ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

 

Παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 21 Δεκεμβρίου 2018 στην Κομοτηνή η Ενημερωτική Δράση Δημοσιότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ).

Κατά το χαιρετισμό του ο Υφυπουργός ανέφερε ότι το ΥΜΕΠΕΡΑΑ αποτελεί το μεγαλύτερο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με πόρους 5,5 δις ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας στους τομείς του περιβάλλοντος και των μεταφορών με κρίσιμο αποτύπωμα σε όλες τις Περιφέρειες. Ειδικότερα στην Α.Μ.Θ. το ΥΜΠΕΕΡΑΑ χρηματοδοτεί την κατασκευή ενός μεγάλου τμήματος του κάθετου άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων και συγκεκριμένα το τμήμα Δημάριο-Σύνορα καθώς και έργα αποχέτευσης και διαχείρισης λυμάτων σε Δήμους όπως η Κομοτηνή, ο Νέστος, η Θάσος, η Προσοτσάνη και το Παγγαίο. Ενώ, όπως σημείωσε, με την Πρόσκληση που θα ανοίξει τον Ιανουάριο θα χρηματοδοτηθούν έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που μπορεί να αξιοποιήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα.

Εξάλλου, από την πλευρά του Υπουργείου το αμέσως επόμενο διάστημα προγραμματίζεται η αύξηση προϋπολογισμού σε ενεργή πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ προκειμένου να ενταχθεί το έργο της Οδικής Σύνδεσης Εγνατίας με Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ανατολική Περιφερειακή), προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, παράλληλα με την διευθέτηση των τελευταίων τυπικών ζητημάτων. Τέλος, είναι ενεργή Πρόσκληση για την ενεργειακή αναβάθμιση – παραγωγή ενέργειας από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας ή με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε νοσοκομεία, όπου αναμένεται η ένταξη ιδρυμάτων της περιοχής όπως το ΠΓΝΑ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων, παρουσία του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χ. Μέτιου, Βουλευτών, Δημάρχων, Επιμελητηρίων, υπηρεσιακών παραγόντων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιάσμου

 

Στο περιθώριο της παρουσίας του στη Ροδόπη ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης συναντήθηκε στον Ίασμο με το Δήμαρχο κ. Ισμέτ Καδή, παρουσία του Βουλευτή Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση της αυτοδιοίκησης για τη σημαντική συμβολή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης με αιχμή τον «Φιλόδημο» και ενημέρωσε τον Υφυπουργό για μια σειρά από αιτήματα, για τα οποία θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης.