Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Δράμας (Μέλος της Ο.Γ.Ε.) αναφέρονται τα εξής:
Με σύνθημα «Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία – Ασπίδα προστασίας η πάλη για τη χειραφέτηση και τη γυναικεία ισοτιμία», ο Σύλλογος Γυναικών Δράμας (μέλος ΟΓΕ) απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενη, μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα, φοιτήτρια, νέα μητέρα, συνταξιούχο, μετανάστρια και πρόσφυγα, για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μέρα αφιερωμένη σε όλες τις αγωνίστριες της ζωής.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τις γυναίκες εργάτριες, τις άνεργες, όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία αντιμέτωπους με την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα που καθημερινά αντιμετωπίζουν, με τις δυσβάστακτες αυξήσεις στο ρεύμα και τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας, με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που φουντώνει στην περιοχή μας.
Μετατρέπουμε το θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα!
Δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί το συμφέρον του λαού μας δεν βρίσκεται στο να συστρατευθούμε με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, γι αυτό απαιτούμε: καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας με οποιονδήποτε τρόπο και πρόσχημα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας και στην Αλεξανδρούπολη, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές.
Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν ευάλωτες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.
Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των γυναικών και ανδρών της βιοπάλης ενάντια στη γενεσιουργό αιτία βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.
Την κοινή αγωνιστική μας δράση προσπαθούν να βομβαρδίσουν οι φεμινιστικές «φωνές» που παρουσιάζουν την «κυριαρχία των αντρών» ως κύρια αιτία για τις διακρίσεις που βιώνουν οι γυναίκες. Έτσι, αθωώνουν την εξουσία των εκμεταλλευτών, ανδρών και γυναικών, την κοινωνία που έχει στο DNA της την ανισοτιμία, που παράγει και αναπαράγει τις αντιδραστικές αντιλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων, αλλά και τις ανορθολογικές θεωρίες περί «κοινωνικής κατασκευής του φύλου».
Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο ακούμε «δακρύβρεχτους λόγους» για την ανισότητα των φύλων. Έχουμε σκληρή πείρα πώς εννοούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι εκμεταλλευτές μας την «ισότητα των φύλων». Την αξιοποίησαν για να καταργήσουν εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα που ήταν προς όφελος των γυναικών, με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουμε λόγω του αναπαραγωγικού ρόλου και της μητρότητας.
Ακόμα και τη βία κατά των γυναικών αλλά και την ενδοοικογενειακή βία τις αντιμετωπίζουν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. Δε μιλάνε για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των άνεργων, πολύτεκνων γυναικών, των μονογονεϊκών οικογενειών, για κρατική χρηματοδότηση των ξενώνων για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους που σήμερα υπολειτουργούν. Μέτρα ώστε οι γυναίκες της εργατικής, λαϊκής οικογένειας να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη βία σε όλες τις εκφράσεις της.
Οι Περιφερειακές και Τοπικές Διοικήσεις δεν είναι άμοιρες ευθυνών, καθώς εφαρμόζουν όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές σε τοπικό επίπεδο. Αυτές υλοποιούνται κι από τον Δήμο Δράμας, όπως είναι οι ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, η υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης για τις καθαρίστριες των σχολείων κ.ά. Οι εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν με ΜΚΟ, «φιλανθρωπικές οργανώσεις» κ.λπ. με αφορμή την 8 Μάρτη ανακυκλώνουν όλα τα παραπάνω.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εβδομάδα εκδηλώσεων αφιερωμένη στη Γυναίκα που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τον Δήμο Δράμας και συλλόγους.
Μας καλούν να «σπάσουμε τη σιωπή» για την ενδοοικογενειακή βία, αλλά να μη βγάλουμε άχνα για τις πολιτικές που τσακίζουν τη ζωή μας, να μην πούμε κουβέντα για την εργοδοτική και κρατική βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες για τα δικαιώματά μας.
Μας καλούν να παρακολουθήσουμε μαθήματα αυτοάμυνας τρέφοντας αυταπάτες ότι μπορεί μια γυναίκα με μερικά μαθήματα να αμυνθεί, δημιουργώντας εντυπώσεις ότι ο αντίπαλος ενάντια στον οποίο πρέπει να παλέψουν οι γυναίκες είναι το αντίθετο φύλο, οι άντρες.
Έτσι, όμως η συζήτηση γύρω από τη βία δεν φτάνει στη ρίζα της και την αντιμετώπισή της, αλλά θεωρεί δεδομένη και εδραιώνει βαθύτερα την εκμετάλλευση και την καταπίεση.
Δεν ανεχόμαστε να ακούμε για τα θύματα τις υποκριτικές κραυγές όλων αυτών που ευθύνονται για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στην πολύμορφη βία. Δεν είναι μόνο υποκριτικές, αλλά και εξοργιστικές οι κραυγές της κυβέρνησης και των κομμάτων που κινούνται στις ράγες της ΕΕ, αφού με τη δική τους πολιτική δημιουργούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες πάνω στις οποίες ανθίζουν αυτά τα αποτρόπαια φαινόμενα.
Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, για να διαμορφώσουμε τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας.
Η δράση στον γυναικείο σύλλογο, στο σωματείο, είναι η “ασπίδα προστασίας” της γυναίκας για να παλέψει μαχητικά να αλλάξει τη ζωή της!