ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών, από ανακοπή καρδιάς, την Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, ο πρώην Υφυπουργός και πρώην Βουλευτής Πα.Σο.Κ. Νομού Δράμας Φλώρος (Μάκης) Κωνσταντίνου, σκορπώντας τη θλίψη σε συγγενείς, φίλους και οικείους, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία της Δράμας, στην οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, παρουσία πλήθους κόσμου, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου από τον Ιερό Ναό Αγίων 12 Αποστόλων Δράμας.

Ο Φλώρος Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1952 στο Καλαμπάκι Δράμας και ήταν το έκτο παιδί των προσφύγων Φώτη και Στεργιανής Κωνσταντίνου. Μεγάλωσε στο Καλαμπάκι όπου τελείωσε και το τότε Γυμνάσιο. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1972-1976), απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στην αγροτική οικονομία (1976-1980) από την Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών Βουκουρεστίου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών (του ULB) στις Βρυξέλλες (1980-1981).

Από 1-1-1981 ήταν μέλος της YEΠEK (Υπηρεσία Εκπροσώπησης Πα.Σο.Κ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Ν. Δράμας με το Πα.Σο.Κ. τον Οκτώβριο του 1981 και έκτοτε εκλεγόταν ανελλιπώς έως το 1996. Από το 1984 και επί χρόνια ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ενώ υπήρξε, επίσης, μέλος και Γραμματέας του Τομέα Συνεταιριστικού Αγροτών του Πα.Σο.Κ..

Από τον Οκτώβριο του 1993 έως το Σεπτέμβριο του 1995 διετέλεσε Υφυπουργός Γεωργίας στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Χειρίστηκε τα θέματα Γεωργίας και Αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως στο πρώτο εξάμηνο του 1994 που η Ελλάδα είχε την προεδρία της E.E. και κατοχύρωσε πάνω από 150 προϊόντα ως Π.Ο.Π και Π.Γ.Ε. (λάδια, τυριά, φρούτα, όσπρια, κ.α), μεταξύ των οποίων και την ελληνική Φέτα (Ιανουάριος 1994). Στο διάστημα 1996-1997 ήταν σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη συνέχεια στη βιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Εξέδωσε δύο βιβλία σχετικά με την ελληνική γεωργία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρθρογραφούσε τακτικά στον Αθηναϊκό Τύπο.

Το 2000-2004 εκλέχθηκε τελευταία φορά Βουλευτής Πα.Σο.Κ. Ν. Δράμας και στο διάστημα 2001-2004 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης του κ. Κώστα Σημίτη. Στο διάστημα 2006-2013 εκπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Η οικονομική παρουσία των Ελλήνων στη Ρουμανία από τον Κριμαϊκό μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Κατά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής ήταν υπεύθυνος για την εκλογική διαδικασία στο Νομό Δράμας, ως Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ήταν παντρεμένος με την κ. Ουρανία Βαληξόγλου και είχε έναν γιο, τον Στέργιο Κωνσταντίνου.

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους οικείους του. Καλό Παράδεισο Φλώρε Κωνσταντίνου…

 

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πα.Σο.Κ. κ. Παύλος Χρηστίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Φλώρου Κωνσταντίνου:

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την αδόκητη απώλεια του Φλώρου (Μάκη) Κωνσταντίνου, πρώην υφυπουργού και πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Του μαχητικού συντρόφου, που δεν σταμάτησε να δίνει αγώνες για τη Δημοκρατία, πάντα με συνέπεια στις ιδέες και τις αρχές του. Ήταν κοντά μας, σε όλες τις μεγάλες μάχες, με καθαρή σκέψη και σθένος. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Σε ανακοίνωση της Ν.Ε. Δράμας του Πα.Σο.Κ. για την απώλεια του Φλώρου Κωνσταντίνου αναφέρονται τα εξής:

Αποχαιρετήσαμε ένα σημαντικότατο στέλεχος του Κινήματός μας, τον Μάκη Κωνσταντίνου. Πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Υπουργό και Βουλευτή του Πα.Σο.Κ. Ο σύντροφος Κωνσταντίνου στάθηκε στα δύσκολα του Κινήματος και της Χώρας. Το έργο του ως Υπουργός Γεωργίας ήταν σημαντικότατο και στη χώρα, αλλά και στο νομό μας και συνδέθηκε με τα μεγάλα αρδευτικά έργα. Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Πα.Σο.Κ. αποχαιρετά τον σύντροφο και φίλο που δεν έλειψε ποτέ από τους αγώνες του κινήματος και τώρα από την ανασυγκρότηση της παράταξης, αφιερώνοντας πολλές ώρες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς ως υπεύθυνος στο Νομό, καθώς επίσης και στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του αρχηγού. Δεν ξεχνάμε ότι στο δύσκολο αυτό εγχείρημα τον διέκρινε πραότητα και ηρεμία, καθώς και πολιτική σύνθεσης των αντιθέσεων και τα κατάφερε. Στους οικείους του ευχόμαστε δύναμη για να ξεπεράσουν τον πρόωρο χαμό του. Καλό ταξίδι σύντροφε Μάκη.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή της, αναφέρει:

Με θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο θάνατο του πρώην Υπουργού και Βουλευτή Φλώρου Κωνσταντίνου. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του Ράνια και στον γιό του Σέργιο. Ας έχουν την από Θεού παρηγορία. Ελαφρύ το χώμα της Δραμινής γης που τον σκέπασε και παντοτινή η θύμησή του.