ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ

 

 

Ακόμη μια φορά επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος τη Δράμα, στο πλαίσιο της σχεδόν εβδομαδιαίας παρουσίας του στην περιοχή, έτσι ώστε μέσω σειράς συναντήσεων και επαφών να προωθηθεί η επίλυση τοπικών ζητημάτων.

Κατά τη νέα του επίσκεψη, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Μέτιος, συνοδευόμενος από την Εκτελεστική Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ζωή Κοσμίδου, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Δράμας, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη, ο οποίος είναι και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, καθώς και με τον Πρόεδρο των Οινοπαραγωγών Ν. Δράμας κ. Γιάννη Καλαϊτζίδη. Επίσης, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας κ. Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και ενημερώθηκε για την πορεία συγχώνευσης της Δραμινής Τράπεζας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου.

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψή του στη Δράμα, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος ανέφερε: «Οι επισκέψεις μου στη Δράμα είναι τακτικές και συνεχείς. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδη και τον Πρόεδρο των Οινοπαραγωγών κ. Καλαϊτζίδη, για να συζητήσουμε σχετικά με τη συμμετοχή σε εκθέσεις αλλά και για τη συμμετοχή και σε όλα όσα διοργανώνουμε για την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ..Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να τα διευκρινίσουμε και να διευθετήσουμε παράλληλα κάποια προβλήματα μέσα από την εξεύρεση των αντίστοιχων λύσεων. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε μια πιο ουσιαστική συνεργασία και συμμετοχή στη συνέχεια, από πλευράς Δράμας, σε εκθέσεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε και το Επιμελητήριο Δράμας και τους Οινοπαραγωγούς της Δράμας, όπως κάνουμε εξάλλου για όλα τα τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.. Σκοπός μας είναι η στήριξη επιχειρήσεων για συμμετοχή σε εκθέσεις, με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων της Δράμας Τώρα που βρίσκομαι στη Δράμα, εύλογα δίνεται έμφαση στα προϊόντα της Δράμας».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Υποδεχόμαστε τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιο στο Επιμελητήριο Δράμας, για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Γίνεται ένας προγραμματισμός για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετικά με τη συμμετοχή τους στις εκθέσεις και αυτό είναι κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα υπάρχει ένας προγραμματισμός στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ., και τροποποιήσεις στα κονδύλια και στα έργα, τα οποία έχουν να κάνουν με αυτούς τους τομείς. Το Επιμελητήριο Δράμας, με συγκεκριμένη πρόταση, ζητάει ενίσχυση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων-μελών μας σε συγκεκριμένες εκθέσεις στην Ευρώπη. Η εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου Δράμας, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις που έχει η επιχειρηματικότητα σήμερα, και γενικότερα οι ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις, έρχονται και συνδυάζονται με την υποστήριξη από τη πλευρά της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. σ’ αυτούς τους τομείς, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, όλοι μαζί, στις δύσκολες αυτές περιόδους. Θέλω να τονίσω πιο ειδικά για το κρασί, αλλά και γενικότερα για τον κλάδο τροφίμων, ότι έχει σχέση δηλαδή με την αγροτοδιατροφή, το Επιμελητήριο Δράμας δίνει μεγάλη βαρύτητα. Είναι κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αγωνίζονται να σταθούν σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, με τη μόνη διαφορά ότι είναι ένας στρατηγικός τομέας της Περιφέρειας αλλά και της περιοχής μας. Επίσης, στρατηγικοί κλάδοι είναι το μάρμαρο και το ξύλο, τομείς που επίσης θα εξετάσουμε τι δυνατότητες έχουμε για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο και αυτές τις επιχειρήσεις, και αυτούς τους κλάδους».

 

«Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας μιας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας»

 

Ο κ. Μέτιος, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της συγχώνευσης των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου, επισημαίνοντας: «Η Συνεταιριστική Περιφερειακή Τράπεζα, η συνένωση δηλαδή των δύο συνεταιριστικών τραπεζών Δράμας και Έβρου, πηγαίνει πολύ καλά και σκοπός της επίσκεψης μου είναι η σχετική ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία αυτής της διαδικασίας. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στηρίζει την προσπάθεια δημιουργίας μιας Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας, διότι θεωρούμε ότι θα μπορέσει να βοηθήσει πραγματικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, προθεσμίες, διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν και διάφορα πράγματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θέλω να τονίσω ότι όλα προχωρούν ικανοποιητικά».

 

«Ιδιαίτερα σημαντική η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας»

 

Τέλος, ο κ. Μέτιος σχολίασε και την πρόσφατη ανακοίνωση από πλευράς Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για την συμφωνία υλοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Δράμας, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, με πόρους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. «Μετά από την πρόσφατη επίσκεψή μου στο Νοσοκομείο της Δράμας, και την ενημέρωση που είχα από το Διοικητή, τον κ. Λιάτση, συγκάλεσα σύσκεψη στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.. Το Νοσοκομείο Δράμας έχει προβλήματα. Η ενεργειακή αναβάθμιση που σχεδιάζεται είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θέλω να πω ότι η μελέτη, που εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει και δρομολογείται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου, όσον αφορά το πρώτο σκέλος που είναι το κτηριακό, δηλαδή κουφώματα, δάπεδα και αλλά, έχει προχωρήσει σημαντικά. Στον τομέα όμως της ενίσχυσης των ηλεκτρομηχανολογικών εξοπλισμών, πρέπει να τονίσω ότι απαιτείται να γίνει μια νέα μελέτη, που είναι απαραίτητη. Είναι μια πιο ειδική επεξεργασία που πρέπει να γίνει, ώστε να ενισχυθεί αυτός ο εξοπλισμός. Δεν είναι τόσο εύκολο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. να την εκπονήσουν και γι’ αυτό συμφωνήσαμε, από τους πόρους της Περιφέρειας, να εκπονηθεί αυτή η μελέτη από κάποιον ειδικό. Οι πόροι για τη μελέτη δεν μπορούν να είναι από τα ΠΕΠ. Εφόσον αυτή ολοκληρωθεί, θα έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για να προχωρήσουμε στην ενεργειακή αναβάθμιση. Ένας ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Δράμας είναι της τάξης των 6 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ..