ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ κ. ΠΑΥΛΟΣ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Με συμμετοχή και Δραμινών πολιτών πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην Αθήνα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018. Σύμφωνα με πηγές από το ΚΤΕΛ Δράμας 4 λεωφορεία ταξίδεψαν στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό, ενώ ακόμη 2 λεωφορεία μετέφεραν κόσμο, μετά από πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Παρανεστίου κ. Μιχάλη Παρλόγλου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου κ. Χρήστου Κυριακίδη. Μάλιστα, οι Δραμινοί συμμετέχοντες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο έχοντας και τα δικά τους πανό.

Από εκεί πέρα, στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο οποίος εκπροσώπησε ως μέλος τριμελούς επιτροπής την Εκκλησία της Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος Δράμας βρισκόταν στην εξέδρα μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο, στο πλευρό του Αντιπροέδρου της Διαρκής Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, ο οποίος και ανέγνωσε το σχετικό ανακοινωθέν της Διαρκής Ιεράς Συνόδου. Βέβαια, πέρα της επίσημης αντιπροσωπείας της Εκκλησίας πολύ ακόμη Μητροπολίτες βρέθηκαν στην εξέδρα του συλλαλητηρίου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Σύρου ανέφερε: «Αγαπητοί αδελφοί, η Ιερά Σύνοδος και ο Μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και οι ιεράρχες που εκπροσωπούνται μετά από ομόφωνη απόφαση, απευθύνονται προς όλους, επισημαίνοντας ότι η εκκλησία της Ελλάδος θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας είναι πέρα και έξω από κομματικούς σκοπούς.


Η εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων. Οι ιεράρχες μας στην περιοχή έχουν επιμαρτυρήσει περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Ιερή ευθύνη της εκκλησίας είναι να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Εθνική συναίνεση, ομοψυχία και προσπάθεια. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να δίνουμε τον αγώνα για την πατρίδα. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ο Θεός είναι μαζί μας και με την πατρίδα μας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν στο συλλαλητήριο έδωσε και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης.