Συνάντηση με τον νέο Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κ. Παναγιώτη Δουφεξή είχαν την Τετάρτη 16 Ιουνίου εκπρόσωποι των Ενώσεων Περιφερειακού και Περιοδικού – Κλαδικού Τύπου με κύριο θέμα συζήτησης αυτό των ασφαλιστικών εισφορών που οι ιδιοκτήτες είχαν καταβάλλει στον ΕΦΚΑ την περίοδο 11/2017 – 12/2020 και τώρα καλούνται να τις ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΥΝ εκ νέου στον ΕΔΟΕΑΠ.

Όπως επισήμανε στον κ. Δουφεξή, ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. κ. Αντώνης Μουντάκης: «Ζητάμε το αυτονόητο, δηλαδή να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος για να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά από τον ΕΦΚΑ στον ΕΔΟΕΑΠ, καθώς, παρ’ ότι τα έχουμε καταβάλει στον ΕΦΚΑ, τώρα βρισκόμαστε να οφείλουμε χιλιάδες ευρώ στον ΕΔΟΕΑΠ. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία το να βρεθούμε ξαφνικά με χρέη κι αυτό μπορεί να οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις τύπου σε κατάρρευση, ενώ παράλληλα πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αφού οι οφειλές τους προς τον ΕΟΔΕΑΠ έχουν βεβαιωθεί στο ΚΕΑΟ και αδυνατούν να εκδώσουν φορολογική ενημερότητα».

Ο κ. Μουντάκης ζήτησε από τον νέο Διοικητή του ΕΦΚΑ να αναζητηθεί άμεσα ένας αποτελεσματικός τρόπος, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΕΑΠ, να επιλυθεί το μείζον αυτό πρόβλημα που βιώνουν οι εκδοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, κάτι που ο κ. Δουφεξής απεδέχθη καθώς χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των Ενώσεων.

Ανάλογο αίτημα θα γίνει από τις Ενώσεις και προς τον ΕΔΟΕΑΠ, για την όσο το δυνατόν αμεσότερη επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ κ. Μιχάλης Σαββάκης αναφέρθηκε στις οφειλές του -κατηργημένου πλέον-, αγγελιοσήμου προς τις Ενώσεις, καθώς ο ΕΦΚΑ συνέχισε να εισπράττει ποσά από καθυστερούμενες καταβολές, ρυθμίσεις εν εξελίξει κ.ο.κ., ενώ προχώρησε και σε βεβαιώσεις ποσών για παλαιότερα έτη κατόπιν ελέγχων, ωστόσο η τελευταία καταβολή προς τις δικαιούχες Ενώσεις έγινε τον Νοέμβριο του 2017.

Όπως επισήμανε ο κ. Σαββάκης προς τον κ. Δουφεξή, οι Ενώσεις έχουν ζητήσει πολλές φορές από τον ΕΦΚΑ, να ενημερωθούν για την εν γένει διαδικασία διαχείρισης του αγγελιοσήμου και ειδικότερα εάν εξακολουθεί ο ΕΦΚΑ να εισπράττει ποσά, να κάνει ελέγχους, να βεβαιώνει οφειλές, να προβαίνει σε ρυθμίσεις καθώς για την πορεία των εισπράξεων μετά την ημερομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης, ωστόσο δεν έλαβαν μέχρι σήμερα απάντηση.

Ο Διοικητής του ΕΦΚΑ διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Ενώσεων ότι θα διερευνηθεί το θέμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν σχετικά.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