ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

  • «Αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να μειώσουν αρκετά τα ενεργειακά τους κόστη και να είναι έτσι πιο ανταγωνιστικοί»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση με θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες και Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας. Μια αμφίδρομη σχέση ανάπτυξης» διοργάνωσε η Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το απόγευμα της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα του Επιμελητήριου Δράμας. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένας νέος θεσμός που εισήχθη με τον νόμο 4513/2018 με σκοπό την προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η εκδήλωση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και απευθυνόταν κυρίως προς γεωργούς και κτηνοτρόφους. Παρουσιάστηκαν τόσο ο ενεργειακός σχεδιασμός από πλευράς Κυβέρνησης όσο και ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ο νόμος και το πλαίσιο που τις διέπει. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Βασίλης Τσολακίδης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), και ο κ. Δημήτρης Τσέκερης, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσολακίδης ανέφερε: «Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι ένας νέος θεσμός, πρωτοπόρος θεσμός πανευρωπαϊκά. Έχει αντιγράψει εμπειρίες από άλλες χώρες, όπου λειτουργούν ενεργειακοί συνεταιρισμοί. Η χώρα μας πήρε αυτό το θεσμό και τον προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα, με στόχο να καταστήσει τους πολίτες και τους φορείς, όχι μόνο καταναλωτές, αλλά και παραγωγούς ενέργειας, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στους στόχους της χώρας μας για το 2030, για την μεταβολή ενεργειακού μοντέλου σε ένα σύγχρονο ενεργειακό χώρο, όπου θα πρωτοστατούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φωτοβολταϊκά, αιλοικά, γεωθερμία, βιομάζα. Δηλαδή εγχώριες περιβαλλοντικά φιλικές πηγές ενέργειας». Όπως ανέφερε ο κ. Τσολακίδης, από τον Ιανουάριο του 2018 που ψηφίστηκε ο νόμος, «ήδη άρχισαν να σχηματίζονται και ιδρύονται Ενεργειακές Κοινότητες σε όλη τη χώρα», ενώ έχουν θεσπιστεί και «διάφορα μέτρα και προγράμματα υποστήριξης και οικονομικής στήριξης αυτών των Κοινοτήτων». Ο κ. Τσολακίδης επεσήμανε ότι «οι αγρότες είναι πολύ πιο πλησίον σε αυτό τον θεσμό» και πρόσθεσε: «Έχουν την εμπειρία, έστω και την αρνητική, από τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος. Εδώ έχουμε διορθώσει πολλά πράγματα θεσμικά, ώστε να υποστηριχθούν οι Κοινότητες περισσότερο και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως οι συνεταιρισμοί. Είναι πολύ κοντά οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι». Θέτοντας συγκεκριμένο παράδειγμα Ενεργειακής Κοινότητας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΑΠΕ σημείωσε: «Στη Θεσσαλία οι ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ σχημάτισαν έναν ενεργειακό συνεταιρισμό, κατασκεύασαν ήδη ένα φωτοβολταϊκο πάρκο 1.000 κιλοβάτ, το οποίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και με αυτό δεν πληρώνουν ηλεκτρικό ρεύμα για τις γεωτρήσεις και τα ποτιστικά τους. Παράγουν ρεύμα και το συμψηφίζουν με αυτό που καταναλώνουν».

Ο κ. Τσέκερης, στις δηλώσεις ανέφερε ότι ο νέος αυτός θεσμός «ειδικά για τη Δράμα έχει ένα νόημα για τους αγρότες, γιατί μπορεί να μειώσει αρκετά τα ενεργειακά τους κόστη και να τους καταστήσει έτσι ξανά πιο ανταγωνιστικούς, να επιλύσουν προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή». Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ενεργειακές Κοινότητες αφορούν πολίτες, επιχειρήσεις και ΟΤΑ, προσθέτοντας ότι «πρόσφατα στη Λάρισα ο Υπουργός ανακοίνωσε και το χρηματοδοτικό εργαλείο του ΕΣΠΑ που είναι για τη στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων. Είναι 25 εκ. ευρώ αρχικά. Μέχρι τώρα έχουμε την ίδρυση περί των 15 Ενεργειακών Κοινοτήτων και αυξάνονται με θετικό βαθμό κάθε μέρα».

Εκ μέρους της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο υπεύθυνος αγροτικών και κτηνοτροφικών θεμάτων, κ. Γιώργος Αννάογλου δήλωσε: «Ως Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας αποφασίσαμε για ενημέρωση των παραγωγών και κυρίως για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να υπάρξουν για τη μείωση του κόστους παραγωγής να διοργανώσουμε αυτή την ημερίδα, η οποία έχει ως αντικείμενο τη σύμπραξη, συνεργασία στην ουσία, πολλών αγροτών και κτηνοτρόφων σε συλλογικά σχήματα. Είτε είναι ΤΟΕΒ, είτε είναι ομάδες παράγωγων και συνεταιρισμοί, είτε και μεμονωμένοι παραγωγοί που είναι σε ένα συγκεκριμένο χώρο και αποφασίσουν να ιδρύσουν μια Ενεργειακή Κοινότητα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μηδενισμό του κόστους αυτής της μεγάλης δαπάνης για ενέργεια». Ακόμη, ο κ. Αννάογλου επεσήμανε: «Και σε προηγούμενες δράσεις και προγράμματα που έτρεχαν κυρίως από το Υπουργείο Περιβάλλοντος χρηματοδοτούνταν μεμονωμένοι αγρότες σε τέτοιες επενδύσεις και καταλήξαμε να “φυτρώνουν” φωτοβολταϊκά στα χωράφια. Δεν υπάρχει πλέον αυτή η λογική στο Υπουργείο και στην Κυβέρνηση και προσπαθούμε οι οποιεσδήποτε επενδύσεις γίνονται πάνω σε αυτό το κομμάτι να βοηθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες για να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους».