ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Σ. ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

 

  • «Μόνο το Κ.Κ.Ε. κάνει συγκεντρώσεις και για τα Ίμια και για τα Σκόπια και για την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια»

 

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018, ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα, ο κ. Ζαριανόπουλος επισκέφθηκε το πρωί το εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου «Μάρμαρα Λαζαρίδης» και το Δασαρχείο Δράμας, ενώ το απόγευμα ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του Κ.Κ.Ε., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου.

Ο κ. Ζαριανόπουλος στην ομιλία του ανέφερε αρχικά ότι η παρουσία του στην περιοχή γίνεται στο πλαίσιο «οργανωμένης πολιτικής εξόρμησης στη χώρα για το ποια είναι η πρόταση του Κ.Κ.Ε. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος» και πρόσθεσε: «Αυτές οι συγκεντρώσεις – συζητήσεις είναι η προετοιμασία όλων μας για να μεταδώσουμε, εφόσον βέβαια συμφωνούμε, ποια είναι η πολιτική του κόμματος για να φτάσει σε ευρύτερες μάζες, να μην μένει μεταξύ μας». «Ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να αντισταθεί, πρέπει να ενισχύσει το Κ.Κ.Ε. σαν τη μοναδική πλέον ελπίδα του κάθε Έλληνα ότι μπορεί να μπει ένα STOP», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε..

Η ομιλία του είχε τρεις θεματικούς άξονες, κάνοντας αναφορά σε ένα τοπικό ζήτημα και καταθέτοντας τις θέσεις του Κ.Κ.Ε. για τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία, αλλά και για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Για το τοπικό ζήτημα, το οποίο αφορά το μέλλον των εργαζομένων στη μαρμαροβιομηχανία «Λαζαρίδης», όπου πραγματοποίησε και επίσκεψη, ο κ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «δεν αφορά τις 100 οικογένειες στις οποίες αναφέρεται το πρόβλημα», αλλά «αφορά όλη τη Δράμα». Όπως είπε ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. «είναι πάρα πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα αυτή η βιομηχανία, η οποία κυριολεκτικά πετούσε, να κλείσει και να βρεθούν καμιά 100αριά οικογένειες στο δρόμο», εξηγώντας ότι «ο νέος εργοδότης – επενδυτής ενδιαφέρεται για την άδεια του λατομείου και όχι για το εργοστάσιο». «Είναι κρίμα ένας τέτοιος πλούτος να αρπάζεται με αυτόν τον τρόπο και να μην μένει τίποτα στους εργάτες της Δράμας», υπογράμμισε ο κ. Ζαριανόπουλος. Ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. τόνισε ότι από πλευράς του κόμματός του θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή, όμως «αυτό δεν φτάνει», ζητώντας να υπάρξει «κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους τους εργάτες», για «να καταλάβουν τι σημαίνει ενωμένη εργατική τάξη». Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση «να μην δοθεί καμία άδεια λατομείου σε κανέναν, αν δεν εξασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων», τονίζοντας ότι «είναι ευθύνη όλων μας και όλης της Δράμας να μπει μπροστά».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε σε οικονομικά ζητήματα. Σχολιάζοντας πρόσφατη ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων για ασφαλιστικό – φορολογία, σημείωσε: «Ξεπερνάει κάθε όριο. Οι ωφελημένοι, οι βιομήχανοι δηλαδή, και από την ανάπτυξη και από την κρίση να ζητάνε από αυτούς που πλήρωσαν ακόμη περισσότερο». Μάλιστα, ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. αναρωτήθηκε: «Όταν ζητάνε οι βιομήχανοι, οι κερδισμένοι, είναι δυνατόν να μην ζητάει ο εργάτης;». Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλισης, όπου «η ιδιωτική ασφάλιση είναι γενική κατεύθυνση της Ε.Ε.», αλλά και στους πλειστηριασμούς, για τους οποίους ανέφερε ότι προγραμματίζονται 11.000 μέσα στο 2018 και τα επόμενα χρόνια θα διπλασιαστούν. Μάλιστα, όπως είπε, οι πλειστηριασμού δεν αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά την λαϊκή και πρώτη κατοικία. Αφού ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται για την 4η αξιολόγηση, αλλά και όσα έχουν ληφθεί για να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια, ο κ. Ζαριανόπουλος έκανε λόγο για «βαρβαρότητα», η οποία «είναι στο DNA τους και δεν αλλάζει». «Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν. Και στη Γαλλία άλλαξαν, και στη Γερμανία έγιναν εκλογές και στην Ιταλία, και Δεξιοί και Κεντρώοι και Αριστεροί. Η ρότα είναι ίδια. Ευρωενωσιακή, του κεφαλαίου. Δεν αλλάζει, γιατί έτσι γεννήθηκε η Ε.Ε.. Όποιος είπε ότι θα την αλλάξει ή θα προσπαθήσει να την αλλάξει, άλλαξε ο ίδιος και έγινε ο χειρότερος, ο πιο δουλικός υπηρέτης της», πρόσθεσε ο κ. Ζαριανόπουλος. Ο Ευρωβουλευτής ανέφερε στη συνέχεια: «Κάποια στιγμή, είναι βέβαιο, ο κόσμος θα ξεσηκωθεί. Ξεσηκώθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, το 2010, το 2011, το 2012. Είχε μια προσδοκία να αλλάξει την Κυβέρνηση. Να φύγουν αυτοί, η Ν.Δ. και το Πα.Σο.Κ.. Μια προσδοκία ότι κάτι θα αλλάξει. Τότε το Κ.Κ.Ε. έλεγε “προσέξτε, δεν είναι έτσι τα πράγματα”. Δεν είναι μοναχά γιατί υποψιαζόμασταν ότι ήταν πολιτική απατεωνιά, όπως αποδείχθηκε, όλες αυτές οι υποσχέσεις και τα σκισίματα των μνημονίων. Η εκτίμησή μας ήταν πάρα πολύ αντικειμενική και στεκόταν στο εξής. Όταν αναγνωρίζεις ότι θα είσαι μέσα στην Ε.Ε., ότι θα είσαι μέσα στο ΝΑΤΟ κι ότι ατμομηχανή της οικονομίας είναι το κεφάλαιο και δη το μεγάλο, στο οποίο πρέπει να δώσεις τα πάντα, τσακισμένοι μισθοί, τσακισμένες συντάξεις και τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, τότε ακόμη κι Αγιορείτης να είσαι, έντιμος να είσαι, αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα θα τα πάρεις». «Όπως και το κεφάλαιο δεν αλλάζει. Ακόμη κι όταν είσαι ένας πολύ έντιμος εργοδότης, για να μπορέσεις να επιβιώσεις σαν εργοδότης και επιχειρηματίας, θα πρέπει να είσαι σε θέση να ανταγωνιστείς το διπλανό σου εργοδότη και επιχειρηματία. Κι αν ο διπλανός σου μειώσει του μισθούς, για να είσαι ανταγωνιστικός θα πρέπει να τους μειώσεις κι εσύ», πρόσθεσε ο κ. Ζαριανόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε στις γεωστρατηγικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στεκόμενος ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα (Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό), αλλά και στην εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

