ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΦΕΥΓΑ

  • «Μια Κυβέρνηση με όραμα, σχέδιο και κυρίως, γνώση του τρόπου με τον οποίο θα κατορθώσει να οδηγήσει την πατρίδα μας στην μετά-κορωνοϊού εποχή»
  • «Οι πολίτες μας κρίνουν θετικά διότι δυο χρόνια τώρα, με τις τόσες και διαφορετικές προκλήσεις, το αποτύπωμά μας ήταν έντονο, διαυγές και θετικό»
  • «Ανέκαθεν αυτή η παράταξη έβαζε την πατρίδα πάνω από το μικροκομματικό ή προσωπικό συμφέρον των μελών και των στελεχών της»
  • «Η Κυβέρνησή μας βρίσκεται εδώ για να ενώνει και όχι να διχάζει»
  •  «Μέσα σε δύο χρόνια μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι αν αφήσουμε κατά μέρους τον λαϊκισμό και επικεντρωθούμε σε σπάνια χαρακτηριστικά που διαθέτει η φυλή μας όπως το φιλότιμο, μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε τα πάντα»
  •  «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την αρχή της κρίσης, παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και όχι το πολιτικό κόστος που αυτές πιθανόν να επιφέρουν»
  •  «Με γρήγορους ρυθμούς και με αφορμή την υγειονομική κρίση, η χώρα μας έκανε ένα τεράστιο ψηφιακό άλμα»
  •  «Πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν τεθεί στη διάθεση των πολιτών και αυτό, αν κανείς το καλοσκεφτεί, είναι μια αληθινή επανάσταση. Μια επανάσταση ουσίας»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Φεύγας, ο οποίος αναφέρθηκε σε τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, κάνοντας απολογισμό των δύο ετών διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω της παράθεσης συγκεκριμένων παρεμβάσεων που έγιναν από την Κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια. Ακόμη, ο κ. Φεύγας στάθηκε και σε θέματα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού,

αλλά και τον εμβολιασμό των πολιτών για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Ν.Δ. και την αποδοχή που έχει η Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Φεύγας ανέφερε πως αυτό συμβαίνει, λόγω της ίδιας της Κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο πολιτεύθηκε και εξακολουθεί να πολιτεύεται, καθώς «αυτό εκτιμήθηκε από τους πολίτες, με αποτέλεσμα κάθε μέτρηση κοινής γνώμης που βλέπει το φως της δημοσιότητας, να παρουσιάζει αυτή την εικόνα». Βέβαια, ο κ. Φεύγας, επισημαίνει πως «οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν την στιγμή και δεν καθορίζουν τις εξελίξεις», όμως «επιβραβεύουν τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του». Μάλιστα, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. υπογραμμίζει πως πρόκειται για «μια Κυβέρνηση με όραμα, σχέδιο και κυρίως, γνώση του τρόπου με τον οποίο θα κατορθώσει να οδηγήσει την πατρίδα μας στην μετά-κορωνοϊού εποχή» και «αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα».

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί μια νέα έξαρση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις επιστημονικές προβλέψεις, ο κ. Φεύγας ανέφερε πως «το πρώτο όπλο είναι οι πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί και είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια» και «το δεύτερο όπλο είναι το καλύτερο ίσως εμβολιαστικό πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο έχει οργανώσει η ελληνική πολιτεία και το οποίο ανά πάσα στιγμή, είναι στη διάθεση των ανεμβολίαστων πολιτών». Ο κ. Φεύγας εκφράζει την πεποίθηση ότι εντέλει θα επιτευχθεί το χτίσιμο του τείχους ανοσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να είμαστε μέσα στην πρόβλεψη που κάναμε και να υψώσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό που δύο σχεδόν χρόνια άλλαξε τις ζωές μας». Όσον αφορά τους πολίτες που δεν εμβολιάζονται εκ πεποιθήσεως, ο κ. Φεύγας σημειώνει πως «η ανοχή όλων έχει εξαντληθεί απέναντί τους και να ξέρουν ότι αυτό που η πολιτεία όφειλε να κάνει, το έχει κάνει ήδη». Ειδικά για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. τόνισε πως «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την αρχή της κρίσης, παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και όχι το πολιτικό κόστος που αυτές πιθανόν να επιφέρουν» και «ως εκ τούτου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα μέτρο προς αυτή τη κατεύθυνση».

 

Ερ.: Κύριε Φεύγα, σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής, η αποδοχή της Κυβέρνησης Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις οφείλεται στο δικό της έργο, στην στάση και στις θέσεις ή ακόμη και στο κυβερνητικό παρελθόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή είναι συνδυασμός αυτών;

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να ευχηθώ, τόσο σε εσάς προσωπικά, αλλά και στους αναγνώστες μας, καλό και, κυρίως, ασφαλές υπόλοιπο καλοκαιριού.

Πράγματι, όπως επισημάνατε, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απολαμβάνει, ενώ ήδη βρίσκεται στο μέσο της συνταγματικής της θητείας, την ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη ακόμα αποδοχή, θα τολμήσω να πω, αναλογικά με εκείνη που απολάμβανε τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής της. Οι αξίες που υπηρετεί ασφαλώς, αλλά και η πενταετής διακυβέρνηση του τόπου από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έπαιξαν, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό το καθένα, τον δικό τους ρόλο.

Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη, αυτό που καθόρισε σε μεγάλο ποσοστό αυτή την εξέλιξη, ήταν η ίδια η Κυβέρνηση, με τον τρόπο που πολιτεύτηκε και εξακολουθεί να πολιτεύεται και αυτό, εκτιμήθηκε από τους πολίτες, με αποτέλεσμα κάθε μέτρηση κοινής γνώμης που βλέπει το φως της δημοσιότητας, να παρουσιάζει αυτή την εικόνα. Όπως έχουμε πει πολλές φορές, οι δημοσκοπήσεις φωτογραφίζουν την στιγμή. Δεν καθορίζουν τις εξελίξεις. Εκείνο που κάνουν επίσης, είναι να επιβραβεύουν τη σοβαρότητα, την ειλικρίνεια και την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησής του. Οι πολίτες μας κρίνουν θετικά διότι δυο χρόνια τώρα, με τις τόσες και διαφορετικές προκλήσεις, το αποτύπωμά μας ήταν έντονο, διαυγές και θετικό.

 

Ερ.: Για ποιους λόγους θεωρείτε πως καταγράφεται αυτή η κυριαρχία της Ν.Δ. στο χώρο του κέντρου; Έχει μετατοπιστεί το κόμμα προς τα αριστερά ή η ελληνική κοινωνία προς τα δεξιά;

Έχω την γνώμη πως δεν συνέβη κάτι από αυτά. Εκείνο που συνέβη, ήταν ότι οι Έλληνες πολίτες είδαν επιτέλους μια Κυβέρνηση σοβαρή και αξιόπιστη. Μια Κυβέρνηση με όραμα, σχέδιο και κυρίως, γνώση του τρόπου με τον οποίο θα κατορθώσει να οδηγήσει την πατρίδα μας στην μετά-κορωνοϊού εποχή. Αυτό εκτιμήθηκε ιδιαίτερα. Μέσα σε δύο χρόνια μόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι αν αφήσουμε κατά μέρους τον λαϊκισμό και επικεντρωθούμε σε σπάνια χαρακτηριστικά που διαθέτει η φυλή μας όπως το φιλότιμο, μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε τα πάντα. Και οι προκλήσεις όπως γνωρίζετε αυτά τα δύο χρόνια δεν ήταν λίγες…

 

Ερ.: Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν πράξη όλα όσα προβλέπονταν στο σχεδιασμό ή η πανδημία του κορωνοϊού αποτέλεσε κατά περιπτώσεις τροχοπέδη;

Κάθε άλλο θα έλεγα. Πρώτα απ’ όλα, μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

-Ψήφισε 193 νόμους που εισάγουν προοδευτικές θεσμικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.

-Δρομολόγησε τολμηρή μεταρρυθμιστική πολιτική, ξεκινώντας από τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

-Μείωσε τον συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, τον φόρο μερισμάτων, τον εισαγωγικό συντελεστή για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

-Μείωσε τον ΕΝΦΙΑ, τον Φ.Π.Α. στα ακριβά φάρμακα για σοβαρές ασθένειες, καθώς και στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο για όσο υπάρχουν αυτές.

-Αύξησε 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο προκειμένου να στηρίξει την οικογένεια.

-Χορηγεί με 2.000 ευρώ τη γέννηση κάθε παιδιού και μειώνει τον φόρο στα βρεφικά είδη.

-Αυξάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το χορηγεί σε 800.000 συμπολίτες μας.

-Απάλλαξε τα ΑμεΑ άνω του 80% από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Στήριξε το Ε.Σ.Υ. με τριπλασιασμό των Μ.Ε.Θ., προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έγκαιρη προμήθεια υλικού, ενώ οργάνωσε και εφαρμόζει υποδειγματική επιχείρηση εμβολιασμού.

-Στήριξε και στηρίζει ουσιαστικά τους πληττόμενους πολίτες, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Διέθεσε 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για την στήριξη επιχειρήσεων εργαζόμενων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.

-Δρομολόγησε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτές, είναι μερικές μόνο από τις παρεμβάσεις που έκανε. Όπως καταλαβαίνετε, δεν ήταν και λίγες. Όλα αυτά συνέβησαν όσο η πανδημία απορρύθμιζε τη μία οικονομία μετά την άλλη και πολλά από αυτά πέρασαν ίσως στα ψιλά.

Επιπλέον, μέσα στην πανδημία, η χώρα μας έκανε και άλλο ένα μεγάλο βήμα. Με γρήγορους ρυθμούς και με αφορμή την υγειονομική κρίση, η χώρα μας έκανε ένα τεράστιο ψηφιακό άλμα. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr, γίνονται καθημερινά εκατομμύρια συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο. Πλέον, πάνω από 1.200 ηλεκτρονικές υπηρεσίες έχουν τεθεί στη διάθεση των πολιτών και αυτό, αν κανείς το καλοσκεφτεί, είναι μια αληθινή επανάσταση. Μια επανάσταση ουσίας.

