ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 5ης ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

Στο πλαίσιο της 5ης Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 30 Ιουνίου έως την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στη Δράμα και στη Θάσο, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, ανοιχτή προς το κοινό ημερίδα με θέμα «Η Χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία – Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., τ. Προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Βαγγέλης Τσάρας, Επικοινωνιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας Cicero Α.Ε., ο κ. Γεώργιος Σιάκας, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ., και ο κ. Αναστάσιος Πούλιος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ.κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος και Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Παύλος Δαμιανίδης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Παρόντες ήταν φυσικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, καθώς και οι Πρόεδροι των υπόλοιπων Περιφερειών της χώρας.

Η διαδικασία των χαιρετισμών ξεκίνησε με τον πατέρα Κωνσταντίνο, εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας κ. Παντελεήμονος.

Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος, στον χαιρετισμό του, ανέφερε πως το θέμα της ημερίδας είναι «ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα που μας αφορά όλους μας». Όπως είπε, «η επικοινωνία δεν γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσω του ραδιοφώνου, των εφημερίδων και της τηλεόρασης. Τώρα κυριαρχεί η ταχύτητα, η αμεσότητα. Πολλές φορές μια είδηση τη μαθαίνουμε τη στιγμή που συμβαίνει. Βέβαια η ταχύτητα έχει βοηθήσει την επικοινωνία και την ενημέρωση, όμως αυτή η ταχύτητα είναι που δημιουργεί και πολλούς κινδύνους. Κινδύνους παραπληροφόρησης, διαστρέβλωσης». Το ζητούμενο, συνέχισε ο κ. Μέτιος, είναι «ο καθένας από εμάς να αποφασίζει πώς να ενημερωθεί», προσθέτοντας πως «χρειάζεται και ωριμότητα αλλά και η ορθή χρήση».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Βουλευτής κ. Μπλούχος ανέφερε πως «όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η δικτύωση αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση του σύγχρονου κόσμου. Εισέβαλε ένας νεοβαρβαρισμός, θα έλεγα εγώ, στην ουσία, γιατί δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε έγκαιρα τις ασφαλιστικές εκείνες δικλείδες, οι οποίες θα μας προφυλάξουν από τον σκοτεινό τόπο της δικτύωσης». Ακόμη, ο κ. Μπλούχος επεσήμανε: «Η σύγχρονη δικτύωση διαμορφώνει χαρακτήρες, διαμορφώνει απόψεις, διαμορφώνει γνώμες. Διαμορφώνει αυτό που στη μετανεωτερική εποχή χαρακτηρίστηκε ως μετάνθρωπος. Ζούμε σε μια εποχή νεοβαρβαρότητας. Είναι περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο απαιτητό, να καταφέρουμε να έχουμε εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες να προφυλάξουμε όχι μόνο την πολιτική, αλλά την ίδια την ιδιωτικότητά μας».

Στο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής κ. Ξανθόπουλος, παραφράζοντας ένα δικηγορικό απόφθεγμα, είπε πως «ό,τι δεν υπάρχει στα social media δεν υπάρχει στη σημερινή πραγματικότητα». Μάλιστα έκανε λόγο για τεράστια ισχύ, η οποία «διαμορφώνει συνειδήσεις, αναδεικνύει ζητήματα, καταστρέφει προσωπικότητες και συντρίβει ιδέες». Ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε πως «η λύση δεν είναι η λογοκρισία. Η λύση δεν είναι ο μπαμπούλας του λογοκριτή» και παρέθεσε ένα απόφθεγμα της δημοσιογράφου και εκδότριας Ελένης Βλάχου, «προτιμώ έναν κίτρινο Τύπο, από έναν ελεγχόμενο Τύπο». «Άρα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ και να μην καταλήξουμε σε εύκολες λύσεις απαγόρευσης, λογοκρισίας και αναστολής λειτουργίας. Η δημοκρατία έχει ασφαλιστικές δικλείδες. Η δημοκρατία στηρίζεται πρωτίστως στους ενεργούς και συνειδητούς πολίτες. Αυτή είναι η δύναμή μας και εξοπλίζουμε τους θεσμούς με τις δυνατότητες που τους παρέχει το σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτελέσουμε ένα φράκτη, ένα κρηπίδωμα, απέναντι στη θύελλα των fake news», κατέληξε ο κ. Παπαεμμανουήλ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, στάθηκε στις εργασίες της 5ης Ολομέλειας των Προέδρων στη Δράμα, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Παπαθεοδώρου και τις προσπάθειές του για την πραγματοποίηση τόσο της Ολομέλειας όσο και της ημερίδας. Τέλος, μίλησε και για τις ιδιαίτερες ημερομηνίες για τη Δράμα, καθώς ανήμερα της εκδήλωσης ήταν η επέτειος της σφαγής του Δοξάτου, ενώ την επόμενη ημέρα η επέτειος απελευθέρωσης της Δράμας.

