ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ

 

 

  • Χρ. Καραγιαννίδης, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ: «Συντονισμένες προσπάθειες με τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του Νομού, υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά την καταστροφολογία των Βουλευτών της αντιπολίτευσης»

 

Αίσιο τέλος έχει το ζήτημα με την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, με σχεδόν το σύνολο του Νομού Δράμας να περιλαμβάνεται στο νέο χάρτη. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά έμεναν εκτός πολλές περιοχές της Δράμας, με αποτέλεσμα αγρότες και κτηνοτρόφοι να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις εξισωτικές αποζημιώσεις. Τελικά, συμπεριλήφθηκαν σχεδόν όλες οι περιοχές, πλην του Μυλοποτάμου.

 

«Λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης»

 

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα εξής:

«Ολοκληρώθηκε από τη χώρα μας η κανονιστικά προβλεπόμενη οριοθέτηση των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα και στέλνεται προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως είχε γίνει γνωστό, λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης.

Ασφαλώς, η Ελλάδα ακολούθησε όσα προβλέπονταν από τον Καν. (ΕΕ) 1305/2013 και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσουν οι ενισχύσεις στήριξης των Ελλήνων αγροτών και δεν πρόκειται να υπάρξουν αδικίες σε καμία περιοχή. Αυτό ήταν και το πνεύμα της διαδικασίας διαβούλευσης που προηγήθηκε, με βάση την πρόταση για την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών της αρμόδιας Υπηρεσίας και τη μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Η πιστή εφαρμογή των παραπάνω κανονιστικών κριτηρίων προκύπτει και από την έγκριση που έχει λάβει η εφαρμοσθείσα μεθοδολογία της μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η τελική μεθοδολογία οριοθέτησης είχε σαν αποτέλεσμα, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως υποκείμενες σε φυσικούς περιορισμούς και ειδικά μειονεκτήματα να παραμένουν στα ίδια επίπεδα με την υφιστάμενη οριοθέτηση. Στην πρόταση της διαβούλευσης οι εκτάσεις αυτές ανέρχονταν σε 0,78 εκατ. εκτάρια, ενώ στον τελικό χάρτη φτάνουν τα 1,3 εκατ. εκτάρια.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2017, ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Κατ’ επέκταση και οι πόροι που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια σημερινά επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.

Ο νέος χάρτης επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στη διαβούλευση, η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να επιφέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη χώρα μας».

 

«Διατήρηση σχεδόν της υφιστάμενης κατάστασης τόσο στο επίπεδο της οριοθέτησης όσο και στον αριθμό των δικαιούχων»

 

Ανακοίνωση για το θέμα εκδόθηκε και από το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Μετά από τις συντονισμένες προσπάθειές μας, με τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του Νομού, υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΑΟΚ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – και παρά την καταστροφολογία των Βουλευτών της αντιπολίτευσης – κατατέθηκαν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις στα πλαίσια της διαβούλευσης για τη “Νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός ορεινών)”.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι να διατηρηθεί σχεδόν ίδια η υφιστάμενη κατάσταση τόσο στο επίπεδο της οριοθέτησης όσο και στον αριθμό των δικαιούχων και κατ’ επέκταση στους πόρους που θα απαιτηθούν για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών απαιτήσεων του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης.

Εξαντλήσαμε ως χώρα κάθε χρονικό περιθώριο που έδινε ο Κανονισμός 1305/2013 ο οποίος ήδη από το 2013 έχει ψηφιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) για την επαναχάραξη των ζωνών των μειονεκτικών περιοχών, με βάση νέα αντικειμενικά και υποχρεωτικά κριτήρια, όπως το κλίμα, το νερό και το έδαφος. Η προηγούμενη Κυβέρνηση Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ. είχε συμφωνήσει στο πλαίσιο των κριτηρίων για τις μειονεκτικές περιοχές χωρίς να προβάλει επιχειρήματα και ενστάσεις πράγμα που μας οδήγησε στη πρώτη άδικη επιλογή.

Αν δεν ορίζονταν οι περιοχές αυτές τώρα, το 2019 δεν θα μπορεί να πληρωθεί εξισωτική, αλλά ούτε και τα επόμενα χρόνια.

Επισημαίνεται ότι η νέα οριοθέτηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την έγκρισή της από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ισχύσει με την πρόσκληση του μέτρου της Εξισωτικής Αποζημίωσης το 2019.

Εξάλλου επανειλημμένως είχαμε τονίσει σε συνεντεύξεις, δελτία τύπου και επαφές με τους ενδιαφερόμενους φορείς ότι δεν θα υπάρξουν αδικίες για τις περιοχές που πραγματικά έχουν μειονεκτήματα και δημιουργούνται εμπόδια στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».