανέστης Τερζής. Βασικά στόχευε αλλού, αλλά εμάς φωτογράφιζε τους δύο κι αυτό φαίνεται σε όλες τις δηλώσεις του, όχι μόνο στην τηλεόραση, και στις εφημερίδες και στο facebook κλπ. Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν ελεγχθεί. Μας κατηγόρησε ότι παίρνουμε διπλούς μισθούς. Σκανδαλωδώς και παράνομα πληρώνεται με διπλό μισθό. Δηλαδή μας αποκάλεσε με λίγα λόγια ότι είμαστε κλέφτες και απατεώνες. Προσπάθησε, προσωπικά θα μιλήσω για μένα, να σπιλώσει την υπόληψή μου, την προσωπική και την πολιτική. Όχι μόνο τη δικιά μου, αλλά και της οικογένειάς μου, γιατί εκείνη την εποχή, όταν έβγαινε η γυναίκα μου στον δρόμο, την έλεγαν δεν ντρέπεται ο γιατρός ο άντρας σου να παίρνει διπλούς μισθούς, χωρίς να γνωρίζουν το ποσό και χωρίς να γνωρίζουν τι έχει προηγηθεί».

Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης, από τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ανέλαβε τη θέση του Προέδρου στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, κατηγορώντας τον κ. Μλεκάνη ότι «το μόνο που ήθελε ήταν να πλήξει εμένα προσωπικά και τον Δήμαρχο». «Ο κ. Μλεκάνης είναι και νομοθέτης και εισαγγελέας και δικαστής» ανέφερε ο κ. Παναγιωτίδης και απευθυνόμενος προς τον κ. Μλεκάνη είπε: «Αποφασίσατε ότι είμαστε κλέφτες και ότι πρέπει να επιστρέψουμε τα χρήματα, χωρίς δικαστήριο, χωρίς τίποτα». Όπως διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτίδης του έγινε καταλογισμός 562 ευρώ, ενώ ο ίδιος κατηγορήθηκε «για βαριά αμέλεια και ότι προκάλεσα με τη συμπεριφορά μου έλλειμμα στη διαχείριση του Νομικού Προσώπου».

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο κ. Παναγιωτίδης σημείωσε πως σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση τα έξοδα παράστασης που καταβάλλονται σε Προέδρους Δ.Σ. δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. δεν εμπίπτουν στην έννοια των αποδοχών της παραγράφου 11 του άρθρου 25 του νόμου 4354 του 2015, καθότι πρόκειται για παροχές αβέβαιες, μη πάγιου χαρακτήρα και κυμαινόμενου ύψους, το οποίο δεν προσεγγίζει καν τον εισαγωγικό βασικό μισθό υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης». «Φυσικά με αθωώνει» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πάλευα 4,5 χρόνια να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας, επειδή κάποιος Δημοτικός Σύμβουλος, τότε επικεφαλής, βγήκε και κατηγορούσε ασύστολα, χωρίς στοιχεία, επηρέασε όλο τον κόσμο».

Ακόμη, ο κ. Παναγιωτίδης είπε πως «συγγνώμη πλέον δεν δέχομαι από κανέναν. Άργησαν οι συγγνώμες 4,5 χρόνια. Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές εγώ και η οικογένειά μου, ψυχολογικά, οικονομικά» και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Θα παρακαλέσω τον κ. Μλεκάνη για ηθικούς λόγους σήμερα να παραιτηθεί από τη θέση του από Δημοτικός Σύμβουλος. Κι αν δεν το πράξει αυτός, προκαλώ τον επικεφαλής της παράταξης “Πόλη και Ζωή” να τον παραιτήσει από τη θέση του. Γιατί πραγματικά είναι ένας άνθρωπος που το μόνο που έκανε ήταν να με συκοφαντήσει».

