Συνέντευξη με τον Ιδρυτή των Συντηρητικών Μιχάλη Χαραλαμπίδη και τον Πρόεδρο του Κόμματος Tέρρυ Χατζηιερεμία. Αμφότεροι οι κ.κ. Χαραλαμπίδης και Χατζηιερεμίας είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ.
Κύριε Πρόεδρε, κ. Χατζηιερεμία, υπάρχει πολιτικό κενό στην δημοκρατία μας και αν «ναι» είναι μεγάλο;
Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να πούμε τις απόψεις μας και να συμμετάσχουμε σε έναν δημοκρατικό και πολιτισμένο διάλογο.
Θα ξεκινήσω από το δεύτερο και θα σας πω πως σαφώς και υπάρχει πολιτικό κενό και μάλιστα μέγιστο. Και αυτό γιγαντώθηκε από τη στιγμή που η ΝΔ έγινε ιδιόκτητο κόμμα του Μητσοτάκη, το ΚΙΝΑΛ ιδιόκτητο κόμμα του Ανδρουλάκη και ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιόκτητο κόμμα του Κασσελάκη.
Κύριε Χαραλαμπίδη, συμφωνείτε και εσείς με την τοποθέτηση του Προέδρου σας.
Κύριε Λάτσα θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα προβολής μέσα από τα μέσα επικοινωνίας τα οποία διαθέτετε.
Απαντώντας στο ερώτημά σας θα σας πω πως ταυτίζομαι απόλυτα με τον Πρόεδρο και θα συμπληρώσω πως υπάρχει πλέον κενή μια τεράστια κυρίως σελίδα στο πολιτικό αύριο. Σε αυτήν την κυρίως σελίδα του πολιτικού αύριο ξεκινάμε να γράψουμε με μολύβι το μυαλό.
Κύριε Χατζηιερεμία, πώς προέκυψε το όνομα «ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ» δεδομένου πως η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα με κύριο πυλώνα την ανάπτυξη και όχι τη συντήρηση κατά γενική ομολογία;
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω ως προς το σκέλος που αφορά τη «συντήρηση» και την «ανάπτυξη»
Σας λέω λοιπόν πως με πολύ περίσκεψη δώσαμε στο νεοσύστατο κόμμα μας το όνομα «ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ» που ήδη με την ονομασία του, εκφράζει την πολιτική μας ατζέντα και τον πολιτικό χώρο που ανήκουμε. Έναν χώρο με ατζέντα που απαιτεί η εποχή. Που πρεσβεύει τομές και όχι απλά εμβαλώματα. Που με παρρησία λέει όχι στην υπερβολή, την απλούστευση, την παραφορά, τον λαϊκισμό, δηλαδή ξεκάθαρα λέει όχι στο «άσπρο-μαύρο», όχι στην κοκορομαχία όχι στο κράτος-λάφυρο.
Κύριε Χαραλαμπίδη, άρα λέτε επί της ουσίας ότι υπάρχει διαφοροποίηση στις πολιτικές ορολογίες αλλά αντιλαμβάνομαι πως αυτό το επεκτείνεται και στην πολιτική πρακτική;
Επειδή η πολιτική μεθοδολογική αλήθεια δεν είναι άσπρη ή μαύρη, γι’ αυτό και υποχρεωτικά υιοθετούμε ναι μεν ριζοσπαστισμό στις επιδιώξεις αλλά μετριοπάθεια στον τρόπο, στον τόνο, στο ύφος του πολιτεύεσθαι. Η νέα καθοδηγητική διάκριση, η νέα διάκριση στο πολιτικό αύριο θα είναι μεταξύ φωνακλάδων και μετριοπαθών, μεταξύ κραυγαλέου λόγου και ορθού λόγου. Και για μας η μετριοπάθεια αποτελεί πτυχή του ορθού λόγου. Γίνεται κατανοητό λοιπόν ότι ο συνδυασμός ριζοσπαστισμού και μετριοπάθειας είναι το εκρηκτικό μείγμα του συντηρητικού χώρου που μας εκφράζει. Είναι η αρχική ιδεολογική ματιά που πρέπει να έχουμε».
Κύριε Πρόεδρε, κ. Χατζηιερεμία, υπάρχει διαχωρισμός στα επιμέρους ζητήματα της πολιτικής και αν «ναι» από τι διακατέχεται ο συντηρητικός χώρος που πρέπει να είναι άξιο προσοχής;
Κύριε Λάτσα, σας ευχαριστώ για την ερώτηση και απαντώ αμέσως.
