ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΔΕΔΥ ΔΡΑΜΑΣ

Γ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Δράμας: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πολιτικές που λένε “πάμε και όπου βγει”»

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε στα Τέμπη το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Δράμας, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, μετά από σχετικό κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δράμας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε διπλό περιεχόμενο, αφενός πένθους για τους δεκάδες νεκρούς και συμπαράστασης στις οικογένειές τους και αφετέρου διαμαρτυρίας για τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Στον χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού παραβρέθηκε πλήθος πολιτών, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κ.α. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία με προορισμό την πλατεία Ελευθερίας.

Σε δηλώσεις του για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε τα εξής:

«Κατ’ αρχάς να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη. Να ευχηθούμε γρήγορη ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες. Είμαστε στο πλευρό τους. Τουλάχιστον και σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Δράμας οι συνδημότες μας έδειξαν πολύ μεγάλη ανταπόκριση στην έκκληση για αίμα. Έχει κατακλυστεί το τηλεφωνικό κέντρο του Νοσοκομείου και έχει μπει και απογευματινή βράδια, ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε όλο αυτό τον όγκο των αιμοδοτών. Τους περισσότερους τους λέμε να γίνει σε μια διάρκεια, γιατί γνωρίζετε ότι και το αίμα έχει ημερομηνία λήξεως, οπότε έχουν δρομολογηθεί τα ραντεβού έτσι ώστε και να μπορέσουμε όλη την εβδομάδα και όσο χρειαστεί, να γίνονται αυτές οι αιμοληψίες.

Βρισκόμαστε στον σταθμό των τρένων, στο κάλεσμα του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, να βγάλουμε την οργή μας για το συγκεκριμένο δυστύχημα, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε η έρευνα να φτάσει στις πραγματικές αιτίες, να φτάσει στο κόκαλο. Δεν μπορεί το 2023, σε ένα τόσο σοβαρό, τραγικό δυστύχημα, οι ευθύνες όλες να βαραίνουν μόνο σε ανθρώπινο λάθος. Υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας, αλλά δεν μπορεί να εξαρτάται από το πάτημα ενός κουμπιού η ζωή των ανθρώπων. Δεν υπήρχαν ουσιώδη μέτρα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας μας. Αν θέλετε, και σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια, οι σιδηροδρομικές γραμμές της περιοχής μας να υποβαθμίζονται, να έχουν κλείσει τα δρομολόγια και να μην εξυπηρετούν και βασικές περιοχές, όπως το Παρανέστι, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δρομολόγιο ούτε και με λεωφορεία. Εμείς και ως δημόσιοι υπάλληλοι, καθημερινά χρησιμοποιούσαμε το τρένο για να πάμε σε αυτές τις περιοχές.

Υπάρχουν διαχρονικές πολιτικές ευθύνες. Μας έλεγαν ότι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ θα εκσυγχρονιστούν οι γραμμές, θα είναι σύγχρονες, ασφαλείς και αποδείχτηκε ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας. Νομίζω αυτό που ειπώθηκε από τους ασυρμάτους, το “πάμε και όπου βγει”, δεν εφαρμόζεται μόνο στα τρένα. Θα σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, γιατί είμαι και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας. Αυτή τη στιγμή το “πάμε και όπου βγει” εφαρμόζεται και στο Νοσοκομείο της Δράμας. Το Νοσοκομείο της Δράμας αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δύο Παθολόγους. Πριν δύο ήμερες εφημέρευε στα ΤΕΠ, όπως καταγγέλλει, Γενικής Ιατρικής γιατρός, ο οποίος δεν υπήρχε να τον καλύψει Ειδικός Παθολόγος. Δηλαδή, αν θρηνήσουμε θύμα και στο Νοσοκομείο, θα φταίει πάλι το ανθρώπινο λάθος ή θα φταίει η παράλειψη ότι δεν είχαμε στο Νοσοκομείο Ειδικούς Παθολόγους;

Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε να διασφαλίζεται η ζωή, η ποιότητα, όλων των συμπολιτών μας, όλων των εργαζομένων της περιοχής. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πολιτικές που λένε “πάμε και όπου βγει”. Που εφαρμόζονται και στην παιδεία και στους ΟΤΑ και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μέσα από αυτή την κινητοποίηση, αναδεικνύουμε και τέτοια ζητήματα. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και τη θλίψη μας. Είμαστε συγκλονισμένοι, όλη η χώρα. Πονάμε. Ήταν τα παιδιά μας, ήταν οι γονείς μας, ήταν οι φίλοι μας, που βρέθηκαν στο μοιραίο τρένο και έφτασε μια ολόκληρη χώρα να θρηνεί και να παίρνει τα παιδιά της όχι σε φέρετρα, αλλά σε στάχτες. Μόνο αγανάκτηση μπορεί να μας προκαλούν τέτοια περιστατικά, τέτοιες αμέλειες, τέτοια εγκλήματα λέμε εμείς. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες διαχρονικές».

Ένταση κατά τη διάρκεια των χαιρετισμών

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και ενώ εκφωνούσαν χαιρετισμούς εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων σημειώθηκαν διαμαρτυρίες από παριστάμενους, οι οποίοι εξέφρασαν με τις φωνές τους αντιρρήσεις για τη διαδικασία και τα πρόσωπα των ομιλητών. Η ένταση δεν διήρκεσε πολύ, καθώς ελάχιστοι πολίτες αποχώρησαν από τη συγκέντρωση και οι χαιρετισμοί συνεχίστηκαν κανονικά.