ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΜΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 100 ΑΤΟΜΑ ΤΟ ΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά και τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. Ο χάρτης περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας με τις 74 Π.Ε. της χώρας να εντάσσονται σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Τα επίπεδα είναι τα εξής: επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, επίπεδο 2 – Επιτήρησης, επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή, εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας – παραδείγματος χάρη τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ – και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους. Να σημειωθεί ότι 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής».

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, αυτή εντάχθηκε στο επίπεδο 1 – Ετοιμότητας. Από τις συνολικά 74 Π.Ε. της χώρας, οι 26 Περιφερειακές Ενότητες είναι στο επίπεδο Ετοιμότητας, οι 25 στο επίπεδο Επιτήρησης και οι 23 στο επίπεδο Αυξημένης Επιτήρησης, ενώ καμία δεν είναι στο επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου. Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, σε κάθε επίπεδο αντιστοιχεί και ένα χρώμα στο χάρτη (πράσινο για το επίπεδο 1, κίτρινο για το επίπεδο 2, ποροτοκαλί για το επίπεδο 3 και κόκκινο για το επίπεδο 4), με τη Δράμα να είναι πράσινη.

Πλέον η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο Δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας. Η δέσμη μέτρων που απορρέει από το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 ξεκίνησε να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ενώ ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες, με βάση τις εισηγήσεις της Ειδικής Επιτροπής Επιδημιολόγων και Λοιμωξιολόγων ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Επισκεπτόμενος ο κάθε πολίτης την ιστοσελίδα covid19.gov.gr, αλλά και την ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gr μπορεί να ενημερωθεί αναλυτικά για τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιοχή. Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την Περιφερειακή Ενότητα από το μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Οι σημαντικότερες διαφορές για την Π.Ε Δράμα όσον αφορά τα μέτρα που πλέον ισχύουν από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου αφορούν το ωράριο καταστημάτων εστίασης, το οποίο από τις 12 τα μεσάνυχτα, όπως ήταν από τις αρχές Αυγούστου, είναι στη 1, ενώ υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας για τα καταστήματα από τη 1.00 έως τις 5.00 με εξαίρεση τις υπηρεσίες take – away και delivery, χωρίς τη δυνατότητα πώλησης αλκοόλ. Τα όρια πληρότητας για τα καταστήματα εστίασης στο επίπεδο 1 είναι το 80% της ωφέλιμης επιφάνειας και υπάρχει όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Επίσης, πλέον έχει αλλάξει και το όριο στις συναθροίσεις στην Π.Ε. Δράμας και από τα 50 άτομα έχει φτάσει στα 100, ενώ είναι υποχρεωτική τήρηση απόστασης 1,5 μ.. Παράλληλα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή πλήθος αναλυτικών κανόνων όσον αφορά τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις εμποροπανηγύρεις και τις κυριακάτικες αγορές, τα καταστήματα τροφίμων, τα κέντρα διασκέδασης, τους κινηματογράφους, τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, τα ΚΥΤ προσφύγων, τις λαϊκές αγορές, το λιανεμπόριο, τις μεταφορές, τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, τις μουσικές σκηνές, τα νοσοκομεία και τα διαγνωστικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, τα σχολεία και τους χώρους λατρείας. Ανάλογα, με το αν μια περιοχή αλλάξει επίπεδο στο χάρτη, τότε προσαρμόζονται αντίστοιχα και οι προαναφερθέντες κανόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη την χώρα.