ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

τ. Λυκειάρχη

Άρχοντος Ιερομνήμονος του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Τακτικού Μέλους της Ε.Π.Μ.

 

 

(συνέχεια από το προηγούμενο)

β. Ακολούθησε ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (1949-1962), συγγραφέας άριστος με πλήθος μελετών ιστορικών, λαογραφικών και γλωσσολογικών, οι οποίες καλύπτουν μεγάλο αριθμό των σελίδων του περιοδικού Αρχείον Πόντου, αλλά και με τη συγγραφή δύο κορυφαίων πονημάτων, όπως του Ιστορικού Λεξικού της Ποντικής Διαλέκτου και της Γραμματικής της Ποντικής Διαλέκτου, πονήματα, τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν άριστα βοηθήματα για τους ασχολούμενους με τα ποντιακά Γράμματα, αλλά και αξεπέραστα.

γ) Τον Άνθιμο Παπαδόπουλο διεδέχθη ο Οδυσσέας Λαμψίδης, διδάκτωρ της Φιλοσοφίας (1962-1989), κορυφαίος βυζαντινολόγος και πολυγραφώτατος. Δάσκαλός μου στα ποντιακά για πολλά χρόνια. Η μελέτη του δημοσιευμένου έργου του προκαλεί ίλιγγο για την έκτασή και την ποιότητά του, ενώ κινεί εύλογα τον θαυμασμό για την επιστημονική του δομή. Υπήρξε ο εμπνευστής, εμψυχωτής και θεμελιωτής της «Στέγης Κειμηλίων του Ελληνισμού του Πόντου» στη Ν. Σμύρνη Αθηνών.

Είχα την τύχη ως νεαρός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών να γνωρίσω τον χαλκέντερο Οδυσσέα Λαμψίδη, που με καθοδήγησε με πατρική πνευματική στοργή στην ενασχόλησή μου με τα Ποντιακά Γράμματα και φιλοξένησε με πολλή αγάπη τις μελέτες μου στο κορυφαίο περιοδικό «Αρχείον Πόντου» με διεθνή ακτινοβολία, αφού αυτό ανταλλάσσεται με περισσότερα από είκοσι Ευρωπαϊκά περιοδικά, υψηλού πνευματικού κύρους, αποτελώντας ευσταλή κιβωτό για τη σύνθεση περισπούδαστων διατριβών. Στον Οδυσσέα Λαμψίδη οφείλω πολλά. Και τον ευγνωμονώ. Ας είναι τούτη η λιτή αναφορά μου ευλαβικό μνημόσυνο στην ανεξίτηλη μνήμη του δασκάλου μου στην πνευματική μου πορεία.

δ. Τον Οδυσσέα Λαμψίδη διαδέχθηκε ο Ισάακ Λαυρεντίδης, δικηγόρος, πολιτικός, για πολλές τετραετίες βουλευτής και πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων (1989-1990). Σημαντικός οικονομικός αιμοδότης της Ε.Π.Μ. και δόκιμος συγγραφέας.

ε). Μετά τον Ισαάκ Λαυρεντίδη την προεδρία ανέλαβε ο κ. Δημήτριος Τομπαΐδης, γλωσσολόγος και ομότιμος σήμερα καθηγητής του Α.Π.Θ. (1990-2010) με σημαντικά δημοσιεύματα γύρω από τη διάλεκτο του Πόντου.

στ) Τη στιγμή αυτή στο τιμόνι της Ε.Π.Μ. βρίσκεται ο κ. Χρίστος Γαλανίδης, τεχνοκράτης και οραματιστής, Πόντιος μέχρι το μεδούλι του, με τσέπες αφιλόξενες στα καβούρια. Με όνειρα και οράματα για νέες διαστάσεις στο έργο της λειτουργίας και προβολής της Ε.Π.Μ.

Από την ανάληψη της Διοίκησης της Ε.Π.Μ. από τον κ. Χρίστο Γαλανίδη άρχισε να πνέει νέος άνεμος στην Επιτροπή και να παρατηρείται ένας γοργός ρυθμός υλοποίησης των προγραμματισμένων στόχων της. Όλα τούτα λέγονται χωρίς τη διάθεση χαϊδέματος αυτιών, αλλά πειθαρχώντας μόνο στην αναμφίλεκτη ρήση: «φίλος ο Πλάτων, φιλτάτη η αλήθεια», και με γνώση εκ του σύνεγγυς των όσων επιτελούνται εδώ και μερικά χρόνια. Το χρέος, το οποίο επωμίσθηκε ο νέος πρόεδρος με το επίλεκτο Δ.Σ. είναι βαρύτατο. Διαδέχεται ογκολίθους του πνεύματος. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι συνεχίζει πορεία ευσταλή, ανταξία του παρελθόντος, η οποία θα δώσει μια νέα διάσταση στα Ποντιακά Γράμματα. Την προοιωνίζει η στελέχωση της Ε.Π.Μ. με συνεργάτες υψηλού επιστημονικού κύρους και προσφοράς.

Και η νέα αυτή διάσταση διαφαίνεται ήδη με τη θέσπιση βραβείων, που θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό, αλλά και ευγενή κίνητρα για τους νέους επιστήμονες, οι οποίοι θα ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με τα Ποντιακά Γράμματα, αναβαθμίζοντας έτσι το επιστημονικό έργο της Ε.Π.Μ., αλλά και αποτελώντας γι’ αυτούς βάθρο ανέλιξης στο χώρο του πνεύματος και της προβολής των Ποντιακών Γραμμάτων.

Και τα θεσπισθέντα βραβεία είναι:

α. του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσάνθου για όσους δημοσιεύουν αξιόλογες επιστημονικές εργασίες σχετικές με τη θεολογική και εκκλησιαστική ιστορία του Πόντου.

β. του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Παπαδόπουλου για όσους ασχολούνται με την έρευνα, μελέτη και δημοσίευση επιστημονικών γλωσσικών εργασιών σχετικών με την ποντιακή διάλεκτο.

γ. του Οδυσσέα Λαμψίδη για όσους ασχολούνται με την έρευνα, μελέτη και δημοσίευση επιστημονικών εργασιών σχετικών με την ιστορία, λαογραφία και τον πολιτισμό του Πόντου.

δ. Του Αποστόλου Σουμελίδη, γεωφυσικού επιστήμονα και μεγάλου ευεργέτου της Ε.Π.Μ. για πρόσωπα ή συλλογικά όργανα, τα οποία αναδεικνύουν με την πνευματική, κοινωνική και πολιτιστική τους δράση τα επιτεύγματα των Ελλήνων Ποντίων.

ε. Του Ισαάκ Λαυρεντίδη για όσους διαπρέπουν στην επιστήμη, στα γράμματα και στις τέχνες.

Και δεν αρκέσθηκε μόνο στη θέσπιση των πιο πάνω βραβείων το νέο Δ.Σ. της Ε.Π.Μ., αλλά προτίθεται σύντομα να προβεί στις ακόλουθες πολύ σημαντικές δράσεις:

α. Στην ίδρυση Ανοιχτού Πανεπιστημίου, το οποίο αρχικά θα λειτουργήσει ως διαδικτυακό Πανεπιστήμιο με τομείς τη Γλωσσολογία (διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου και στελέχωση διδασκόντων), την Ιστορία, τη Λαογραφία και Λογοτεχνία, β. τη Δημιουργία ψηφιακού μουσείου και γ. τη συγκρότηση επιστημονικής ομάδας για καταγραφή ιστορικών, γλωσσολογικών και εθιμικών στοιχείων των Ελλήνων Ποντίων, που ήρθαν από τις χώρες της πρώην Σ. Ένωσης από το 1936-σήμερα.

Και είναι εύλογο ένας μη φιλοκυβερνητικός φορέας με δράση πολυσχιδή, αδιάλειπτη, επωφελή, ρηξικέλευθη, καινοτόμα, και με ιερό σεβασμό στις ρίζες και υποθήκες και παρακαταθήκες όχι μόνο του αδικοξεριζωμένου Ελληνισμού του Πόντου, αλλά και συλλήβδην του Ελληνισμού, όπως είναι η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, να τύχει όχι μόνο της αποδοχής αλλά και της γαλαντόμας και υψηλής επιβράβευσης από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά και άλλων επιλέκτων Φορέων.

Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά, λόγω της ασφυκτικής πίεσης της ανελέητης κλεψύδρας του χρόνου, αυτές τις επίζηλες τιμητικές διακρίσεις:

Τα έτη 1932, 1937, 1953, 1979, 1997 η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τόσο το περιοδικό Αρχείον Πόντου, όσο και τους παναξίους στυλοβάτες της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, όπως τον από Τραπεζούντος Μητροπολίτη Χρύσανθο, πρώτο πρόεδρο της Ε.Π.Μ., τον Αρχιμανδρίτη Α. Παπαδόπουλο, διάδοχο του Χρυσάνθου στην Προεδρία, τον χαλκέντερο και πολυγραφώτατο Οδυσσέα Λαμψίδη, τρίτο πρόεδρο της Ε.Π.Μ., την Ε.Π.Μ. για την εβδομηντάχρονη δράση και προσφορά της προς διάσωση και διάδοση της πατρώας κληρονομιάς.

Το Μάρτιο του 1974 η Κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, βραβεύει τον αείμνηστο Πρόεδρο της Ε.Π.Μ. Οδ. Λαμψίδη και του απονέμει το οφφίκιο του Άρχοντα Μεγάλου Ιερομνήμονος της του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

(συνεχίζεται…)