ΑΡΘΡΟ

του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

Βγήκα σαν τον Διογένη της αρχαιότητας να ψάχνω τους κεντρώους. Ποιο είναι το κέντρο; Όλοι είναι πολίτες με προβλήματα, άλλος μικρά άλλος μεγαλύτερα. Όλοι προσδοκούν ένα καλύτερο αύριο.

Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως η ιδεολογία της Ν.Δ. είναι πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Οι κυβερνήσεις και φυσικά τα κόμματα είναι για όλους τους πολίτες. Οι πολιτικές τους αφορούν όλους.

Το Κέντρο πού βρίσκεται; Μήπως στη απομακρυσμένη ορεινή ή νησιωτική Ελλάδα; Υπάρχει κέντρο στα Πηγάδια ή την πόλη της Δράμας; Ευκαιρίες θέλει ο λαός που να του επιτρέπουν να εξελιχθεί οικονομικά και κοινωνικά. Δηλαδή μέχρι ποιο εισόδημα είναι οι κεντρώοι. Η αστική τάξη πού βρίσκεται; Ποια είναι τα όρια της;

Αυτά είναι ζητήματα προηγούμενων αιώνων και όχι της σύγχρονης εποχής. Τώρα, ο λαός ζητά ευημερία και μόρφωση, ζητά ασφάλεια και υγεία. Όταν λυθούν τα προβλήματα επιβίωσης και ισονομίας και αξιοκρατίας, ίσως μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή. Ακόμη τα 2/3 του πλανήτη ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας. Παιδιά πεθαίνουν κατά χιλιάδες κάθε μέρα γιατί δεν έχουνε να πιούνε νερό και να φάνε. Εμείς φυσικά οι δήθεν προηγμένοι δεν εκτιμάται αυτά που έχουμε.

Η ζωή δεν είναι άσπρο μαύρο. Ο αγώνας των λαών πρέπει να είναι διαρκής για ένα καλύτερο αύριο. Οι εξουσίες έχουν υποχρέωση να φροντίζουν τους αδύναμους πολίτες και να δημιουργούν συνθήκες προόδου αξιοποιώντας τις πηγές οικονομικού πλούτου. Ο πλούτος όμως που θα γυρίζει σε όλους τους πολίτες.

Τελικά έχουμε να κυβερνήσουμε ανθρώπους, όχι πολίτες. Ανθρώπους με ανάγκες, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με οράματα, με ιδανικά. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της εξουσίας είτε αυτή είναι στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.

Τα κόμματα υπάρχουν για να ευημερούν οι άνθρωποι. Δεν θα γινόμαστε θεατές σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων, ψεύδους και μηδενισμού των πολιτικών και της πολιτικής. Ο αέρας της σύγχρονης δημοκρατίας δεν απαιτεί μόνο νέες ιδέες άλλα και νέες μεθόδους διακυβέρνησης.