«Αυτά που ζούμε, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, είναι αποτέλεσμα των οικονομικών ανταγωνισμών που εξελίσσονται σήμερα σε όλο τον πλανήτη, ιδιαίτερα όμως στην περιοχή μας. Οι πόλεμοι, οι παραβιάσεις, οι απειλές εκατέρωθεν, τα ζητήματα σχετικά με μειονότητες, εθνότητες, ονόματα, τα ζητήματα αλλαγής συνόρων ή συσχετισμών δυνάμεων, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μορφή του ανταγωνισμού μέσα στην οικονομία, η οποία σε ειρηνική περίοδο εκφράζεται με την πολιτική που τσακίζει τους εργάτες, αλλά όταν αυτοί οι ανταγωνισμοί δεν μπορούν να λυθούν αλλιώτικα και κανείς από τους ιμπεριαλιστές δεν μπορεί να κάνει πίσω, δεν το ‘χουν σε τίποτα να πάρουν όπλα», ανέφερε ο κ. Ζαριανόπουλος. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας, ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. απάντησε στο ερώτημα «γιατί όπου βρίσκεται πηγή ενέργειας είναι κατάρα;», λέγοντας «επειδή κάποιοι θέλουν να το έχουν στην κατοχή τους». Μάλιστα, σημείωσε πως «τα Βαλκάνια είναι μια καλή αγορά, γιατί δεν είναι ανεπτυγμένα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Για την Τουρκία, ο κ. Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι «αυτή η πολιτική της Τουρκίας, πάντα με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., δεν είναι τωρινή του Ερντογάν», επισημαίνοντας ότι η Τουρκία υλοποιεί μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα όχι μόνο από τις Η.Π.Α., αλλά και από χώρες της Ε.Ε., τις οποίες η Ελλάδα θεωρεί συμμάχους. «Δεν έχουν όριο στον κυνισμό και στην βαρβαρότητά τους», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε.. Ακόμη, επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι υπαρκτοί και μεγάλοι, με μπλεγμένη τη χώρα μας», καθώς η Ελλάδα επιχειρεί να γίνει το αγαπημένο παιδί των Αμερικάνων, αλλά και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα μεγάλων Ελλήνων επιχειρηματιών. «Η μετάφραση αυτού που λέει η Κυβέρνηση ότι είμαστε ο δυνατότερος πόλος σαν Ελλάδα μέσα στα Βαλκάνια», τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος, «σημαίνει την ανάκτηση επιχειρηματικών φιλέτων ιδιαίτερα στα Βαλκάνια από τους Έλληνες επιχειρηματίες». Επίσης σημείωσε ότι «έχουμε γίνει σαν χώρα μαγνήτης για στρατιωτικές βάσεις», επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός και καμιά εμπλοκή τη χώρα μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι αυτό επανήλθε ως θέμα μετά από 25 χρόνια λήθαργου κι ενώ η Ε.Ε. είχε δηλώσει προ μερικών ετών ότι δεν επιθυμεί την ένταξη νέων κρατών. Όπως εξήγησε ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. η βιασύνη για ένταξη των χωρών των Βαλκανίων είναι για να παρθεί κομμάτι επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.. Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, τόνισε αυτό δεν είναι το πρόβλημα, όπως δεν προκύπτουν προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με Τουρκία και Αλβανία από κάποιο όνομα, αλλά από άλλους παράγοντες. Αναπτύσσοντας της θέση του Κ.Κ.Ε. για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Ζαριανόπουλος εξήγησε ότι είναι «εγκληματικό ο περιορισμός στο όνομα» και «το κύριο είναι να φύγουν τα αλυτρωτικά σημεία μέσα από το Σύνταγμα αυτής της χώρας, να υπάρχουν εγγυήσεις για τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα και να μην μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε». Όπως είπε η πρόταση του Κ.Κ.Ε. είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για θέση, εξήγησε ο κ. Ζαριανόπουλος, που το Κ.Κ.Ε. την έχει από το 1992 «κόντρα στο ρεύμα». «Η σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό αποτυπώνει μια ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι «μόνο το Κ.Κ.Ε. κάνει συγκεντρώσεις και για τα Ίμια και για τα Σκόπια και για την εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικά σχέδια» και ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο: «Πάση θυσία υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας με κάθε κόστος». Όπως είπε, «σε αυτό οι κομμουνιστές έχουν ιστορία 100 χρόνια και την τιμάνε και σήμερα με τον αγώνα τους και με το αίμα τους αν χρειαστεί». Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα «σε ποια πατρίδα θα γυρίσουμε μετά;», ο κ. Ζαριανόπουλος τόνισε ότι «διδαχτήκαμε από την ιστορία μας και από την παγκόσμια ιστορία» και πρόσθεσε: «Τον αγώνα της εδαφικής μας ακεραιότητας θα τον δώσουμε μέχρι ρανίδας του αίματός μας, αλλά την ίδια ώρα θα προσπαθήσουμε ο γυρισμός μετά τον πόλεμο να γίνει σε μια νέα πατρίδα, με εξουσία του λαού».

Ο κ. Ζαριανόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθύνοντας κάλεσμα συστράτευσης με το Κ.Κ.Ε.. Απαντώντας σε όσους λένε ότι απογοητεύτηκαν από την πολιτική, ο Ευρωβουλευτής του Κ.Κ.Ε. επεσήμανε: «Αυτό που τους απογοήτευσε είναι μια πολιτική με πολλά πρόσωπα, πολλά κόμματα. Ίδια πολιτική Πα.Σο.Κ., ίδια πολιτική Ν.Δ., ίδια πολιτική ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ίδια πολιτική με όλα τα αστικά κόμματα που υπάρχουν». «Η αστική πολιτική μπορεί να σου παρουσιάζει πολλές και εναλλακτικές λύσεις για να σε αποπροσανατολίσει, για να μην δεις την πραγματική διέξοδο» ανέφερε ο κ. Ζαριανόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Σε αυτή την απογοήτευση, λογική και φυσιολογική σε ένα βαθμό, εμείς απαντάμε δοκίμασε την άλλη πολιτική. Ισχυροποίησε το Κ.Κ.Ε. στο εργοστάσιό σου, στη γειτονιά σου, στη σχολή σου, στην παρέα σου, παντού, στον αγώνα σου τον καθημερινό».