ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση σχετικά με την υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων περισσοτέρων από 88.000 αποφοίτων Δημοσίων Επαγγελματικών Σχολών, συνυπέγραψε, μαζί με 45 ακόμη Βουλευτές, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, με τον ν. 4763/2020 (ΦΕΚ A 254 – 21.12.2020), υποβαθμίζονται αναδρομικά τα πτυχία των 88.746 αποφοίτων ΕΠΑ.Σ. όλων των υπουργείων, παρά το γεγονός ότι ήδη τους έχουν αποδοθεί ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. από το 2016.

Ο ως άνω νόμος, δημιουργεί σειρά προβλημάτων δεδομένου ότι με το άρθρο 170 καταργούνται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα αλλά και η δυνατότητα εγγραφής τους στα ΙΕΚ. Ταυτόχρονα, για όσους φοιτούν ήδη στις ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ και του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, αφενός διακόπτεται η φοίτηση τους που στηρίζεται στο νόμο εισαγωγής τους στις σχολές (ν.3475/2006) και αφετέρου θα λάβουν υποβαθμισμένα πτυχία με βάση τον νέο ν.4763/2020.

Για τους λόγους αυτούς οι Βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό Παιδείας να απαντήσει αν προτίθεται, αφενός να αποσύρει τις κατάπτυστες διατάξεις, που αφορούν στην υποβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων ΕΠΑ.Σ. και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από το 2008 και αφετέρου να επαναφέρει το επίπεδο των πτυχίων των αποφοίτων ΕΠΑ.Σ. όλων των Υπουργείων από τους πρώτους απόφοιτους του 2008 μέχρι και τους σημερινούς φοιτούντες στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ και Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στο προηγούμενο επίπεδο 4.