ΩΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

 

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) πραγματοποιήθηκε τη Δεύτερα 24 Ιουλίου 2017 στην «Αίθουσα Αυτοδιοίκησης» στο Διοικητήριο Δράμας με θέμα την αντισεισμική προστασία του Νομού. Το συντονισμό κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ενώ ακόμη παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Τσεπίλης, καθώς και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Η εισαγωγική τοποθέτηση έγινε από τον κ. Πατακάκη και στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Διευθυντή Πολιτική Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κωνσταντίνο Χουβαρδά και στον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μαμαρίκα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Χουβαρδά η σύσκεψη ήταν καθορισμένη εδώ και αρκετό καιρό και η πραγματοποίησή της δεν σχετίζεται με το σεισμό στην Κω. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Χουβαρδάς αναφέρθηκε στο ιστορικό των σεισμών στην περιοχή της Δράμας, επισημαίνοντας ότι στην πρόσφατη ιστορία ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν 5,5 ρίχτερ ο 1985, ενώ ο μεγαλύτερος είναι αυτός του 1829, με 7,3 ρίχτερ, ο οποίος ήταν καταστροφικός. Ως χώρος καταυλισμού σε περίπτωση σεισμού στη Δράμα έχει προταθεί το πρώην Καπνολογικό Ινστιτούτο, το οποίο είναι κατάλληλος χώρος για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών.

Σε δηλώσεις του για τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης ανέφερε: «Μέσα στα πλαίσια της αντισεισμικής προστασίας έχουμε σύσκεψη με τους υπηρεσιακούς παράγοντες με την παρουσία και της Αποκεντρωμένης, αλλά και των καθ’ ύλην αρμόδιων από όλες τις υπηρεσίες για να θωρακίσουμε το Νομό μας σε περίπτωση σεισμού. Έχουμε αξιολογηθεί ως η καλύτερη Περιφερειακή Ενότητα ως προς την αντισεισμική προστασία των δημοσίων κτηρίων, Νοσοκομείου, σχολείων, κτηρίων του Δήμου και της Περιφέρειας, και αυτό δείχνει την ετοιμότητα, δείχνει την πολύ μελετημένη και σημαντική δουλειά που έχουν κάνει οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες. Έχουμε επιλέξει χώρους καταυλισμού. Έχουμε τον όλο συντονισμό για τη σωστή τροφοδοσία σε περίπτωση σεισμού και κάλυψη και στήριξη όλων των αναγκών σε μια τέτοια περίπτωση. Αυτό δείχνει ότι κάνουμε μια σημαντική, μια ξεχωριστή δουλειά, η οποία και αξιολογήθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προδιαγραφές. Θα ολοκληρώσουμε όλες τις λεπτομέρειες γιατί βλέπουμε ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλους σεισμούς και θα πρέπει να έχουμε ετοιμότητα, ενημέρωση. Όλες αυτές τις δυνατότητες στις οποίες έχουμε να ανταποκριθούμε άμεσα ώστε να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας παίζουν καθοριστικό ρόλο, όταν υπάρχει και η πλήρης ενημέρωση. Επίσης, θα δούμε για τη διαχείριση κινδύνων από τα μικρά και μεγάλα φράγματα και τη διαχείριση την πολύ σημαντική για το μεγάλο Φράγμα του Θησαυρού και πιστεύουμε ότι θα έχουμε μια πλήρη εικόνα με τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκομένων, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του στρατού, της Πυροσβεστικής, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων, οι οποίοι πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση και πλήρη ετοιμότητα».