• Στ. Γιαννακίδης, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης: «Στόχος της χώρας για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ είναι η αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με την Προγραμματική Περίοδο που διανύουμε»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018, στο Ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ» στη Δράμα, η 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» 2014 – 2020. Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδριάζει κάθε χρόνο για να εξεταστεί η πρόοδος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και σε αυτή συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς, καθώς και οι ενδιαφερόμενοι φορείς από τα Υπουργεία, προεξάρχοντος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Παρόντες στη συνεδρίαση της Δράμας ήταν ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθης Γιαννακίδης, οι Βουλευτές ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης και Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυραζίδης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων κ.α., ενώ στις εργασίες προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

0

 

«Βασικό εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Υφυπουργός κ. Γιαννακίδης ανέφερε: «Το τέλος προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής από τα οποία η χώρα με επιτυχία εξήλθε το καλοκαίρι του 2018, μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη ρύθμιση για το χρέος, το οποίο δημιουργεί ένα καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και τους επενδυτές, ένα καθαρό διάδρομο 15ετίας, μας δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ως χώρα την αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία έχουμε καταθέσει και έχει εγκριθεί και σε επίπεδο Eurogoup. Είναι υποχρέωσή μας να αξιοποιήσουμε το σύνολο των θετικών προοπτικών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, προκειμένου να καταφέρουμε να περάσουμε σε μια νέα εποχή, στη μεταμνημονιακή εποχή, οικοδομώντας ένα διαφορετικό μέλλον, ξεπερνώντας τις παθογένειες του παρελθόντος, ξεπερνώντας πολιτικές και τακτικές, οι οποίες μας οδήγησαν στην κρίση. Βασικό εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής είναι και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις απορρόφησης και ενεργοποίησης των προγραμμάτων ΕΣΠΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωση της Προγραμματικής Περιόδου με τη διαπραγμάτευση για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ να έχει ξεκινήσει. Είναι στόχος μας η αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με την Προγραμματική Περίοδο που διανύουμε και σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις το επόμενο διάστημα προκειμένου να καταφέρουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη».

Ακόμη, ο κ. Γιαννακίδης χαρακτήρισε ως «ευκαιρία συζήτησης με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.» την παρουσία του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, προσθέτοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί «τι χρειάζεται να κάνουμε, προκειμένου να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο, ώστε να πετύχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη και για την ελληνική οικονομία και για την τοπική κοινωνία».

 

«Υλοποιούνται μια σειρά σημαντικών έργων απαραίτητα για την Περιφέρειά μας»

 

Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Μέτιος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «είναι το πιο σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειάς μας» και πρόσθεσε ότι «υλοποιούνται σημαντικές δράσεις και έργα», που αφορούν την επιχειρηματικότητα και τις υποδομές στο περιβάλλον, στην υγεία, στην παιδεία, στον τουρισμό, στην οδική ασφάλεια. «Μια σειρά σημαντικών έργων απαραίτητά για την Περιφέρειά μας» υπογράμμισε ο κ. Μέτιος και τόνισε ότι υπάρχει και άξονας, ο οποίος «χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και έχει να κάνει με την κοινωνική πολιτική, με νέες δομές στήριξης ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη». Όπως είπε ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. με τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις της συνεδρίασης «θα δώσουμε τις κατευθύνσεις πως θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα».

 

«Το Περιφερειακό Πρόγραμμα τείνει προς την πλήρη ωρίμανσή του»

 

Σε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο κ. Βασίλης Πιτσινίγκος, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ανέφερε: «Το Περιφερειακό Πρόγραμμα τείνει προς την πλήρη ωρίμανσή του πλέον, καθώς η επιλέξιμη περίοδος λήγει το 2023. Αυτή τη στιγμή η εξειδίκευση του Προγράμματος ξεπερνά το 100%, οι προσκλήσεις είναι στο 90%, οι εντάξεις ξεπερνούν το 50%, οι πληρωμές είναι στο 14%, αλλά υπάρχει μία προοπτική μέσα στο 2019 να ανέλθουν σε ένα ποσοστό 40%.

Επίσης, ενεργοποιούνται νέες δράσεις, οι οποίες αφορούν και την περιοχή της Δράμας, όπως η νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, που αφορά τον ορεινό όγκο (Οροσειρά Ροδόπης κ.α.) της Περιφέρειας. Έχουμε ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με φορείς και Δήμους του Νομού Δράμας και θεωρούμε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 αυτή η Χωρική Επένδυση θα ξεκινήσει και θα έχει ένα σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα στην περιοχή».

Ειδικότερα για την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ο κ. Πιτσινίγκος επεσήμανε: «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ένταξη. Είναι ένα θέμα που το στηρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, για ενταχθεί το έργο και γίνεται συντονισμένα σε τρεις Περιφέρειας παράλληλα. Εάν ο σχεδιασμός αυτός πετύχει θα έχουμε ένταξη εντός του χρόνου και σε κάθε περίπτωση εντός του 2019 θα ξεκινήσουν οι δημοπρατήσεις των έργων. Άρα θα αρχίσουμε από ένα σημείο και πέρα, τέλη του 2019, αρχές του 2020, να βλέπουμε συνδέσεις».

 

«Στο Δήμο Δράμας συμμετέχουμε σχεδόν σε όλες τις προσκλήσεις που αφορούν τους Δήμους»

 

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού – Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην υλοποίηση έργων του Δήμου, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, σημειώνοντας: «Από την πλευρά μας, εμείς στο Δήμο Δράμας, συμμετέχουμε σχεδόν σε όλες τις προσκλήσεις που αφορούν φυσικά τους Δήμους σε επίπεδο Περιφέρειας». Όπως είπε, «οι πιο σημαντικές αυτή τη στιγμή, που είναι σε εξέλιξη και έχουν και μεγάλη απορροφητικότητα και εντάξεις, είναι η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, ΒΑΑ όπως λέγεται, και η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Τουρισμού – Πολιτισμού, που είναι το πρόγραμμα “Εγνατία”», ενώ πρόσθεσε ότι «έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για την καινούρια Χωρική Επένδυση που είναι για το βουνό της οροσειράς της Ροδόπης».

Ειδικότερα για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση “Εγνατία”, ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε ότι «ήδη είναι προς υπογραφή η συνέχιση του έργου στην Αγία Σοφία και στο τελικό στάδιο είναι και η ένταξη του Αράπ Τζαμί. Επομένως και δύο σημαντικοί χώροι πολιτισμού τα επόμενα χρόνια θα δοθούν στο Δραμινό κοινό για χρήση». Όσον αφορά τη νέα Χωρική Επένδυση για τον Ορεινό Όγκο, ο κ. Καραμπατζάκης τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει έργα, όπως «η ανάπλαση που έχει ξεκινήσει στο Σιδηρόνερο, με την αναβάθμιση της περιοχής, αλλά και τη συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για την αξιοποίηση του δασικού χωριού της Ελατιάς», προσθέτοντας ότι «με τη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση μπαίνουμε δυναμικά, έτσι ώστε να μπορέσουμε ο ορεινός όγκος και σε συνδυασμό με το Interreg που έχουμε, με το “Γεω-Πάρκο”, πάνω στο βουνό, να αποκτήσει μια άλλη μορφή και να γίνει ελκυστικός».