ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Ε. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΔΡΑΜΑΣ Κ. ΜΠΛΟΥΧΟΥ

 

  • «Με βασικό κριτήριο κατάταξης την εντοπιότητα οι 100 προσλήψεις στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Παρανεστίου»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Διήμερη επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε την Τετάρτη 17 και την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, με αφορμή την τελετή διοικητικής παράδοσης του Καταστήματος Κράτησης Νικηφόρου (λεπτομέρειες στις επόμενες σελίδες).

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, επισκέφτηκε αρχικά το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο στο Δημαρχείο και εν συνεχεία παρέστη σε σύσκεψη στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός των κ.κ. Οικονόμου και Μπλούχου, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, οι Δήμαρχοι και των πέντε Δήμων του Νομού, Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Θόδωρος Αθανασιάδης, Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Αθανάσιος Σέρτης.

Τον κ. Οικονόμου καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος του έθεσε δύο βασικά ζητήματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και σχετίζονται με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων των φυλακών, ζητώντας να επιταχυνθεί η διαδικασία, αλλά και να ισχύσει το κριτήριο της εντοπιότητας σε αυτές, ενώ επίσης έθεσε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου που στεγάζει το Τελωνείο Εξοχής στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, ζητώντας αυτό να περιέλθει στην Π.Ε. Δράμας, έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

 

«Στελέχωση του σωφρονιστικού καταστήματος με κριτήριο πρώτα την εντοπιότητα»

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Οικονόμου, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έκανε λόγο για «συζήτηση σε αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης και κατανόησης. Ανταλλάξαμε απόψεις» και εξέφρασε τη χαρά του, καθώς διαπίστωσε πως οι σχέσεις Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικής με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό είναι πάρα πολύ καλές. «Υπάρχει συνεχής συνεργασία και αυτό κι εμείς από πλευράς μας επιδιώκουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στις Φυλακές Νικηφόρου, σημειώνοντας: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι πάρα πολύ σύντομα θα είμαστε και στην ευχάριστη θέση να κάνουμε και τα εγκαίνια της λειτουργίας. Είναι ένα έργο, το οποίο θα προσφέρει πραγματικά στην περιοχή. Μια περιοχή που έχει ανάγκη από θέσεις εργασίας, που έχει ανάγκη από έργα τα οποία θα μπορέσουν να προσφέρουν κίνητρα δημιουργικά και απασχόλησης στην περιοχή. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από πλευράς Κυβέρνησης το ενδιαφέρον είναι έμπρακτο για επίλυση μιας σειρά προβλημάτων που απασχολούν το Νομό και γενικότερα την Περιφέρεια». «Δεσμευόμαστε ότι πάρα πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και με προτεραιότητα να στελεχωθεί με το κριτήριο της εντοπιότητας», υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του. Ακόμη, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε για τις Φυλακές πως «σκοπός μας είναι να το λειτουργήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και πρόσθεσε: «Εμείς κινούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για να μπορέσουμε να προσλάβουμε και το προσωπικό που απαιτείται για να λειτουργήσει. Ο στόχος μας είναι αυτός. Μέσα στο φθινόπωρο οι φυλακές να λειτουργήσουν». Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνέχεια στο κριτήριο της εντοπιότητας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε: «Η προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να αφορά γενικότερα την στελέχωση του σωφρονιστικού καταστήματος με κριτήριο πρώτα την εντοπιότητα».

 

«Να ξεκαθαρίσει γρήγορα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Τελωνείο Εξοχής»

 

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Οικονόμου και στο ζήτημα του Τελωνείου της Εξοχής. Όπως είπε: «Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που χρονίζει. Εκείνο που μπορώ να σας πω, διότι είμαστε η Κυβέρνηση των έργων και όχι των υποσχέσεων, θα το αντιμετωπίσουμε με μεγάλη σοβαρότητα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε γρήγορα λύση, διότι είναι ένα σημείο εισόδου και η όλη εικόνα του δεν τιμάει γενικότερα τη χώρα μας. Εκτιμώ ότι είναι ειλημμένη απόφαση όλων αυτό το θέμα να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, συλλογικά με τα άλλα Υπουργεία και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται. Πάνω από όλα να ξεκαθαρίσει γρήγορα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, διότι αυτό αποτελεί και την αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες συνέργειες, προκειμένου να λυθεί αυτό το πρόβλημα που χρονίζει. Κι αυτό θα το λύσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουνίου ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή κ. Μπλούχο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαδόπουλο, επισκέφτηκε τον μεθοριακό σταθμό της Εξοχής, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί, ενώ είχε και ενημέρωση με το στελεχιακό δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τη συγκεκριμένη επίσκεψη και για το αν βρέθηκε λύση για το ιδιοκτησιακό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε: «Καταλήγουμε σε δύο Υπουργείο που εμπλέκονται για το εν λόγω κτήριο. Την επόμενη εβδομάδα θα καταλήξουμε στο ποιος πρέπει να είναι ο κάτοχος του κτηρίου αυτού. Κι αφού καταλήξουμε στον κάτοχο, θα μπορούμε εμείς, ως Π.Ε. Δράμας -αν δεν το δώσουν σε εμάς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία- να κάνουμε μια προγραμματική σύμβαση για να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις».

 

«Κοινωνική ευθύνη η λειτουργία του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.»

 

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) Παρανεστίου και τη διαδικασία ενίσχυσής του με προσωπικό. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτης επεσήμανε: «Κάνουμε την προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους πόρους και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να μπορέσουμε να προσλάβουμε 100 άτομα. Ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η βούληση είναι να κινηθούν κι εκεί οι διαδικασίες άμεσα. Ο κορωνοϊός μας έφερε πίσω στο να τρέξουν κάποιες διαδικασίες. Εμείς θα το επανεργοποιήσουμε πάλι, διότι το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. λειτουργεί. Είναι κάτι που δείχνει και την κοινωνική ευθύνη που έχουν οι άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποδέχτηκαν και λειτουργεί για αρκετά χρόνια το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. και σε πολύ καλό επίπεδο και αποτελεί ένα παράδειγμα για τις άλλες τοπικές κοινωνίες, που μέσα από κραυγές λαϊκίστικες προσπαθούν κάποιοι να ξεσηκώσουν τις κοινωνίες και να μην αποδεχθούν στην περιοχή τους να λειτουργήσουν αντίστοιχα Κέντρα. Νομίζω ότι αυτό το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα κι ένα μήνυμα σε άλλες περιοχές της χώρας ότι υπάρχει η υποχρέωση της κοινωνικής αλληλεγγύης ως προς τη λειτουργία αυτών, αρκεί να λειτουργούν σωστά και όπως πρέπει. Και προς αυτή την κατεύθυνση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια όσον αφορά το Νομό της Δράμας. Αυτό το εκτιμούμε ιδιαίτερα και για αυτό προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε να ξεπεράσουμε και τα όποια προβλήματα υπάρχουν και να στελεχωθεί ακόμη περισσότερο και εδώ αναμφισβήτητα με βασικό κριτήριο κατάταξης την εντοπιότητα».

 

«Θα προσπαθήσουμε να είναι σε υψηλό επίπεδο οι συνθήκες από πλευράς επάνδρωσης»

 

Τέλος, ο κ. Οικονόμου στάθηκε και στην ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο με προσωπικό και εξοπλισμό, λέγοντας τα εξής: «Το ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνει η Ελληνική Αστυνομία σε αυτή την ακριτική περιοχή είναι έμπρακτο. Η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας από πλευράς στελέχωσης είναι μία από τις καλύτερες στελεχωμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις σε όλη τη χώρα. Δεν λέω ότι δεν έχει ανάγκη σε προσωπικό, αλλά εν πάση περιπτώσει, σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν και σε άλλες Διευθύνσεις, με ανάλογα προβλήματα και σοβαρότερα, θα έλεγα ότι το επίπεδο στελέχωσης είναι αρκετά καλό. Με τη λειτουργία όμως των Φυλακών, με το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., οι ανάγκες αυτές αυξάνονται. Τις λαμβάνουμε υπόψη και από την πλευρά τη δική μας στο βαθμό του εφικτού, σε ό,τι μπορούμε, θα το προσπαθήσουμε οι συνθήκες από πλευράς επάνδρωσης να είναι σε ένα υψηλό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, θα ήθελα να πω κάτι που αφορά γενικότερα όλη την Ελλάδα, και τη Δράμα. Αυτή την στιγμή, από πλευράς Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την Ελληνική Αστυνομία μετά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί για την προμήθεια σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού πάσης φύσεως και αυτό θα κατανεμηθεί σε όλη την χώρα. Και δείχνει για μια ακόμη φορά το έμπρακτο και ουσιαστικό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και στον τομέα αυτό».

 

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του Υφυπουργού Ε. Οικονόμου

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δράμα, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου επισκέφτηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο.

Επίσης, με τη συμμετοχή του πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχο κ. Πασχάλη Συριτούδη και τους Διευθυντές των οικείων Διευθύνσεων Αστυνομίας, στην οποία ενημερώθηκε για ζητήματα σε επίπεδο Περιφέρειας, αλλά και για την κατάσταση στον Έβρο, ενώ συμμετείχε και σε σύσκεψη με τους Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, όπου ενημερώθηκε για θέματα τοπικού αστυνομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, είχε την ευκαιρία, μαζί με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με τα τοπικά Σωματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. και των Συνοριοφυλάκων.