ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΚΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

  • Α. Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από τους εργαστηριακούς γιατρούς: «Εάν είναι έτοιμοι οι ίδιοι να προχωρήσουν, θα έχουν πάντοτε τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, διότι το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο»
  • Ο. Βασιλείου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Δράμας: «Υπάρχει προοπτική κινητοποιήσεων, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την Κυβέρνηση, οπότε αναγκαστικά περνάμε σε αυτό το μέτρο»

 

Στη Δράμα πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, η πρώτη για το 2023 και η πρώτη μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη νέων οργάνων στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο τον Δεκέμβριο του 2022. Μάλιστα, η Σύνοδος των Προέδρων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Αθηνών, με τη Δράμα να αναλαμβάνει τη φιλοξενία Προέδρων Ιατρικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Οι εργασίες της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA». Οι θεματικές της συνεδρίασης ήταν οι εξής: «Επαγγελματικά δικαιώματα ιατρών», «Βία στην Υγεία» και «Προγράμματα πρόληψης».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε: «Η Σύνοδος των Προέδρων είναι ένα όργανο το οποίο λειτουργεί διαρκώς. Δεν λειτουργεί εκτάκτως. Μπορεί να λειτουργήσει και εκτάκτως, αλλά λειτουργεί τακτικά μέσα στον χρόνο. Συγκαλείται περίπου τρεις φορές τον χρόνο και μία φορά συγκαλείται η Γενική Συνέλευση. Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος μετά τις εκλογές που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2022 και γίνεται στη Δράμα.

Η σύνοδος έχει τρεις ενότητες. Έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχει το θέμα της βίας που αναπτύσσεται στους χώρους της υγείας και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει φτάσει και στη χώρα μας δυστυχώς και για το οποίο θα υπάρχει και μία καμπάνια τις προσεχείς ημέρες, δεδομένου ότι στις 10 Μαρτίου είναι η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της βίας στους χώρους της υγείας. Η τρίτη ενότητα αφορά την πρόληψη, κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους γιατρούς από την εποχή του Ιπποκράτη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη οργή και αγανάκτηση και απόγνωση στους εργαστηριακούς γιατρούς της χώρας, η οποία είναι δικαιολογημένη, διότι υφίστανται αυτό που ονομάζεται claw back και στα ελληνικά μεταφράζεται ως υφαρπαγή του εισοδήματός τους. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 10 χρόνια, αλλά οξύνεται διαρκώς. Ο κλάδος είχε οδηγηθεί σε κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Εάν είναι έτοιμοι οι ίδιοι να προχωρήσουν, θα έχουν πάντοτε τη στήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, διότι το αίτημα είναι απολύτως δίκαιο».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου ανέφερε: «Μετά από την εκλογική διαδικασία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022 και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε, αποφασίστηκε η πρώτη Σύνοδος Προέδρων να γίνει στη Δράμα. Θα ακολουθήσει η Σύρος και σε άλλες περιφερειακούς Ιατρικούς Συλλόγους. Αυτό που θέλουν να δείξουν είναι ότι είμαστε ισότιμοι όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των μελών μας και θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή για τη Δράμα να είναι όλοι οι Πρόεδροι όλων των Ιατρικών Συλλόγων. Κάποιοι βέβαια είναι και διαδικτυακά». Μάλιστα, η κ. Βασιλείου επεσήμανε πως «παρουσία έχουμε και από τον αντίστοιχο σύλλογο της Βουλγαρίας. Είναι ο Πρόεδρος του Παμβουλγαρικού Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος είναι και τιμώμενο πρόσωπο. Ήρθαν στη Δράμα 10 άτομα του εκεί συλλόγου και αυτό γίνεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας». Όσον αφορά τη συμμετοχή των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, η κ. Βασιλείου είπε πως από τους 56 Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, οι 48 συμμετέχουν με φυσική παρουσία και οι υπόλοιποι διαδικτυακά. «Είναι πολύ σημαντικό γιατί από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν έρθει διά ζώσης. Και μετά από τόσα χρόνια πανδημίας, 3 χρόνια, είναι σημαντικό που ξαναβρισκόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας επεσήμανε πως «η Σύνοδος των Προέδρων είναι όπως η Γενική Συνέλευση ενός συλλόγου. Κατατίθενται κάποιες προτάσεις, οι οποίες υιοθετούνται από τον Πανελλήνιο και ουσιαστικά δίνουμε εμείς ως Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων υπόψη του Πανελληνίου ποια είναι τα αιτήματά μας και τον δεσμεύουμε ότι αυτά πρέπει να τα περάσει στην Κυβέρνηση και στο Υπουργείο». «Η συγκυρία ήταν λίγο δύσκολη μετά το τραγικό συμβάν με το τρένο. Παρόλα αυτά εμείς αποφασίσαμε να την κάνουμε, γιατί τρέχουν κάποια θέματα και τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί. Και αντιλαμβάνεστε ότι και λόγω των εκλογών, αν τώρα πάνε λίγο πιο πίσω, θέλουμε κάποια ζητήματα να συζητηθούν στη Βουλή» σημείωσε η κ. Βασιλείου και πρόσθεσε: «Υπάρχει προοπτική κινητοποιήσεων, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με την Κυβέρνηση, οπότε αναγκαστικά περνάμε σε αυτό το μέτρο. Δεν είναι εύκολο να ζητήσεις από ένα γιατρό εργαστηριακό να κάνει απεργία, να κλείσει το ιατρείο του».

Για τα αιτήματα των εργαστηριακών ιατρών, η κ. Βασιλείου δήλωσε: «Το claw back θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι είναι υφαρπαγή. Παίρνουν χρήματα με ένα τέτοιο μηχανισμό και το rebate το οποίο είναι επιστροφή. Δηλαδή δεν φτάνει που επιστρέφουμε χρήματα, παίρνουν και χρήματα στη συνέχεια. Να μη συζητήσουμε βέβαια για τον φόρο κλπ. που πληρώνουν και τα ανελαστικά λειτουργικά μας έξοδα. Κινητοποιήσεις θα γίνουν. Εμείς όμως αυτό που θέλουμε είναι οι κινητοποιήσεις να έχουν τη μορφή που έχουν οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, των οδοντιάτρων. Δηλαδή, προκηρύσσονται οι κινητοποιήσεις και καλύπτονται από τον Πανελλήνιο, ώστε να έχουμε εμείς το δικαίωμα ως Ιατρικοί Σύλλογοι να υπερασπιστούμε την απεργία και να “νομιμοποιήσουμε” τα μέλη μας. Γιατί έχουν ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και όταν τους καλεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Πρέπει να ακολουθήσουν. Σε όλη την Ελλάδα».

Παράλληλα, η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ιατρών του δημοσίου τομέα. Όπως είπε, «η κατάσταση η οποία αυτή τη στιγμή υπάρχει σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία μπορεί να οδηγήσει και σε κάποιες κινητοποιήσεις νοσοκομειακών». «Τώρα σε μια προεκλογική περίοδος, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι περίοδος που πιέζεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τουλάχιστον κάποια πράγματα να τεθούν στο τραπέζι, να συζητηθούν και αν μη τι άλλο να βρεθούν και κάποιες λύσεις», κατέληξε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.