Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε., η Τ.Ο. Δράμας της ΚΝΕ και το παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προς τιμήν της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών στο Μνημείο του ΔΣΕ και των εκτελεσμένων αγωνιστών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Δράμας.

Σε σχετική ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

«Η εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία στίχων από το τραγούδι των σκλάβων του θεατρικού έργου του Κώστα Βάρναλη “Άτταλος Γ’”.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε, ως απόγονος – μέλος της Π.Ε.Α.Ε.Α, ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας Ιστορίας, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η αντιφασιστική νίκη ήταν ακριβή σε αίμα και για την Ελλάδα. Ήθελε νεκροί χιλιάδες να είναι στους τροχούς, ήθελε και οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους, και μάλιστα οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι και μπροστάρηδες στον αντιφασιστικό αγώνα: στην Εξέγερση της Δράμας τον Σεπτέμβρη του 1941, στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 οι 200, στο μπλόκο της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου στην Αθήνα και στου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη. Ήταν αυτοί που μπορούσαν να σπάσουν, αλλά δεν λύγισαν. Που μπορούσαν να λουφάξουν, αλλά προτίμησαν να αντισταθούν. Που μπορούσαν να ζήσουν ήσυχα, αλλά προτίμησαν να πεθάνουν ηρωικά”.

Την ομιλία έκανε ο Γιάννης Βοζίκης, μέλος της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε., ο οποίος σημείωσε πως η Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών είναι ανεξίτηλα χαραγμένη στη λαϊκή συνείδηση και πως, όσο κι αν προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη σημασία της τα ευρωενωσιακά επιτελεία, οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό. Η ημέρα αυτή ανήκει στους λαούς και ο χαρακτήρας της δεν έχει καμιά σχέση με τις “αξίες” της Ε.Ε., που δεν είναι άλλες από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την εκμετάλλευση, τον αντικομμουνισμό, τη στήριξη φασιστικών συμμοριών. Ταυτόχρονα, δεν έχει καμιά σχέση ούτε με τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, η αστική τάξη της οποίας καπηλεύεται τα αντιφασιστικά αισθήματα του ρωσικού λαού για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στους ανταγωνισμούς της με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Στη συνέχεια, στάθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και ανέδειξε το γεγονός ότι σήμερα ο λαός μας δεν πρέπει να επιλέξει στρατόπεδο ληστών, αλλά να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στην Ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις δολοφονικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον λαό στην εξουσία.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και την ΤΟ Δράμας της ΚΝΕ, καθώς και από το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Επισημαίνουμε ότι σε εκδήλωση του ΚΚΕ με τέτοιο περιεχόμενο και μάλιστα σε χώρο εκτέλεσης πατριωτών και κομμουνιστών, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αποτελεί πρόκληση, μέχρι και ιεροσυλία, η παρουσία ανδρών της Ασφάλειας περιμετρικά της εκδήλωσης. Δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχτούμε ανάλογες προκλήσεις».