Σε ανακοίνωση του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου αναφέρονται τα εξής:

Τι κοινό έχει το Περιθώρι του Νευροκοπίου με την Νορμανδία;

Για τους ανιστόρητους κανένα. Αν κάποιος όμως εμβριθήσει στην ιστορία, θα καταλάβει ότι όσο στο Περιθώρι όσο και στη Νορμανδία, όπως και σε όλα τα μεγάλα ιστορικά σημεία, δόθηκαν, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, αποφασιστικές μάχες κατά των δυνάμεων του ολοκληρωτισμού.

Η απόβαση στη Νορμανδία είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο, σε αντίθεση με ένα από τα μεγαλύτερα αμυντικά έργα στον κόσμο, τα Οχυρά της Γραμμής Μεταξά από τον Στρυμόνα μέχρι την Κομοτηνή, και τις ηρωικές μάχες που δόθηκαν σε αυτά.

Έντεκα από τα εικοσιένα οχυρά της Γραμμής Μεταξά βρίσκονται ανάμεσα στα ειδυλλιακά δάση και στα πεντακάθαρα (ακόμα) νερά του ορεινού Νευροκοπίου.

Οι εθελοντές του ακριτικού ορειβατικού συλλόγου Νευροκοπίου διοργανώνουν κάθε χρόνο αγώνα δρόμου προς τιμήν των υπερασπιστών των Οχυρών και του βαρύ φόρου αίματος του πολέμου και της κατοχής.

Άγνωστα δεν παραμένουν μόνο τα οχυρά και οι μάχες που δόθηκαν μέσα από αυτά, άγνωστη παραμένει και η θυσία της Ελλάδας που απώλεσε το 11% του πληθυσμού της, ποσοστό υψηλότερο από κάθε άλλη χώρα που συμμετείχε στον πόλεμο.

Ο αγώνας διέρχεται από τα Οχυρά Παρταλούσκα – Περσέκ – Μπαμπαζώρα – Μαλιάγκα και Περιθώρι.

Τεράστια έργα ανάμεσα σε ξεχασμένες ομορφιές συνθέτουν ένα παγκόσμιο κατασκευαστικό θαύμα, το οποίο παραμένει για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους στο περιθώριο της ιστορίας.

Κανένα μεγάλο ιστορικό σημείο και κανένας τόπος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς δεν έγιναν ευρέως γνωστά και δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων χωρίς την επιμελημένη προσπάθεια για την ανάδειξη και την προβολή τους.

Η εξωστρέφεια, ο εθελοντισμός και η αγάπη για τα χωριά μας είναι οι ηθικές δυνάμεις που κινούν τις προσπάθειες μας.

Ίσως κάποιοι άλλοι άνθρωποι μελλοντικά να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του έργου και τη σχέση του με το περιβάλλον και την ιστορία, ίσως τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Περιθωρίου που πριν λίγες μέρες είχαν την τύχη να βρεθούν στη Νορμανδία και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της 80ης επετείου της μεγάλης απόβασης.

Ο αγώνας ΗΡΩΕΣ (44 km, ± 1990m ) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024, με αφετηρία και λήξη την πλατεία του Περιθωρίου.

Λεπτομέρειες: https://frozenpeaks.gr/heroes/

Συνημμένα ο Κανονισμός του Αγώνα

Με εκτίμηση

Π.Ο.Σ. Νευροκοπίου

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ HEROES 2024_1