ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Με 63 θέματα στην ημερήσια διάταξη (62 τακτικά και 1 έκτακτο) πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας το απόγευμα της Τετάρτης 30 Αυγούστου, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με μοναδικό θέμα τη βράβευση της Ολυμπιονίκη κ. Άννας Κορακάκη (λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση σε διπλανές στήλες).

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση στράφηκε στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, καθώς από την ημερήσια διάταξη απουσίαζε εκείνο το θέμα που θα προκαλούσε πολύωρη συζήτηση ή ακόμη και τη δημιουργία έντονης αντιπαράθεσης.

Στην προημερησίας διάταξης συζήτηση διαφάνηκε για ακόμη μια φορά η καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε επίπεδο παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς όλοι οι επικεφαλής, έπειτα από συνεννόηση, έφεραν ο καθένας από ένα θέμα, για τα οποία ζητήθηκε να τεθούν σε ξεχωριστή συνεδρίαση, για να συζητηθούν αναλυτικά, μετά από εισηγήσεις από αρμόδιους Αντιδημάρχους ή υπηρεσιακούς παράγοντες. Αν αυτό δεν γίνει, τότε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θα ακολουθήσουν τη διαδικασία με τη συλλογή υπογραφών, ζητώντας συνεδρίαση με τα συγκεκριμένα θέματα (όπως συνέβη π.χ. στο θέμα για τη βράβευση της κ. Κορακάκη από το Δήμο Δράμας).

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης έθεσε το θέμα της ΟΧΕ, δηλαδή της Χωρικής Επένδυσης που είναι στο Π.Ε.Π. της Α.Μ.Θ.. Ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ στάθηκε στο ζήτημα της συγχώνευσης Δ.Π.Θ. και ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα τμήματα της Δράμας. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος έθεσε το ζήτημα της ΔΕΥΑΔ, αναφέροντας ότι «εδώ και χρόνια λέμε ότι ζούμε σε ένα μαύρο σκοτάδι όσον αφορά την ΔΕΥΑΔ» και ζητώντας να γίνει συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την επιχείρηση. Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης αναφέρθηκε στην Ονειρούπολη, επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ο απολογισμός της προηγούμενης Ονειρούπολης, αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας της διοργάνωσης. Επιπλέον ο κ. Τσιαμπούσης πρότεινε να έρθει και η Δημοτική Αρχή μαζί με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να ζητηθούν με εισαγγελική παρέμβαση οι κινήσεις των λογαριασμών της συγκεκριμένης επιχείρησης, μετά από την αρνητική απάντηση που έλαβε σε σχετικό αίτημα η παράταξή του.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα δόθηκαν από τους αρμόδιους Αντιδημάρχους ή Προέδρους επιχειρήσεων του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης σχολιάζοντας την κατανομή ρόλων στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για κλήρωση και πρόσθεσε: «Έρχεται ο κ. Μλεκάνης το 2017 να μιλήσει για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Πού ήταν το 2015 ο επικεφαλής της παράταξής σας για να τους βάλει σε μια σειρά και τότε που τα συζητούσαμε και τα σχεδιάζαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, το 2014 και το 2015, να μας φέρουν τη γνώμη τους;». «Δεν υπάρχει μόνο μια Χωρική Επένδυση. Υπάρχουν πολλές Χωρικές Επενδύσεις, όπως είναι η ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση “Εγνατία”, όπως είναι η ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, όπως είναι η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση CLLD Leader», ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης. Όσον αφορά το θέμα του ΤΕΙ ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε: «Λόγω των θερινών διακοπών δεν υπήρξαν εξελίξεις τις τελευταίες 20-25 ημέρες, αλλά, επειδή όντως σημαντικό θέμα, με την πρώτη ευκαιρία και αν οι διεργασίες καταλήξουν κάπου, θα επανέλθουμε σίγουρα και θα φέρουμε το θέμα και εμείς».

Στη ΔΕΥΑΔ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης κ. Τάσος Χατζηγιάννης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η πόρτα της ΔΕΥΑΔ είναι ανοιχτή» και ότι «όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν να έρθουν ότι ώρα θέλουν για να ενημερωθούν». Σχετικά με τον ισολογισμό της ΔΕΥΑΔ και την ανησυχία που υπήρξε ανέφερε ότι αυτός του 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο 356.000 ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση, οι οποίες είναι «μεγάλο θέμα», στις 31 Δεκεμβρίου ήταν περίπου 9,3 εκ. ευρώ. Μιλώντας γενικά για την επιχείρηση ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε ότι βρίσκεται «στο πλευρό του πολίτη» «με καίριες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Γιώργος Ψαρράς απάντησε για την Ονειρούπολη, σημειώνοντας ότι «απολογισμός και κανονισμός θα έρθουν μέσα στο Σεπτέμβριο», ενώ ανέπτυξε και το ιστορικό επαφών που είχε με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τον κανονισμό λειτουργίας της εκδήλωσης.

Στο ίδιο θέμα με ειδική αναφορά στη διαφάνεια στάθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος, στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Δεν θα επιτρέψω με τίποτα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αφήνονται σκιές για τη διαφάνεια αυτής της Δημοτικής Αρχής. Όποιος έχει το οποιοδήποτε πρόβλημα ή προβληματισμό, δεν μπορεί να πετάει φωτοβολίδες στον αέρα. Να καταφύγει στην Εισαγγελία. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Όποιος θέλει και έχει παράπονο ή αμφιβολίες να απευθυνθεί εκεί που θέλει να απευθυνθεί. Άλλωστε αυτή η Δημοτική Αρχή είναι συνηθισμένη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε έχουμε καταγγελίες, λογοδοτούμε, παρουσιάζουμε. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει τίποτε. Άρα σκιές για αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν θα επιτρέψω από κανέναν».

 

Τα προβλήματα των συμβασιούχων καθαριστριών

 

Με την έναρξη συζήτησης των προημερησίας θεμάτων ο λόγος δόθηκε στην κ. Βαρβάρα Τσακαλίδου, Πρόεδρο του Σωματείου Συμβασιούχων Καθαριστριών Ν. Δράμας, ενώ μέλη του σωματείου παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κ. Τσακαλίδου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες τόσο σε γενικό επίπεδο, λόγω της νομοθεσίας, με τις χαμηλές αμοιβές, την έλλειψη δυνατότητας απουσίας από την εργασία, καθώς θεωρούνται εργολάβοι καθαριότητας, όσο και ειδικότερα στη Δράμα.

Ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε ότι είναι θετικός απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καθαρίστριες, επισημαίνοντας ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το σωματείο τους παρουσία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου. «Κατανοώ τα προβλήματα που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος και προτιθέμαστε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», σημείωσε ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι προχωρά η διαδικασία για μονιμοποίηση στο Δήμο Δράμας με πλήρη απασχόληση πέντε συμβασιούχων καθαριστριών οι οποίες είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου με μειωμένο ωράριο.

 

Με το “σπαθί” του ο Γρ. Παπαεμμανουήλ στο Δημοτικό Ωδείο

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα στην προημερησίας διάταξης συζήτηση τέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό του ζήτημα. «Ακούγονται διάφορα σε σχέση με την εργασία μου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, τα οποία θέλω να καταδικάσω. Η όποια διαδικασία πρόσληψης γίνεται μέσα από διαδικασίες ΑΣΕΠ» υπογράμμισε ο κ. Παπαεμμανουήλ και πρόσθεσε: «Κανένας Δήμαρχος και κανένας Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού δεν έχει το δικαίωμα να προσλάβει ή να απολύσει κάποιον καθηγητή μουσικής». Εξήγησε ότι ο ίδιος εργάζεται ως ωρομίσθιος καθηγητής, αφού ακολούθησε όλες τις διαδικασίες μετά την προκήρυξη των θέσεων, ενώ μάλιστα δεν είναι ο μοναδικός καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, καθώς οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ήταν τρεις. «Δεν έχει ανάγκη ο Παπαεμμανουήλ να βολευτεί. Έχω 25 χρόνια προϋπηρεσία και τα τυπικά μου προσόντα είναι υπεραρκετά» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα».

Απαντώντας ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής σημείωσε τόσο για τον κ. Παπαεμμανουήλ όσο και για το ποίοι είναι οι υπόλοιπο εργαζόμενοι καθηγητές: «Δεν γνωρίζω κι ούτε θέλω και να μάθω». «Είναι ένας τομέας που λειτουργεί με αυτόματο πιλότο. Έχει λυθεί τελείως το θέμα της αξιολόγησης των καθηγητών. Όποιος είναι μέσα είναι μέσα με το “σπαθί” του. Και όποιος είναι έξω είναι γιατί δεν μπορεί να είναι» πρόσθεσε ο κ. Τερζής.