ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

  • «Η ενεργή ανάληψη της ευθύνης για την αποτελεσματική φύλαξη από τα ίδια τα ΑΕΙ είναι ο δρόμος για την εξάλειψη του φαινομένου και ελατήριο ανάπτυξης του ελληνικού πανεπιστημίου»

 

Με αφορμή τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρωτοβουλία της διοίκησης του ΕΚΠΑ, που με τόλμη και σχέδιο ανέλαβε δράσεις για την Ασφάλεια στο μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας και την περιφρούρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας του, η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται τον ζωτικό του χώρο ελεύθερο και ανεξάρτητο, με διοικήσεις που έχουν θάρρος και είναι προσηλωμένες στο έργο τους. Η πρόσφατη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τη σύσταση ανεξάρτητης δομής Ασφάλειας και Προστασίας, που υπάγεται απευθείας στον Πρύτανη ή τον Αντιπρύτανη του Ιδρύματος, δείχνει τον δρόμο για το σύγχρονο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Είναι σταθερή η θέση του Κινήματος Αλλαγής, ότι η θέσπιση αποτελεσματικών μέτρων και πρακτικών ελέγχου, που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ελεύθερη λειτουργία των πανεπιστημίων, είναι πρώτα και κύρια δουλειά των ίδιων των ιδρυμάτων. Η συνδρομή της Πολιτείας με όλες τις δομές διοίκησης οφείλει να είναι δεδομένη. Σταθερά υποστηρίζουμε την Αυτονομία των ΑΕΙ χωρίς αστερίσκους, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση που κοντόφθαλμα έβλεπε ως μονόδρομο την εγκατάσταση της Αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμιά μας. Λύσεις όπως απέδειξε το ΕΚΠΑ υπάρχουν χωρίς να χρειάζεται η καταφυγή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρα που η εξαγγελία τους μπορεί να ικανοποιεί πρόσκαιρα το θυμικό ορισμένων, την ίδια ώρα όμως υποδαυλίζει τον σκοπό που ευαγγελίζεται.

Η ενεργή ανάληψη της ευθύνης για την αποτελεσματική φύλαξη από τα ίδια τα ΑΕΙ είναι ο δρόμος για την εξάλειψη του φαινομένου και ελατήριο ανάπτυξης του ελληνικού πανεπιστημίου.

Η Βουλευτής τόνισε την επιτακτική ανάγκη εμπέδωσης κουλτούρας, υπευθυνότητας, ανεξαρτησίας και διαφάνειας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο που καλείται να είναι ο μπροστάρης στις παγκόσμιες τεχνολογικές και ανθρωπιστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία.