ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

 

 

  • «Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης είναι και οι δύο εξίσου πολιτικοί ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες… Πρέπει να μαυριστούν για να μπορέσει να δει άσπρη μέρα αυτή η χώρα»
  • «Το ευρώ για όλους αυτούς είναι πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τον ελληνικό λαό, πάνω από τη λαϊκή κυριαρχία, πάνω από τη Δημοκρατία, πάνω από την εθνική ανεξαρτησία»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κατά την παρουσία του στη Δράμα ο κ. Λαφαζάνης πραγματοποίησε το πρωί περιοδεία στην πόλη, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Δραμινούς πολίτες, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήταν ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο.

 

«Η νεανική μετανάστευση η μεγαλύτερη μεταπολεμική τραγωδία για αυτή τη χώρα»

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Λαφαζάνης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», παρουσία του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας της ΛΑ.Ε. κ. Παναγιώτη Ερμείδη, ο οποίος και τον καλωσόρισε στη Δράμα.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Δράμα, σημειώνοντας ότι «από την άποψη της οικονομικοκοινωνικής κατάστασής της είναι δράμα, ενώ είναι πανέμορφη πόλη και έχει πανέμορφους ανθρώπους». «Δυστυχώς η Δράμα μαθαίνω ότι είναι ο πρώτος Νομός σε ανεργία σε όλη την Ελλάδα. Έχει ένα τραγικό ρεκόρ για τη χώρα μας, ενώ όλη η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

Ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας στάθηκε στο φαινόμενο της νεανικής μετανάστευσης, χαρακτηρίζοντάς το ως τη «μεγαλύτερη μεταπολεμική τραγωδία για αυτή τη χώρα» και επισημαίνοντας ότι «αν δεν την ανακόψουμε, μαζί με το δημογραφικό πρόβλημα, έχει ήδη καταστεί το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρόκειται για «πρωταρχικό ζήτημα επιβίωσης της Ελλάδας».

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «είμαστε στην ουσία σε προεκλογική περίοδο». Όπως επεσήμανε «αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι μια περίοδος εκμαυλισμού του Ελληνικού λαού ή προσπάθειας εκμαυλισμού του Ελληνικού λαού και διάλυσης της χώρας», ενώ ακόμη έκανε λόγο για «προεκλογική εκστρατεία καταστροφής της χώρας». Ο Γραμματέας της ΛΑ.Ε. σημείωσε πως όσοι επιθυμούν να αναδειχτούν νικητές από την εκλογική διαδικασία «τάζουν προεκλογικές παροχές, μερικές από αυτές είναι άκρως πελατειακές – ρουσφετολογικές, οι οποίες θα εξαφανιστούν μετεκλογικά για να συνεχιστεί η μεταμνημονιακή σκληρή λιτότητα», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την εικόνα δίνουν τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης με τα πολιτικά τους καραγκιοζιλίκια». Ακόμη, έκανε λόγο για «εκστρατεία παροχολογίας από την πλευρά της Κυβέρνησης προς άγρα ψήφων», σχολιάζοντας ότι «ποτέ δεν σώθηκε καμία Κυβέρνηση προεκλογικά τινάζοντας την μπάνκα στον αέρα με παραχολογίες, της κακιάς ώρας μερικές από αυτές, και με υποσχεσιολογίες και με δημαγωγία».

 

«Μνημονιακά και μεταμνημονιακά συνεταιράκια οι Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης»

 

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε ειδικότερα στο θέμα των συντάξεων, δηλώνοντας ότι είναι «εμπαιγμός να λέει η Κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, διότι αυτή ήγειρε θέμα μείωσης των συντάξεων και μάλιστα ψήφισε τη μείωση των συντάξεων τρεις φορές έως τώρα, σε τρία διαφορετικά νομοσχέδια». Παράλληλα, ανέφερε πως είναι «χονδροειδέστατο ψέμα» αυτό που λέγεται ότι δεν θα μειωθούν, καθώς, «η μη μείωση αφορά ένα μικρό μέρος των συνταξιούχων», ενώ πρόκειται και για «αναστολή εκτέλεσης της μείωσης». Ο κ. Λαφαζάνης αιτιολόγησε τις θέσεις του, λέγοντας ότι «οι καινούριοι συνταξιούχοι βγαίνουν στη σύνταξη με μειωμένη σύνταξη έως 30%», «οι χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν το ΕΚΑΣ θα δουν μέσα στο 2019 να εξαφανίζεται και η τελευταία δόση του ΕΚΑΣ», «θα καταργηθούν όλα τα οικογενειακά επιδόματα», «κατακρεουργούνται έως εξαφανίσεως οι συντάξεις χηρείας», ενώ «δια νόμου αυτή η Κυβέρνηση μείωσε την κατώτατη σύνταξη». Όλα αυτά, συνέχισε, «καταδεικνύουν το μεγάλο κυβερνητικό εμπαιγμό». Για το θέμα των συντάξεων, όμως, άσκησε κριτική και στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «προτείνει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα συντάξεων». «Το σύστημα Πινοσέτ – Χιλής προβλέπει ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης από 70% σε 35%, δηλαδή συντάξεις στο μισό» ανέφερε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η φιλολαϊκή πολιτική που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης».

Ο κ. Λαφαζάνης επιτέθηκε τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «Μητσοτάκης και Τσίπρας είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος». «Είναι τα μνημονιακά και μεταμνημονιακά συνεταιράκια. Αυτοί οι δύο πρέπει να μαυριστούν στις εκλογές. Να μαυριστούν για να μπορέσει να δει άσπρη μέρα αυτή η χώρα», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και ισχυρίστηκε ότι «είναι και οι δύο εξίσου πολιτικοί ψεύτες και πολιτικοί απατεώνες». Μάλιστα, επεσήμανε ότι πρόκειται για «ακριβείς χαρακτηρισμοί που αποτυπώνουν το ρόλο που παίζει ο καθένας τους». Πιο συγκεκριμένα για τον κ. Τσίπρα είπε πως «αποδείχτηκε πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, εγκαταλείποντας όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις του και παραδίδοντας τη χώρα απολύτως στα χέρια της Γερμανοαμερικανοκρατίας», ενώ ο κ. Μητσοτάκης «είναι πολιτικός ψεύτης και πολιτικός απατεώνας, διότι δεν έχει αφήσει μνημόνιο που να μην έχει ψηφίσει. Ακόμη και το τρίτο μνημόνιο που εφάρμοσε όλα αυτά τα χρόνια ο Τσίπρας – αυτό είναι το πρόγραμμα που εφάρμοσε-, είναι ψηφισμένο με φανατισμό από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα έλεγε λευκό χαρτί δίνουμε στον κ. Τσίπρα να δεχθεί από τον κ. Γιούνκερ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρκεί η χώρα να μείνει στο ευρώ». Όπως είπε, «το ευρώ για όλους αυτούς είναι πάνω από την Ελλάδα, πάνω από τον ελληνικό λαό, πάνω από τη λαϊκή κυριαρχία, πάνω από τη Δημοκρατία, πάνω από την εθνική ανεξαρτησία. Είναι και δύο υπάλληλοι. Υπαλληλική αποστολή εξυπηρετούν και υπηρετούν στην Ελλάδα. Υπάλληλοι της Γερμανοαμερικανοκρατίας, της Γερμανίας οικονομικά και των Ηνωμένων Πολιτειών πολιτικοστρατιωτικά. Αυτή είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Εκποιημένη μέχρι τελευταίας σπιθαμής γης και τελευταίου ίχνους εθνικού πλούτου».

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως «αυτή την Ελλάδα εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε», τονίζοντας ότι η παράταξή του έχει και πρόταση και αφήγημα: «Έχουμε εναλλακτικό πρόγραμμα, το οποίο είναι και το μόνο πρόγραμμα το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεν είναι πρόγραμμα για την επουράνια ζωή. Είναι πρόγραμμα για το σήμερα. Που μπορεί να εφαρμόζεται σήμερα και να αλλάξει την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα αν δεν αλλάξει, δεν έχει κανένα μέλλον. Κι η Ελλάδα δεν θέλει απλώς αλλαγή, θέλει επαναθεμελίωση, από μια παράταξη, η οποία έχει σημαίες την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της ΛΑ.Ε. επιτέθηκε στο πολιτικό σύστημα, κάνοντας λόγο για διαπλεκόμενες σχέσεις, αλλά και στις εταιρείες δημοσκοπήσεων για «fake δημοσκοπήσεις». Όπως είπε, «εμείς δεν τα παίρνουμε από πουθενά ούτε έχουμε διαπλεκόμενες σχέσεις με τους μιντιάρχες, με τα αφεντικά των μίντια. Για αυτό είμαστε στην άκρη. Για αυτό μας αντιπαλεύει όλο το σύστημα. Μόλις ακούνε Λαϊκή Ενότητα ανατριχιάζουν οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού της διεφθαρμένης και παρηκμασμένης Ελλάδας». «Ξέρουν ότι είμαστε μεγάλη απειλή απέναντί τους, η μόνη ουσιαστική απειλή, διότι έχουμε και πρόγραμμα που τους αμφισβητεί και πολιτική ενότητας στον αντιμνημονιακό χώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε την ανατροπή» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και έκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι με τις δημοσκοπήσεις τους, με τις fake δημοσκοπήσεις, οι οποίες έρχονται ως βροχή στο προσκήνιο». Παραθέτοντας τις θέσεις του, σημείωσε πως «Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχουν συμφέρον να εξαφανίζουν τη Λαϊκή Ενότητα» κι αυτό γιατί «πέραν του ότι είμαστε η απειλή για το σύστημά τους, αν η Λαϊκή Ενότητα μπει στη Βουλή, και μάλιστα με ένα καλό ποσοστό, τινάζει στον αέρα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οποιαδήποτε δυναμική του και κόβει και την αυτοδυναμία της Ν.Δ.».

 

«Αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών για λόγους βαθύτερα αναγκαίους για τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή μας»

 

Ένα ακόμη θέμα που έθιξε ο κ. Λαφαζάνης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ήταν και η Συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. «Είμαστε άκρως αντίθετοι» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ίσως να είμαστε η μόνη παράταξη που έχει ουσιαστική αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν το κάνουμε για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας ή άγραν ψήφων, όπως το κάνει ο κ. Μητσοτάκης». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν διαφέρει από τον κ. Τσίπρα», «γιατί είναι χειροπόδαρα δεμένοι με τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανική Ευρώπη». Ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι η αντίθεσή του πηγάζει από «λόγους βαθύτερα αναγκαίους για τη φιλία και τη συνεργασία στην περιοχή μας» και τονίζοντας ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών για εθνικιστικούς θερμοκέφαλους λόγους, αλλά για λόγους ουσίας». «Αυτή η Συμφωνία εξυπηρετεί τους Αμερικάνους, το ΝΑΤΟ και τη Γερμανική Ευρώπη. Αυτή η Συμφωνία παραχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνότητα και επομένως η σύνθετη ονομασία που καταγράφεται θα μείνει έτσι στα χαρτιά» και τόνισε ότι «στο τέλος αυτό που θα μείνει είναι και το σκέτο Μακεδονία». Όπως είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας «ο πυρήνας του προβλήματος είναι ο αλυτρωτισμός» και «το επίκεντρο του εθνικισμού είναι η εθνική σλαβομακεδονική μειονότητα». «Πολλά συνέβαιναν παλαιότερα, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Έχουμε αλλάξει σελίδα εδώ και καιρό και σλαβομακεδονική μειονότητα πλέον στην Ελλάδα δεν υπάρχει» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης και παρέπεμψε σε όσα είχε αναφέρει για το θέμα ο Χαρίλαος Φλωράκης το 1987. Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «εμείς έχουμε όραμα το Ρήγα Φεραίο και τη ρήση του για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια δεν χρειάζονται κηδεμόνες και κηδεμονίες και κηδεμονεύσεις, γιατί οι κηδεμόνες δουλεύουν για το δικό τους συμφέρον και προκαλούν διενέξεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στα Βαλκάνια» και πρόσθεσε: «Θέλουμε βαλκανικές χώρες που να έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο μεταξύ τους φιλίας, συνεργασίας και προστασίας των συνόρων. Θέλουμε βαλκανικές χώρες που να ακολουθούν μια πολιτική συνεργασίας, συνανάπτυξης και ειρήνης. Γιατί αυτό το συμφέρων και των Βαλκανίων και όλων των βαλκανικών λαών».

 

«Λύση η Σεισάχθεια, η διαγραφή σε ευρεία έκταση των ιδιωτικών χρεών»

 

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων που τέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγικής τοποθέτησής του, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές: «Η προσπάθειά μας δεν είναι να χρίσουμε εμείς υποψήφιο. Να στηρίξουμε υποψήφιο και να στηρίξουμε παρατάξεις. Αυτό θα επιδιώξουμε». «Θέλουμε η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με τη συμμετοχή των πολιτών, τη συμμετοχή της κοινωνίας και κυρίως με ανθρώπους που έχουν ενδιαφέροντα αυτοδιοικητικά, ενδιαφέρονται για τις πόλεις και τις Περιφέρειές τους, έχουν ιδέες, έχουν όραμα, έχουν μεράκι και κέφι για να δουλέψουν θετικά για την Αυτοδιοίκηση» επεσήμανε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Τέτοιους ανθρώπους θέλουμε να έρθουν στο προσκήνιο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με προοδευτικά οπωσδήποτε προγράμματα κι όχι προγράμματα ενταγμένα στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες». Χαρακτηριστικά μάλιστα υπογράμμισε: «Όπου και αν υπάρξουν τέτοιοι άνθρωποι ή εμείς ενθαρρύνουμε την ανάδειξή τους, θέλουμε να τους στηρίξουμε».

Όσον αφορά το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, ο Γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας, τόνισε ότι «η λύση και η απάντηση είναι η Σεισάχθεια», δηλαδή «η διαγραφή σε ευρεία έκταση των ιδιωτικών χρεών». Όπως μάλιστα τόνισε «τα ιδιωτικά χρέη γενικώς είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το δημόσιο χρέος για τη χώρα μας». Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι προτείνεται η Σεισάχθεια αλά Σόλωνα, «γιατί με τη Σεισάχθεια αυτή όχι μόνο θα κάνουμε ένα βήμα μεγάλο κοινωνικής δικαιοσύνης σε ανθρώπους που έχουν καταστραφεί μέσα στην κρίση και δεν έχουν δυνατότητες ανάκαμψης, αλλά κυρίως διότι έτσι θα επανεκκινηθεί η οικονομία μας». «Αυτή είναι για εμάς η άμεση και ριζοσπαστική λύση», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε..