ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

 

 

  • Θα λογίζονται πλέον ως ενιαία παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα»: «Έφτασε η ώρα της Δράμας και ενωμένοι θα πετύχουμε πολλά»
  • Λ. Καλλινικίδης, επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια»: «Να είστε βέβαιοι πως τα αποτελέσματα θα είναι μόνο θετικά»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τη σύμπραξη των παρατάξεων «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Δράμα Πρωταγωνίστρια» ανακοίνωσαν, μέσω κοινής συνέντευξης τύπου, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019, οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο κ. Λευτέρης Καλλινικίδης. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν και Δημοτικοί Σύμβουλοι των δύο παρατάξεων, οι κ.κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, Τάσος Χατζηγιάννης, Μιχάλης Τάσσου, Ανδρέας Χαραλαμπίδης, η κ. Αναστασία Τόλιου, οι κ.κ. Γιάννης Καψημάλης, Χρήστος Κυριακίδης, Ανέστης Δερματίδης και Γιώργος Δεμερτζής από την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» και ο κ. Μάκης Ευθυμιάδης από την παράταξη «Δράμα Πρωταγωνίστρια». Απουσίαζαν για επαγγελματικούς λόγους οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και Γιάννης Εφραιμίδης.

Μετά την σύμπραξη των δύο παρατάξεων και την υπογραφή του σχετικού πρακτικού, οι παρατάξεις «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Δράμα Πρωταγωνίστρια» θα λογίζονται ως ενιαία παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και με 13 Δημοτικούς Συμβούλους στην ενιαία δημοτική ομάδα. Βέβαια, μετά από αυτή σύμπραξη δεν επιτυγχάνεται πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη Δημοτική Αρχή, καθώς απαιτούνται 17 Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Πάντως, όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου, πρόκειται χρονικά για την πρώτη σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωση συνεργασίας παρατάξεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο επέφερε αλλαγές στον «Κλεισθένη» και το οποίο ψηφίστηκε στις αρχές του Αυγούστου.

 

«Με γνώμονα το εμείς κι όχι το εγώ»

 

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έκανε λόγο για «σημαντική ημέρα και για τη Δράμα και για τους Δραμινούς, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε: «Τιμώντας τον όρκο μας, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και έναν γόνιμο προγραμματικό διάλογο, με γνώμονα πάντα το εμείς κι όχι το εγώ, αποφασίσαμε τη σύμπραξη των δύο παρατάξεων. Θέλω να τονίσω ότι είναι από τις πρώτες συμπράξεις πανελλαδικά. Στέλνουμε, λοιπόν, ένα μήνυμα ενότητας, γιατί αυτό που προβλέπει ουσιαστικά ο “Κλεισθένης” είναι η συνεργασία. Κάνουμε πράξη αυτή τη συνεργασία. Καλωσορίζω στις τάξεις της παράταξης “Ενώνουμε τη Δράμα” τον επικεφαλής της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” κ. Λευτέρη Καλλινικίδη και τον κ. Ιωακείμ Ευθυμιάδη».

Στη συνέχεια ο κ. Μαμσάκος ανέγνωσε το πρακτικό σύμπραξης των δύο δημοτικών παρατάξεων, «για να γνωρίζει πλήρως η κοινωνία της Δράμας ότι εμείς δεν μένουμε μόνο στα λόγια, αλλά τα λόγια τα κάνουμε πράξεις». Στο πρακτικό αναφέρονται τα εξής: «Στο Δημαρχείο Δράμας οι δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Δράμας, αφενός η παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα” με επικεφαλής τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο κι αφετέρου η παράταξη “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με επικεφαλής τον κ. Ελευθέριο Καλλινικίδη, στα πλαίσια της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 66 του νόμου 3852/2010, όπως αντικαταστήθηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 1 του νόμου 4623/2019, συνομολογούμε τα ακόλουθα:

Τιμώντας τον όρκο μας, παραμερίζουμε το εγώ, εστιάζουμε στις προγραμματικές μας συγκλίσεις και κατόπιν διεξοδικού προγραμματικού διαλόγου, με γνώμονα τη σύνθεση και όχι τη διαίρεση, αποφασίζουμε ομόφωνα δια του παρόντος τη σύμπραξη των παρατάξεών μας. Στόχος της σύμπραξης δεν είναι η απόκτηση πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά η καταβολή συντονισμένου και κοινού αγώνα για την περαιτέρω πρόοδο του Δήμου Δράμας και των Νομικών Προσώπων αυτού προς όφελος των Δραμινών πολιτών.

Ο Δήμαρχος Δράμας και η δημοτική του παράταξη σεβόμενοι τις προγραμματικές θέσεις τις παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” και αναγνωρίζοντας τη διακεκριμένη πορεία και την πολύχρονη εμπειρία του επικεφαλής της στο επίπεδο του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, καλωσορίζουν στους κόλπους της τα μέλη της ανωτέρω παράταξης.

Ο κ. Ελευθέριος Καλλινικίδης και η παράταξή του, αναγνωρίζοντας την εκπεφρασμένη επιλογή των Δραμινών να εμπιστευτούν εκ νέου την ηγεσία του Δήμου Δράμας στον κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ως επιβράβευση της ως τώρα προσφοράς του ιδίου και της παράταξής του, δεσμεύονται να τιμήσουν τις προγραμματικές θέσεις της αντισυμβαλλόμενης παράταξης και να προσφέρουν την έμπρακτη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Οι συμπράττοντες στο εξής θα αποτελούν μια ενιαία δημοτική παράταξη “Ενώνουμε τη Δράμα” υπό την ηγεσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, όλα τα μέλη της παρατάξεως θα συμπορεύονται επί ίσοις όροις σε πνεύμα ομόνοιας, αλληλαμοιβαιότητας και αλληλεγγύης.

Η διάρκεια της σύμπραξης ορίζεται από την υπογραφή και επικύρωση του πρακτικού ως και την ολοκλήρωση της δημοτικής περιόδου. Έφτασε η ώρα της Δράμας και ενωμένοι θα πετύχουμε πολλά».

 

«Πάνω από όλα η Δράμα μας και η ανάπτυξη αυτής»

 

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε πως «στη χώρα στην οποία ζούμε έχουμε μάθει να λέμε πολλά στην πολιτική και να μην εφαρμόζεται σχεδόν τίποτα. Συνεπείς στο λόγο μας και τουλάχιστον στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, όπου μιλήσαμε για συνεργασίας απαραίτητες για το καλό του τόπου, δείχνουμε πρώτοι και με τον απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο πως εφαρμόζουμε στην πράξη αυτά που λέγαμε και προεκλογικά. Ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών και βάζουμε πάνω από όλα την πόλη μας, τη Δράμα μας, και την ανάπτυξη αυτής.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτό και με τα δεδομένα που δίνει ο νόμος “Κλεισθένης” πετύχαμε, θα έλεγα εγώ, μια συνεργασία της παράταξης “Δράμα Πρωταγωνίστρια” με την παράταξη του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στον τόπο ο καθένας από όπου κληθεί να υπηρετήσει αυτόν τον τόπο. Σημασία έχει πως, το τονίζω αυτό, στην πράξη η υλοποίηση μιας δέσμευσης και όχι στη θεωρία. Διότι πολλές φορές μπορεί να ακούμε πως θέλουμε να προσφέρουμε και θα συναινέσουμε στο α ή στο β ή στο γ θέμα και παραμένει αυτή η δέσμευσή μας στη θεωρία. Κι όταν είναι να φτάσουμε στην πράξη, τότε κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αυτό το αποφάσισε η “Δράμα Πρωταγωνίστρια”, ακόμη και στερούμενη, αν θέλετε, προνομιών που της έδινε ο νόμος μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι, όπως ξέρετε, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικότερα θα λειτουργούμε ως ενιαία παράταξη.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να συνυπογράψω για άλλη μια φορά όλα όσα είπε πριν ο Δήμαρχος της Δράμας. Θα εφαρμοστεί κατά γράμμα ότι συμφωνήσαμε μέχρι το τέλος της τετραετίας και να είστε βέβαιοι πως τα αποτελέσματα θα είναι μόνο θετικά».