Απαντώντας ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης είπε πως «η υπόθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τον κ. Παναγιωτίδη και τον Επίτροπο» και πρόσθεσε: «Όσον αφορά τις δικές μου αναφορές, ουδέποτε έγιναν από την πλευρά μου ονομαστικές αναφορές σε κανέναν. Οι αναφορές μου ήταν γενικές προς όλους τους Προέδρους, οι οποίοι όντας δημόσιοι υπάλληλοι, πληρώνονταν με σταθερό ποσό, όχι έξοδα παράστασης, από τα Νομικά Πρόσωπα. Μάλιστα, προκλήθηκα για να αναφέρω ονόματα και πάλι δεν ανέφερα, διότι δεν μπορεί ο καθένας να γνωρίζει επακριβώς το καθεστώς με το οποίο υπηρετεί στο δημόσιο ο καθένας».

Ακόμη ο κ. Μλεκάνης επεσήμανε: «Ως Δημοτικός Σύμβουλος, κι ο καθένας μας ως Δημοτικός Σύμβουλος και ως δημόσια πρόσωπα, οφείλουμε όταν γνωρίζουμε κάτι να το αναφέρουμε, να το αναδεικνύουμε και να προσπαθούμε να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών. Όταν ο νόμος είναι σαφής, ότι δημόσιοι υπάλληλοι, που μισθοδοτούνται δηλαδή από το δημόσιο, δεν μπορούν να παίρνουν σταθερές αποδοχές από κανέναν άλλο φορέα, το διαβάσαμε όλοι, το είδαμε όλοι, το είδε και ο Επίτροπος, το είδε και το Ελεγκτικό Συνέδριο σε απανωτές αποφάσεις και έχει βγάλει πάρα πολλές αποφάσεις αντίθετες με του κ. Παναγιωτίδη». «Αν αυτό σήμερα σε μια απόφαση για τον κ. Παναγιωτίδη βγήκε ότι κακώς σταμάτησε, με γεια του και χαρά του», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προ ημερησίας θεμάτων υπήρξαν ακόμη δύο αναφορές για τη δικαίωση του κ. Παναγιωτίδη από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια» κ. Λευτέρης Καλλινικίδης ανέφερε: «Αναρωτιέμαι πραγματικά αν το παράδειγμα το σημερινό του κ. Παναγιωτίδη γίνει αφορμή να σταματήσει επιτέλους σε αυτόν εδώ τον τόπο να γίνεται καθημερινότητα η τακτική της κατασυκοφάντησης και της σπίλωσης και λάσπης εναντίον του πολιτικού αντιπάλου. Αυτή η τακτική εντατικοποιήθηκε στην πόλη μας από το 2008, όταν η “Πόλη και Ζωή”, με επικεφαλής τότε αυτής της τακτικής τον συνήθη ύποπτο Μιχάλη Μλεκάνη». Όπως είπε ο κ. Καλλινικίδης, «όταν ανέλαβαν την εξουσία ήταν όλα καλά. Όταν ξαναήρθαν στην αντιπολίτευση, που εκεί θα συνεχίσουν να είναι και στις επόμενες εκλογές, συνηθίζουμε να συνεχίζουμε να θέλουμε αυτήν την τακτική». «Εάν, λοιπόν, αυτό το πολιτικό σύστημα, το οποίο θέλουμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους καταστάσεις, θα το υποστούμε κιόλας. Γιατί αυτό δεν σταματάει στον κ. Μλεκάνη. Σίγουρα επεκτείνεται και σε άλλα πρόσωπα. Σίγουρα, όμως, είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε», πρόσθεσε ο κ. Καλλινικίδης.

Τέλος, η Αντιδήμαρχος κα Αναστασία Τόλιου, ως Αναπληρώτρια Δημάρχου, στην τοποθέτησή της σημείωσε: «Η δικαίωση του συναδέλφου μας Αλέξη Παναγιωτίδη τόσο για τον Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο όσο και για όλους εμάς τους συνεργάτες του, τους άμεσους και καθημερινούς, στον Δήμο δεν αποτέλεσε έκπληξη. Όλοι μας γνωρίζουμε το ηθικό ανάστημά του και την ίδια εικόνα και άποψη έχει ολόκληρη η κοινωνία της Δράμας».