ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Α.Μ.Θ. ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Για άλλη μια φορά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε τη Δράμα, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2019 και είχε σειρά επαφών με φορείς της περιοχής σχετικά με ζητήματα που απασχολούν το Νομό. Συγκεκριμένα ο κ. Μέτιος επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, όπου είχε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου συναντήθηκε με το Διοικητή κ. Νίκο Λιάτση, ενώ επίσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Δράμας, με εκπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ.α.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του Περιφερειάρχη στη Δράμα, σε χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, μετά από την ανακοίνωση της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη. Η πρώτη επίσκεψη του κ. Μέτιου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018, όταν και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» στη Δράμα κ.κ. Χρήστου Γεωργιτσόπουλου, Χρήστου Λιθηρόπουλου, Κώστα Κινατζίδη και κ. Γεωργίας Χειράκη, καθώς και των Διευθυντών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Ακολούθησε η επίσκεψη την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου, όταν ο κ. Μέτιος προήδρευσε σε σύσκεψη για θέματα του πρωτογενούς τομέα παρουσία των 4 Περιφερειακών Συμβούλων της παράταξής του και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Η παρουσία του κ. Μέτιου, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επισκέψεις του, θα είναι πλέον συχνή στη Δράμα, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, αν αυτό απαιτείται. Μέχρι στιγμής, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν έχει προβεί σε επίσημες δηλώσεις προς τα Μ.Μ.Ε. κι αυτό γιατί δεν επιθυμεί να προβεί σε ανακοινώσεις προθέσεων, αλλά σε ανακοινώσεις έργων. «Η παρουσία μου εδώ, η οποία και θα συνεχιστεί, θα επιταχύνει πιστεύω αυτό το σχεδιασμό. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα διατεθούν σημαντικοί πόροι στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και αυτό γιατί πρέπει αυτά τα έργα να αντιμετωπιστούν, αλλά οι ανακοινώσεις, όπως το κάνουμε και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, δεν θα γίνονται ανακοινώσεις προθέσεων. Θα γίνονται ανακοινώσεις έργων, όταν όμως αυτά θα δρομολογείται το πώς θα γίνουν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του, όταν απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση κοπή βασιλόπιτας της ΝΟ.Δ.Ε. Δράμας της Ν.Δ..

 

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο

Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Αναστάσιο Παράσχου, επισκέφθηκε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Έφορος Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία της Δράμας, σε σχέση με την ανάδειξη και αξιοποίηση σημαντικών εκκλησιαστικών μνημείων ή τη δημιουργία νέων δομών επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Δράμας έθεσε υπόψη του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου την πρόθεση της Ι.Μ. να δημιουργήσει Γηροκομείο με την ανακατασκευή του υπάρχοντος κτηρίου δίπλα από την Λαυρεντιανή Μονή η οποία ήδη ανεγείρεται. Μάλιστα, παρέδωσε πλήρη φάκελο με τις μελέτες που ήδη υπάρχουν καθώς και σχεδιαστικά διαγράμματα των δράσεων που θέλει να υλοποιήσει.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης κ. Παύλος έκανε γνωστή στον κ. Μέτιο την θέληση για ανέγερση Εκκλησιαστικού Βυζαντινού Μουσείου δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγ. Χρυσοστόμου, προκειμένου να πάρουν την θέση που τους αρμόζει τα εκκλησιαστικά κειμήλια και γενικότερα ο εκκλησιαστικός θησαυρός που έχει συγκεντρώσει ο Μητροπολίτης από ολόκληρη της Εκκλησιαστική Περιφέρεια Δράμας.

Τέλος, τέθηκε επιτακτικά η ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου της Αγ Σοφίας, όπου ήδη οι εργασίες εντός αλλά και εκτός του Ναού προχωρούν κανονικά, καθ’ ότι έχουν δεσμευθεί τα ανάλογα κονδύλια και το έργο συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε πως άμεσα από το Π.Δ.Ε. (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για την ανέγερση του Βυζαντινού Εκκλησιαστικού Μουσείου, ενώ υπογράμμισε με έμφαση πως η ανέγερση του κτηρίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, τόνισε πως η ανακατασκευή του κτηρίου δίπλα από την Λαυρεντιανή Μονή όπου θα στεγασθεί το Γηροκομείο θα χρηματοδοτηθεί και αυτό από την Περιφέρεια, ενώ ήδη έκανε γνωστό πως έχει υπογραφεί χρηματοδότηση για την ανάδειξη του εξωτερικού χώρου της πλατείας της Αγ. Σοφίας όπου παράλληλα θα βοηθήσει και στην ανάδειξη ολόκληρης της περιοχής (Βυζαντινά τείχη κλπ.).

Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε αμέσως μετά και το οικόπεδο, το οποίο προορίζεται για δημιουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Αναστάσιο Παράσχου, διαπιστώνοντας και οι δύο πως είναι εφικτή η ανέγερση της ως άνω δομής.

Ανανεώθηκε το ραντεβού για το άμεσο μέλλον προκειμένου να ενημερώσει ο Περιφερειάρχης την πορεία ένταξης των συγκεκριμένων έργων και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

 

Συνάντηση με το Διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας

 

Επίσης, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Α.Μ.Θ. κ. Παράσχου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κώστα Κινατζίδη, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, όπου και είχε συνάντηση με το Διοικητή κ. Νίκο Λιάτση.

«Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν προβλήματα. Θεωρώ όμως πως τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Δράμα. Για αυτό και η πρόθεση της Περιφέρειας είναι να στηρίξει το Νοσοκομείο Δράμας, σε συνδυασμό με την προετοιμασία και τη μεθοδικότητα του Διοικητή του Νοσοκομείου Δράμας. Θα διατεθούν σημαντικοί πόροι για τη στήριξη του Νοσοκομείου Δράμας», ανέφερε ο κ. Μέτιος απευθυνόμενος στον κ. Λιάτση.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου ευχαρίστησε τον κ. Μέτιο για την επίσκεψη και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα, για τα οποία ο κοινός γνώμονάς τους είναι η επίλυσή τους. «Σας ευχαριστούμε κ. Περιφερειάρχη που είστε δίπλα μας, ακούτε τις προτάσεις και τις σκέψεις μας, αλλά και με μεγάλο ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται αυτά που το νοσοκομείο προτίθεται να κάνει με τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η διοίκηση. Είστε αρωγός της προσπάθειάς μας για το καλύτερο μέλλον του Νοσοκομείου Δράμας. Η συνεργασία μας είναι άριστη» ανέφερε ο κ. Λιάτσης απευθυνόμενος στον κ. Μέτιο. Ακόμη, ο Διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες συναντήσεις και να βλέπουμε, όλοι μαζί, από κοντά τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο. Εγώ, από την πλευρά της Διοίκησης να εκθέτω τις απόψεις μου, να υποβάλω τις προτάσεις μου και μέσα από το διάλογο με τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. να προσπαθούμε ώστε να βρεθεί μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική λύση για το Νοσοκομείο Δράμας».

Την άριστη συνεργασία των δύο πλευρών επιβεβαίωσε και ο κ. Μέτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Λιάτση για την προσπάθεια που καταβάλει, έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. «Οι επίσημες ανακοινώσεις για την περαιτέρω στήριξη του Νοσοκομείου θα γίνουν όταν δρομολογηθούν. Είμαστε δίπλα σας», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατες είναι και οι αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Μέτιου σχετικά με την ένταξη πράξεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. 2014-2020 προμηθειών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τόσο για το Νοσοκομείο Δράμας όσο και για τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός για την προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου είναι 2.177.500 ευρώ, με το νέο εξοπλισμό να καλύπτει ένα σημαντικό εύρος ιατρικών αναγκών. Όσον αφορά την προμήθεια εξοπλισμού για τα Κέντρα Υγείας, ο συνολικός προϋπολογισμός για όλη την Περιφέρεια είναι 696.900 ευρώ και στη Δράμα ο νέος εξοπλισμός θα κατανεμηθεί στα Κέντρα Υγείας Δράμας (πρώην ΜΥ ΠΕΔΥ), Νευροκοπίου, Παρανεστίου και Προσοτσάνης.