ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, στο καφέ-μπαρ «Ατλαντίδα» στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας.
Ο κ. Ξανθόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, μιλώντας για ζητήματα πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Για την πανδημία είπε πως είναι ακόμη παρούσα και πρόσθεσε: «Μολονότι η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει για να δώσει ένα θετικό άνοιγμα και ένα θετικό μήνυμα κατήργησε τις μάσκες, φαίνεται ότι ο ιός δεν συμφωνεί, με αποτέλεσμα να προσβάλλει όλο και περισσότερους πολίτες. Επομένως προσέχουμε, επομένως λειτουργούμε με την πανδημία παρούσα και εξακολουθούμε να απαιτούμε, να ζητούμε, να διεκδικούμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει στο μέτρο του δυνατού το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να αφήσει κατά μέρος τις πάγιες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της».
Σχετικά με την ακρίβεια, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 11%. Είναι η χειρότερη επίδοση εδώ και 25 χρόνια, αν θυμάμαι καλά. Η ρήτρα αναπροσαρμογής ουσιαστικά συντρίβει τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης έχουν πάρει την ανιούσα και συμπιέζουν ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Σε όλα αυτά η Κυβέρνηση αρκείται σε επικοινωνιακού χαρακτήρα χειρονομίες. Φέρνει την τροπολογία για την άρση ισχύος της ρήτρας αναπροσαρμογής και θα περάσει ουσιαστικά το κόστος στους επί μέρους λογαριασμούς, έτσι ώστε οι πολίτες ουσιαστικά στην τσέπη τους να μη δουν σχεδόν καθόλου βελτίωση».
Ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε και στηνόξυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Όπως είπε, «η αναθεωρητική πολιτική της γείτονος ενισχυμένη και από τη “φοβική” πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί συνεχώς με αποτέλεσμα να διακόπτονται ή να απομειώνονται ουσιαστικά οι δίαυλοι επικοινωνίας και το πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δύο όμορων χωρών. Το πρόβλημα δεν είναι η ελληνοτουρκική διαφορά, είναι διαφορά διεθνούς δικαίου και έτσι πρέπει να τη βλέπουμε κάθε φορά. Αυτό που η κυβερνώσα παράταξη, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική και την ομιλία στο Κογκρέσο, θεωρούσε ως μια πολύ σημαντική επιτυχία του Πρωθυπουργού και της εξωτερικής μας πολιτικής, στο πεδίο των διεθνών σχέσεων φαίνεται να μην ισχύει».
Στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου, ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε τοπικά ζητήματα, κάνοντας λόγο για «παθογένειες, οι οποίες δεν αφήνουν την περιοχή μας να βαδίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, τουλάχιστον σε βαθμό ανάλογο με τις όμορες περιοχές».
Για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία μέσω του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη, μετά και τις πρόσφατες εξαγγελίες από πλευράς Κυβέρνησης, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης και οι καθυστερήσεις της είναι προφανείς και αποδεικνύονται από επίσημα έγγραφα. Δεν θέλουμε να είμαστε μηδενιστές, δεν θέλουμε να απαξιώνουμε, αλλά μία επιπλέον εξαγγελία, ενδεχομένως σε προεκλογικό χρόνο, καταλαβαίνεται ότι μας καθιστά επιφυλακτικούς και όχι μόνο εμάς, αλλά και όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές. Θα περιμένουμε να δούμε. Το καλοκαίρι είναι ούτως ή άλλως πάρα πολύ κοντά και ελπίζω τον Σεπτέμβριο να μην αναγκαστούμε να επανέλθουμε στα ίδια πράγματα και με τα ίδια λόγια».
Συνδέοντας την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χρήστου Σπίρτζη στη Δράμα για κομματική εκδήλωση, ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για τη χάραξη της νέας Σιδηροδρομικής Εγνατίας, λέγοντας πως «πολύ καθαρά και με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ο Χρήστος Σπίρτζης είπε ότι θα ακολουθήσουμε και θα ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση τεκμηριωμένη εισηγηθούν οι εξειδικευμένοι μηχανικοί μελετητές. Επομένως η πρόταση Κατσιμίγα μπαίνει με τον πιο επίσημο τρόπο στο τραπέζι». «Η πρόταση του Κατσιμίγα είναι να συμπεριλάβει η νέα χάραξη και τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, τις Σέρρες και τη Δράμα», ανέφερε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο δύο πολύ σημαντικές πόλεις της περιοχής να μένουν απ’ έξω και να υλοποιείται μία χάραξη που ουσιαστικά θα αποτελέσει τον προαστιακό της Θεσσαλονίκης μέχρι τον Σταυρό της Χαλκιδικής. Η πρόταση ξανατίθεται στο τραπέζι και είναι απορίας άξιο πως υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ., οι αυτοδιοικητικοί που πρόσκεινται σε αυτήν, ο κυβερνητικός Βουλευτής, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στη Ν.Δ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που υποστηρίζουν ως ρεαλιστική λύση τη σύνδεση της Δράμας με τη νέα Σιδηροδρομική Εγνατία με τη σύνδεση Ζίχνης – Αμφίπολης, που αφορά μια γραμμή που είναι καταργημένη περίπου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι εδώ βεβαίως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και οι πολίτες οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».
Μιλώντας για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε: «Υποδεχθήκαμε με συγκρατημένη αισιοδοξία την ανακοίνωση για την προκήρυξη 32 θέσεων. Αναμφίβολα είναι θετικό, αλλά θέλω να θυμίσω σε αυτούς που εύκολα πανηγυρίζουν ότι από την προκήρυξη μέχρι και την πλήρωση των θέσεων, μεσολαβεί πολύς χρόνος και πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Δεύτερον και πολύ σημαντικό. Η πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα, το Νοσοκομείο παραμένει ανοχύρωτο. Υπάρχουν κλινικές, όπως η Ουρολογική ή η Οφθαλμολογική, οι οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους και υπάρχει και μια πολύ μεγάλη αγωνία, την οποία εμείς θα την επαναφέρουμε κάθε τόσο, για να γίνει συνείδηση στους πολίτες, ότι υπάρχει ενδεχόμενο μέσα από τον νέο νοσοκομειακό χάρτη που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση να υπάρξει ένα νοσοκομείο βάσης, όπως είναι το Νοσοκομείο Καβάλας, και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της περιοχής να αποτελέσουν Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας. Είναι μία επιλογή, στην οποία πρέπει σθεναρά να αντιταχθούμε όλοι οι Δραμινοί και να διαμηνύσουμε ότι δεν ανεχόμαστε περαιτέρω υποβάθμιση του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας».
Όσον αφορά τα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Θυμίζω ότι επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκαν τα υπάρχοντα ΤΕΙ σε ΑΕΙ και ήρθε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και θέσπισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, με αποτέλεσμα πάρα πολλά περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και τα δικά μας, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ουσιαστικά επιβίωσης. Προσθέστε σε αυτό και την εισήγηση που έκανε η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, που έχει την ευθύνη λειτουργίας των Σχολών για συρρίκνωση των σχολών της ευθύνης της και καταλαβαίνετε ότι το μέλλον δεν είναι ευοίωνο. Και οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα της πόλης μας είναι εξαιρετικά ανήσυχοι με την τύχη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, μόνη λύση αποδεκτή από την τοπική κοινωνία είναι η «ενίσχυση των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων και όχι περαιτέρω συρρίκνωσή τους».
Στη συνέχεια, σχολιάζοντας την ανάθεση μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα για τον δικαστικό χάρτη της χώρας, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Όταν αναθέτεις μια μελέτη του δικαστικού χάρτη στην Παγκόσμια Τράπεζα, είναι προφανές τι κριτήρια θα πρυτανεύσουν. Με αυτή τη λογική λοιπόν, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο τα Πρωτοδικεία της Δράμας και άλλων πόλεων να συρρικνωθούν. Αντί η εξέλιξη της τεχνολογίας και η εξ αποστάσεως δίκες να είναι επιβοηθητικές της διεξαγωγής και της επιτάχυνσης των δικών, γίνονται άλλοθι για τη συρρίκνωση των επαρχιακών Πρωτοδικείων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί όλη την κοινωνία, απασχολεί βεβαίως τον Δικηγορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και είναι προφανές ότι πρέπει να απασχολήσει και την τοπική κοινωνία, γιατί σιγά σιγά ξηλώνεται ό,τι ξέραμε ως παρουσία του κράτους, του δημόσιου χαρακτήρα, των υπηρεσιών στην πόλη μας».
Ο κ. Ξανθόπουλος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας: «Μολονότι είναι μία περίοδος ραστώνης και καλοκαιριού, όπου τα πολιτικά προβλήματα συνήθως υπακούουν στα μπάνια του λαού, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, εντούτοις στη Δράμα δεν έχουμε περιθώρια εφησυχασμού. Τα προβλήματα είναι ζέοντα, είναι ζώντα, είναι παρόντα και ως εκ τούτου ζητούν από εμάς να στρατευθούμε και να παλέψουμε για την αντιμετώπισή τους. Στην προσπάθεια αυτή και εγώ ως Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα είμαστε παρόντες μαζί με τους πολίτες στην πρώτη γραμμή».