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, απεύθυνε χαιρετισμό, σημειώνοντας πως «είναι πολύ σημαντικό γεγονός η θεσμοθέτηση της Ολομέλειας» και προσθέτοντας πως η «εύρυθμη λειτουργία Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων είναι ένα μέσο άσκησης δημοκρατικών δικαιωμάτων των ίδιων των πολιτών». Σχετικά με το θέμα της ημερίδας, ο κ. Τάσσου ανέφερε: «Είναι αλήθεια πως μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, πολλά πράγματα άλλαξαν. Με το κινητό μας πλέον εκδίδουμε πιστοποιητικά, θεωρούμε τα γνήσια της υπογραφής, όμως με το κινητό μας πλέον συνομιλούμε, επικοινωνούμε, αγοράζουμε, επιλέγουμε τον τόπο των διακοπών μας, όμως διαμορφώνουμε και κοινωνική συνείδηση και επιλέγουμε πολλές φορές πολιτικά. Και ναι μεν, αν κάνεις μια λάθος αγορά ρούχου, εντός 14 ημερών προβλέπει ο νόμος ότι μπορείς να το επιστρέψεις χωρίς κανένα πρόβλημα, αν διαμορφώσεις όμως λάθος μια κοινωνική συνείδηση, αυτό πολύ δύσκολα αλλάζει. Και για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Τόσο όσοι νομοθετούν, χωρίς βέβαια να προχωρούν σε μέτρα λογοκρισίας, αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε ασφαλώς να ζούμε αρμονικά και στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στον πραγματικό, χωρίς να επηρεάζει ο ένας τον άλλον».

Το… debate για το θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών εκτυλίχθηκε και ένα… debate ανάμεσα στους δύο Βουλευτές, τον κ. Μπλούχο και τον κ. Ξανθόπουλο, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο στην αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μπλούχος, στον χαιρετισμό του, έκανε λόγο για «αναγκαιότητα να δημιουργηθεί η ένωση των Προέδρων στην ανάγκη της κυβερνησιμότητας στην ουσία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». «Αυτό που δεν υπάρχει στην ελληνική πραγματικότητα και στην ελληνική διοίκηση που είναι μια κουλτούρα συνεννόησης, συναινέσεων, αυτά δεν επιβάλλονται» ανέφερε ο κ. Μπλούχος και πρόσθεσε: «Εν ονόματι της δημοκρατίας οφείλουμε να έχουμε αποτελεσματική διοίκηση». Για αυτό το λόγο, εξήγησε ο Βουλευτής της Ν.Δ., η Κυβέρνηση έλαβε πρωτοβουλίες για βελτίωση του πλαισίου, τονίζοντας πως ο ίδιος έχει την άποψη πως «η καλή διοίκηση είναι η αποτελεσματική διοίκηση».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, είναι δεδομένα. Οι παθογένειες είναι καταγεγραμμένες. Αυτή η θεσμική τομή που επιχειρήσαμε, η παρούσα Κυβέρνηση δεν επέτρεψε να εξελιχθεί, ώστε να διαπιστώσουμε τα θετικά της και τα αρνητικά της». Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, η Κυβέρνηση φρόντισε «να αφυδατώσει το περιχεόμενο των συνεργασιών. Θα κριθεί». «Ο νόσος δημιουργεί συνείδηση και εφόσον το θεσμικό πλαίσιο ωθεί σε συνεργασίες, θα έπρεπε οι συνεργασίες αυτές να δοκιμαστούν στην πράξη», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Καταντούμε να γινόμαστε υπηρέτες των social media»

Κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών εκφράστηκαν ιδιαίτερα θερμά λόγια για τον κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, ο οποίος έλαβε την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης ημερίδας.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ., πρόκειται για ένα «θέμα εξαιρετικά επικίνδυνο». «Υπήρξα θύμα αυτής της γρήγορης διάδοσης, της ανεξέλεγκτης διάχυσης, μιας ψευδούς πληροφορίας» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε: «Κατέληξα μετά από πολύ πόνο και κόπο στο συμπέρασμα ότι όλοι εμείς οι αιρετοί χρησιμοποιούμε τα social media δήθεν για εργαλεία μας, δήθεν για να αυξήσουμε τη δημοτικότητά μας, την εκλογική μας επιρροή, τους σταυρούς μας σε τελική ανάλυση, αλλά καταντούμε να γινόμαστε υπηρέτες των social media και να μας εγκλωβίζουν στον χαοτικό ρυθμό με τον οποίο λειτουργούν, να μας διαμορφώνουν τέτοιου είδους λανθασμένη πολλές φορές γνώση η οποία συντρίβει προσωπικότητες, συντρίβει ανθρώπους». Ακόμη, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε: «Μετά από πολλή σκέψη και μετά από τη δική μου θλιβερή εμπειρία, θέλησα να οργανώσω αυτή την εκδήλωση, συμβάλλοντας στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει από τη συντεταγμένη πολιτεία, αλλά και από την κοινωνία των πολιτών να βάλει ένα φρένο σε αυτό που λέγεται fake news και παραπληροφόρηση».

Βραβεύσεις υπάλληλων συλλογικών οργάνων

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση των υπαλλήλων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., οι οποίοι υπηρετούν στα συλλογικά όργανα και οι οποίοι, όπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου, «σηκώνουν όλο το βάρος ευθύνης και τον φόρτο εργασίας».

Συγκεκριμένα τιμητικές πλακέτες απονεμήθηκαν στην κα Φωτεινή Νταντή, στην κα Αγγελική Γκουτζέρη, στον κ. Πυγμαλίωνα Δελή, στην κα Μαρία Βόγια και στην κα Παρασκευή Διαμαντοπούλου.