Σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:
Με αφορμή το νομοσχέδιο που είναι στα «σκαριά» και αφορά σε συγχωνεύσεις τμημάτων του ΔΠΘ στην Κομοτηνή και την απορρόφηση τμημάτων του ΔΙΠΑΕ από το ΔΠΘ, την Τρίτη 14/11 κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Γιάννη Δελλή, Βουλευτή του ΚΚΕ, Διονύση Κλάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ και Βαγγέλη Ευαγγελόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Γρηγόριο Παπαγιάννη. Παράλληλα, την Τετάρτη 15/11, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Αμαλία Κασαπαντωνίου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ ΑΜΘ του ΚΚΕ, συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ΔΠΘ Φώτιο Μάρη.
Αφού ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, τα κλιμάκια του ΚΚΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους, αναδεικνύοντας την αρνητική εμπειρία από τις διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στον «ακαδημαϊκό χάρτη» της χώρας μας, που κάθε φορά οδηγούσαν σε νέα υποβάθμιση των σπουδών. Η ανησυχία αυτή μάλιστα επιτείνεται λόγω και της διαφαινόμενης συγχώνευσης των τμημάτων της Ελληνικής φιλολογίας, των Παρευξείνιων Σπουδών και της Ιστορίας και Εθνολογίας. Συγχώνευση που δεν πληροί κανένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό κριτήριο, χωρίς συνάφεια και συσχέτιση των γνωστικών αντικειμένων των τριών τμημάτων. Παράλληλα, τονίστηκε πως το ΚΚΕ δεν υιοθετεί τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούνται τα τμήματα από δήθεν «ανεξάρτητες αρχές» βάζοντας τη μόρφωση στη ζυγαριά κόστους-οφέλους ευθυγραμμίζοντάς την με της ανάγκες της αγοράς.
Επιβεβαιώνεται ότι στις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης στα Πανεπιστήμια δεν είναι οι ανάγκες των φοιτητών και των εργαζομένων σε αυτά, ακριβώς γιατί στόχος τους είναι να ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, εμπορευματική λειτουργία. Γι’ αυτό και σταθερά όλες οι κυβερνήσεις συνέβαλαν στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης, με περικοπές στη μέριμνα, στους καθηγητές, σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, διοικητικό προσωπικό και τεχνικές υπηρεσίες.
Το ΚΚΕ έχει πάγια θέση για δημόσια και δωρεάν παιδεία, με γενναία κρατική χρηματοδότηση. Κάλυψη όλων των αναγκών φοιτητικής μέριμνας σε ολόκληρο το ΔΠΘ και το ΔΙΠΑΕ, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σύγχρονες εστίες για όλους τους φοιτητές, με δωρεάν και ποιοτική σίτιση, με δωρεάν μεταφορά από και προς τις σχολές και τις εστίες. Με ενίσχυση των λαϊκών οικογενειών των φοιτητών ώστε να μπορούν να επιλέγουν και να καταφέρνουν να φοιτούν ακόμη και μακριά από την οικογενειακή τους εστία, ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπως αυτή της Θράκης. Χωρίς «κόφτες» στην εισαγωγή φοιτητών στα Πανεπιστήμια, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Για κάλυψη και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας σε διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Για πτυχία με αξία και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.