Αν σε αυτά προστεθεί και η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση και το νέο σχολείο που από Σεπτέμβρη περιμένει τα παιδιά μας, τότε, η απάντηση στο ερώτημα σας πιστεύω έχει απαντηθεί. Άλλοι, να μη ξεχνάμε, έσκιζαν τα ρούχα τους και μας έλεγαν να μην κυβερνάμε όσο η πανδημία είναι εδώ…

 

Ερ.: Η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός νέου κύματος κορωνοϊού, με επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει φθινοπώρου. Με ποιους τρόπους πιστεύετε πως η χώρα θα ανταπεξέλθει σε αυτή τη νέα υγειονομική μάχη;

Πράγματι, τα πράγματα εξελίσσονται όπως περιγράφεται στην ερώτησή σας. Δυστυχώς. Τα όπλα μας είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο όπλο, είναι οι πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί και είναι περίπου 4,5 εκατομμύρια. Δεύτερο όπλο, είναι το καλύτερο ίσως εμβολιαστικό πρόγραμμα σε παγκόσμιο επίπεδο το οποίο έχει οργανώσει η ελληνική πολιτεία και το οποίο ανά πάσα στιγμή, είναι στη διάθεση των ανεμβολίαστων πολιτών μας, τους οποίους με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να τους καλέσω να κάνουν χρήση του, χωρίς φόβο και με εγγυημένη ασφάλεια.

 

Ερ.: Εκτιμάτε πως ο αριθμός των εμβολιασμών θα φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο; Θα χτιστεί στην Ελλάδα το τείχος ανοσίας; Υπάρχουν περιθώρια να πειστούν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν;

Κατανοώ, τον δισταγμό ορισμένων. Κατανοώ και όλους όσοι έλεγαν ότι θα σπεύσουν να εμβολιαστούν αργότερα. Όπως όμως βλέπουμε να συμβαίνει, οι νέες μεταλλάξεις του ιού είναι πάρα πολύ επιθετικές και δεν περιμένουν κανέναν. Είναι κρίμα, όταν έχουμε επιλογή, εμείς να διστάζουμε. Σε τελική ανάλυση, είμαι αισιόδοξος. Ναι, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να είμαστε μέσα στην πρόβλεψη που κάναμε και να υψώσουμε ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον ιό που δύο σχεδόν χρόνια άλλαξε τις ζωές μας.

 

Ερ.:Πιστεύετε πως μέτρα όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένες εργασιακές ομάδες ή η χρήση των εσωτερικών χώρων εστίασης και διασκέδασης μόνο από εμβολιασμένους θα λειτουργήσουν προς τη θετική κατεύθυνση ή υπάρχει το ενδεχόμενο να αποτελέσουν λόγους συσπείρωσης των αρνητών;

Σύμφωνα με μετρήσεις κοινής γνώμης, το 70% των Ελλήνων πολιτών έχει επίγνωση της κατάστασης και θα εμβολιαστεί. Αναφέρομαι σε όσους είναι ακόμα ανεμβολίαστοι. Για τους υπόλοιπους, να ξέρουν ότι η ανοχή όλων έχει εξαντληθεί απέναντί τους και να ξέρουν ότι αυτό που η πολιτεία όφειλε να κάνει, το έχει κάνει ήδη. Από εκεί και πέρα, αναλαμβάνουν το ρίσκο τους απέναντι στους εαυτούς τους πρωτίστως, και στους ανθρώπους που αγαπούν δευτερευόντως. Επίσης, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την αρχή της κρίσης, παίρνει αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και όχι το πολιτικό κόστος που αυτές πιθανόν να επιφέρουν. Ως εκ τούτου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση. Ξεκάθαρα.

 

Ερ.: Κύριε Φεύγα, αφού σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να κλείσουμε με το εξής, ως στέλεχος της Ν.Δ., πιστεύετε πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με το κόμμα; Και ερωτώ γιατί υπάρχουν στη σύνθεσή της εξωκοινοβουλευτικά στελέχη ή ακόμη και μέλη που δεν προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ.

Θεωρώ πως η Κυβέρνησή μας βρίσκεται εδώ για να ενώνει και όχι να διχάζει. Γνώμονας για τις επιλογές του Πρωθυπουργού, είναι να επιλέγει ανθρώπους που θα είναι χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Για το κοινό καλό. Για να υπηρετήσουν ένα πρόγραμμα που θα μας οδηγήσει με τις καλύτερες συνθήκες στην επόμενη μέρα από αυτή του κορωνοϊού. Ως Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και γνωρίζοντας την καθημερινότητα του οργανισμού αυτού, κάτι τέτοιο που λέτε δεν ισχύει. Άλλωστε, ανέκαθεν αυτή η παράταξη έβαζε την πατρίδα πάνω από το μικροκομματικό ή προσωπικό συμφέρον των μελών και των στελεχών της. Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία.