Συνέντευξη τύπου για τις κινητοποιήσεις των μηχανικών του δημοσίου τομέα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα 13 έως την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, παραχώρησαν την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Σωτήρης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μανώλης Κολιόπουλος, η Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Θεοδοσία Βασιλειάδου και η Αν. Γ. Γραμματέας ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Μαγδαληνή Μουστακίδου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Λαζαρίδης, μιλώντας για τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της ΕΜΔΥΔΑΣ, ανέφερε πως είναι «είναι διαχρονικά, δεν είναι χθεσινά, ούτε σημερινά. Είναι χρονίζοντα προβλήματα που έχουν μετουσιωθεί σε πάγια αιτήματα σε κάθε περίπτωση». Όπως εξήγησε ο κ. Λαζαρίδης, «το πρώτο και κύριο είναι η υποστελέχωση που υπάρχει σε όλη την επικράτεια και στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, αλλά και Θάσου, όπου δραστηριοποιείται το ΤΕΕ Ανατολική Μακεδονίας. Υποστελέχωση, λοιπόν, και των ΥΔΟΜ (Υπηρεσιών Δόμησης) και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Το δεύτερο αίτημα είναι οι απαράδεκτοι μισθοί, οι μισθοί πείνας που καταβάλλονται στους μηχανικούς του δημόσιου τομέα, ειδικά στους νεοπροσλαμβανόμενους, αλλά και στους παλιούς. Το τρίτο αίτημα είναι ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών με εξοπλισμό σύγχρονο, ο οποίος θα καθιστά αξιόπιστη και αποτελεσματική την εργασία τους ειδικά στις ΥΔΟΜ».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας σημείωσε: «Εδώ και αρκετά χρόνια και όχι μόνο σήμερα, το δημόσιο έχει πάψει να είναι ελκυστικό για την απασχόληση των διπλωματούχων μηχανικών. Παρόλο που έχει να προσληφθεί μηχανικός μόνιμος υπάλληλος στον δημόσιο τομέα πάνω από 10 χρόνια. Στις τελευταίες προκηρύξεις και αναφέρω συγκεκριμένα την 13Κ/21, από εκείνη την προκήρυξη οι μηχανικοί που έχουν προσληφθεί, περίπου 1.100, έχουν υποβάλει την παραίτησή του ένα ποσοστό περίπου 40%. Μάλιστα το 50% από αυτούς είναι ηλεκτρολόγοι/μηχανολόγοι. Επειδή κι εγώ είμαι ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, ο κλάδος μας έχει τη μεγαλύτερη “απέχθεια” έναντι του δημοσίου, της απασχόλησης στο δημόσιο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα». Όπως πρόσθεσε, «αυτή η μη προτίμηση των μηχανικών προς το δημόσιο αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό 2Γ/22 οι αιτήσεις που έχουν υποβάλλει μηχανικοί είναι 6 αιτήσεις για 1 θέση, σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες, πανεπιστημιακές ή ΤΕΙ, που οι αιτήσεις είναι 20 για 1 θέση». «Αυτά τα δύο παραδείγματα που σας ανέφερα είναι δείγματα της μη προτίμησης πια των μηχανικών προς το δημόσιο τομέα», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, ο οποίος ακόμη επεσήμανε: «Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε και να στηρίξουμε αυτή την κινητοποίηση. Ήδη το έχει κάνει το κεντρικό ΤΕΕ με απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας στις 21 Οκτωβρίου. Στηρίζουμε λοιπόν αυτή την κινητοποίηση και δεν ερχόμαστε σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ιδιωτών μηχανικών, γιατί το να επανδρωθούν με δυναμικό, γυναικείο και αντρικό, μηχανικούς στον δημόσιο τομέα και ειδικά οι ΥΔΟΜ, αυτό σημαίνει ότι η δουλειά των ιδιωτών μηχανικών θα γίνει ευκολότερη».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Κολιόπουλος για τις κινητοποιήσεις της τρέχουσας εβδομάδας, επεσήμανε: «Περιλαμβάνουν κυρίως αποχή από τα καθήκοντα όπως είναι η έκδοση αδειών, όπως είναι τα συμβούλια αρχιτεκτονικής και τα τεχνικά συμβούλια, οι επιτροπές διαγωνισμών κ.α. από Δευτέρα 13 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Επίσης έχουμε προγραμματίσει απεργία στις 17 Νοεμβρίου, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Αθήνα στις 11.00.

Τα αιτήματά μας είναι η στελέχωση των υπηρεσιών, τόσο των ΥΔΟΜ, των Πολεοδομιών, όσο και των Τεχνικών Υπηρεσιών, όχι μόνο των Δήμων ή των Περιφερειών, γιατί Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν και τα Νοσοκομεία, έχουν και άλλες υπηρεσίες, με μηχανικούς. Όχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Οι ισχυρές δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και Πολεοδομίες είναι αυτές που μπορούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος δομημένου και μη. Επίσης αύξηση των αποδοχών μας σε επίπεδα που να ανταποκρίνονται στο έργο μας. Αυτή την στιγμή υπάρχουν μηχανικοί οι οποίοι προσελήφθησαν και έχουν παραιτηθεί, γιατί ο μισθός ενός νέου μηχανικού ανύπαντρου ανέρχεται στα 866 ευρώ. Είναι μισθός πείνας για ένα μηχανικό και κυρίως για το έργο που προσφέρει. Θεωρούμε ότι ο μηχανικός ο οποίος υπογράφει τα πάντα, δεν είναι ένας απλός ένας γραμματέας, θα πρέπει να αμείβεται καλύτερα».

Τέλος η Πρόεδρος της Νομαρχιακή Επιτροπής Δράμας του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Βασιλειάδου δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι και η Δράμα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση τόσο της ΥΔΟΜ όσο και των Τεχνικών Υπηρεσιών. Αυτό δημιουργεί πολύ έντονο πρόβλημα προφανώς στην έκδοση αδειών, σε διάφορες εγκρίσεις υπηρεσιών, στην προκήρυξη διαγωνισμών και δημιουργεί πρόβλημα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτοί που είναι έξω και καθημερινά αγωνιούν για να διεκπεραιώσουν τις δουλειές τους και έρχονται σε σύγκρουση πολλές φορές με πελάτες τους λόγω των καθυστερήσεων αυτών.

Είναι πολύ σημαντικό το πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί. Εμείς ως ΤΕΕ έχουμε πολλές φορές επιστήσει την προσοχή στο κράτος, ότι πρέπει να τις στελεχώσει. Υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων. Υπάρχουν παραιτήσεις υπαλλήλων για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγω του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών, λόγω του χαμηλού μισθού τους, οπότε προτιμούν να βγουν και να δουλέψουν έξω ή προφανώς να φύγουν και στο εξωτερικό.

Εμείς πρόσφατα είχαμε και ένα πρόβλημα με το συμβούλιο αρχιτεκτονικής για παράδειγμα, όπου για κάποιο διάστημα δεν λειτουργούσε, γιατί είχαμε συνταξιοδοτήσεις και κάποιες παραιτήσεις. Οι υπάλληλοι κατέλαβαν μεγάλη προσπάθεια για να επιλυθεί. Σε συνεργασία με το ΤΕΕ και με την Περιφέρεια λύθηκε το πρόβλημα αυτό. Πραγματικά οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ και των Τεχνικών Υπηρεσιών πολλές φορές υπερβάλλουν και υπερβαίνουν τον εαυτό τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Πρέπει επιτέλους κάτι να κάνει και το κράτος και να λύσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης».