Συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου είχαν το απόγευμα της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος και ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κ.κ. Αντώνης Μουντάκης και Σταύρος Μάτσης, αντίστοιχα.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο βουλευτής Δωδεκανήσων κ. Ιωάννης Παππάς.

O Πρόεδρος της Ε.Ι.Ε.Τ. έθεσε στον κ. Οικονόμου τα επείγοντα και μείζονα ασφαλιστικά θέματα του κλάδου, ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ένας θεσμικός διάλογος για την εξεύρεση λύσεων τόσα για αυτά όσο και για τα χρόνια ζητήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις του περιφερειακού Τύπου, ενώ επικεντρώθηκε στην άδικη επιβολή του 2% επί του τζίρου των εφημερίδων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ που οδηγεί τον κλάδο σε μαρασμό.

Ο κ. Μουντάκης κατέθεσε αναλυτικά τις θέσεις της Ένωσης και σε άλλα θέματα που απασχολούν τις Περιφερειακές εφημερίδες με προτάσεις για την στήριξη και αναβάθμιση του κλάδου, όπως:

  1. Την ουσιώδη ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου ως αντιστάθμισμα της επιβολής του 2%, καθώς τα πρόσφατα θεσμοθετημένα μέτρα στήριξης δόθηκαν στον ΕΔΟΕΑΠ και όχι στις εφημερίδες, δεδομένου παράλληλα του ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις είναι από τις λίγους κλάδους στη χώρα που δεν έλαβαν καμιάς μορφής ενίσχυση για τα οικονομικά πλήγματα που υπέστησαν την εποχή της πανδημίας.
  2. Την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2328/1995 και του ΠΔ 261/1997 για την κατανομή του 30% της συνολικής δαπάνης για την κρατική διαφήμιση στα περιφερειακά ΜΜΕ, επαναφέροντας παράλληλα την ποσόστωση που ίσχυε μέχρι το 2018 και προέβλεπε ότι το 40% πρέπει να δίνεται στον έντυπο Τύπο.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε προς τους εκπροσώπους της Ε.Ι.Ε.Τ. ότι προγραμματίζει άμεσα την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου με τις Ενώσεις Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, ενώ τόνισε ότι ένα από τα θέματα που πρέπει να προχωρήσει άμεσα είναι η δημιουργία νέου Μητρώου τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

Ο ΓEN. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