Στις επιμέρους ιδεολογικές ματιές, αξίζει να ξεχωρίσουμε ότι ο συντηρητικός χώρος διακατέχεται από την ανάγκη για δραστική ανακαίνιση του δημόσιου οικοδομήματος και από την επιμέλεια για αποτελεσματική προάσπιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δημοσιονομική προσαρμογή με ανθρωπιστική κρίση δεν γίνεται. Μεταρρύθμιση με κοινωνικά ερείπια δεν γίνεται. Η φαινομενικά πεφωτισμένη αρχή του ωφελιμισμού δεν μπορεί να μας κάνει να αγνοούμε την προσωπική δυστυχία, τη δυσχέρεια έστω και ενός, να αγνοήσουμε την τραγωδία του «ευάλωτου», ο οποίος ανήκει στη νέα κοινωνική τάξη των «επισφαλών». Ο συντηρητικός πολιτικός χώρος, που συμπεριλαμβάνει σήμερα το Πολιτικό Κέντρο και την Λαϊκή Δεξιά, εξασφαλίζει μια νηφάλια ισορροπία μεταξύ των μετα-Κεϋνσιανών «οικονομικών της ζήτησης» και των πιο φιλελεύθερων «οικονομικών της προσφοράς». Δεν θέλει παντού ιδιωτικοποιήσεις, αλλά, εξ ίσου, δεν θέλει και ένα δημόσιο μονίμων, μη αξιολογούμενων υπαλλήλων. Θέλει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή ένα ευρωπαϊκό μέρισμα αλλά θέλει και ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό με πλήρη κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και ένα επικουρικό, γιατί όχι και ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα δίπλα στο απλό αναδιανεμητικό σύστημα της βασικής εθνικής σύνταξης για όλους. Θέλει ιδιωτικές, αποτελεσματικές τράπεζες, αλλά εξίσου θέλει και μία ισχυρή κρατική τράπεζα, που θα προωθεί την ανάπτυξη και όχι μόνο τα μετοχικά κέρδη. Θέλει μία εταιρία «περιουσίας του Δημοσίου», αντί για το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ που πουλάει κομμάτι-κομμάτι και όσο-όσο. Δηλαδή μια εταιρία συμμετοχών, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, διαφανή, που θα διαχειρίζεται την περιουσία του Δημοσίου, τα ακίνητα, τις εναπομείνασες ΔΕΚΟ, θα συγκεντρώνει κεφάλαια, θα επενδύει και στην οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν μετοχικά και ξένοι. Να πώς μπορεί ο συντηρητικός πολιτικός χώρος να εκφράζει τον πολιτικό πραγματισμό και τον επαναστατικό ρεαλισμό των συγκεκριμένων λύσεων. Να πως διαφοροποιούμαστε από τους αριστερούς λαϊκιστές οι οποίοι δεν πουλούν ούτε μετοχοποιούν τίποτε. Να πως διαφοροποιούμαστε από τους δεξιούς λαϊκιστές που πουλούν όσο όσο λόγω της «κακιάς Γερμανοκρατούμενης Ευρώπης».
Κύριε Χαραλαμπίδη, εσείς ως νέο κόμμα τι κατά τη γνώμη σας πρέπει να κάνετε για να πείσετε να ενθουσιάσετε και γενικά να εξηγήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της σκέψεις σας;
Εμείς, ως νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός οφείλουμε να αναλύσουμε, να εξηγήσουμε, να πείσουμε, να ενθουσιάσουμε, αλλά εν τέλει οφείλουμε και να συγκινήσουμε. Αν η καρδιά δεν ακολουθήσει, πολιτική βούληση στέρεα δεν θα οικοδομηθεί.
Το πολιτικό μέλλον για να το αρπάξουμε απ’ το λαιμό, πρέπει να παραμερίσουμε οριστικά την πολιτική γενιά που μας κυβερνά. Έφτασε η ώρα να κρατήσει το τιμόνι, μια φρέσκια γενιά που θέλει να πει τα πράγματα με το όνομά τους και που δεν θέλει να δώσει στο αδηφάγο παρελθόν ούτε ένα εκατοστό παραπάνω από αυτό που του αναλογεί.
Η στιγμή της τομής, είναι τώρα. Τώρα πρέπει να πούμε, το «αποτάσσομαι»: Αποτάσσομαι τον κοτζαμπασισμό και τον θλιβερό λαϊκισμό. Αποτάσσομαι τον Εθνικό Διχασμό και την πολιτική φεουδαρχία. Αποτάσσομαι τα τυφλά πάθη και τις λυσσαλέες διαιρέσεις.
Τώρα πρέπει να πούμε, το «συντάσσομαι»: Συντάσσομαι με τον Ιωάννη Καποδίστρια που προσπάθησε να φτιάξει κράτος ισονομίας. Συντάσσομαι με τον Χαρίλαο Τρικούπη που προσπάθησε να εκσυγχρονίσει, για πρώτη φορά τη διοίκηση και εισήγαγε έναν καλό εκλογικό νόμο κατά του πελατειασμού. Συντάσσομαι με όσους κατάφεραν να ομονοήσουν για κοινό σκοπό.
Ας μη δώσουμε άλλο χρόνο στο χρόνο.
Με σεμνότητα πιστεύουμε στον καλύτερο εαυτό της πατρίδας και συντασσόμαστε με το ελπιδοφόρο αύριο.
Με σεμνότητα πιστεύουμε στον καλύτερο εαυτό της πατρίδας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε το αύριο, για να είναι πράγματι ελπιδοφόρο, να χτιστεί πάνω σε αυτόν τον καλύτερο εαυτό.
Με ανοιχτές καρδιές και με ανοιχτές αγκαλιές ανοίξαμε το παράθυρο στο πολιτικό αύριο.
Κύριε Χαραλαμπίδη και κύριε Χατζηιερεμία σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή δύναμη και καλό υπόλοιπο αγώνα να έχετε με τα αποτελέσματα που εσείς επιθυμείτε
Τέρρυ Χαρτζηερεμίας: Και εμείς σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα αυτή, η οποία δεν μας δίνεται απλόχερα από τα Μ.Μ.Ε
Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Ελπίζουμε και θα γίνει αυτό, να εκλέξουμε εκπρόσωπο η ακόμα και εκπροσώπους μας και εδώ θα είμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο επικοινωνίας που ξεκινήσαμε. Σας ευχαριστούμε ειλικρινά.