ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 

Χρ. Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.: «Χρήσιμες οι Ολομέλειες για την κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων»

 

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα στη Δράμα και στη Θάσο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 30 Ιουνίου έως την Κυριακή 3 Ιουλίου η 5η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων όλης της χώρας. Μάλιστα, εκτός από τις εργασίες που αφορούν τους Προέδρους των Συμβουλίων και τις επισκέψεις σε σημεία ενδιαφέροντος, το πρόγραμμα της Ολομέλειας περιλαμβάνει και εκδηλώσεις τόσο στη Δράμα όσο και στη Θάσο, οι οποίες απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, στη Δράμα, την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 19.30, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου ημερίδα με θέμα «Η χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία. Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης».

Σχετική συνέντευξη τύπου για την πραγματοποίηση της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων παραχώρησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022. Όπως είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, η Ολομέλεια των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων «είναι η συνδιάσκεψη, η οποία γίνεται περίπου δύο φορές τον χρόνο κάθε ξεχωριστά και σε μία από τις Περιφέρειες της χώρας και η οποία προέκυψε όταν τον Νοέμβριο του 2019, δηλαδή μόλις είχαν αναλάβει οι νέες Περιφερειακές Αρχές, βρεθήκαμε όλοι οι Πρόεδροι μαζί στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Εκεί, αφού γνωριστήκαμε και αφού συζητήσαμε μεταξύ μας, συνειδητοποιήσαμε ότι ο “Κλεισθένης”, η απλή αναλογική και κατόπιν οι τροπολογίες της Κυβέρνησης που αφορούσαν στη δυνατότητα κυβερνησιμότητας και διοίκησης των Περιφερειών, δημιούργησαν μια πολυνομία, αλλά και κάποια κενά νόμου, τα οποία δυσχέραιναν ακόμη περισσότερο το έργο μας, δεδομένου ότι όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, ο ρόλος του Προέδρου ενός Περιφερειακού Συμβουλίου δεν είναι αυτός που ξέρουμε. Με την απλή αναλογική και μετά έχουν δημιουργηθεί πλείστα όσα προβλήματα, τα οποία τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά ο καθένας στο πεδίο, δηλαδή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και προκύπτουν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία μπορούν να λυθούν μόνο μέσω της συνεργασίας, μόνο μέσω της ανταλλαγής απόψεων και μόνο μέσω της συνεννόησης σε κάποια βασικά πράγματα, γιατί κάθε μέρα ειλικρινώς δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε.

Έτσι, λοιπόν, εγκαθιδρύσαμε τον θεσμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων, η οποία μέχρι τώρα έχει συνέλθει στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδος, Ιονίων Νήσων και Κρήτης. Τώρα ήρθε η σειρά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην 5η Ολομέλεια, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Δράμα κατά τις ημέρες 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου και στη Θάσο κατά τις ημέρες 2 Ιουλίου και 3 Ιουλίου». Ο κ. Παπαθεοδώρου επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της Ολομέλειας είναι πλούσιο και «περιλαμβάνει και πράγματα τα οποία θα απασχολήσουν μόνο τους Προέδρους των Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά έχει και εκδηλώσεις, οι οποίες αφορούν το ευρύ κοινό», απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής του κόσμου σε αυτές.

Ακόμη ο κ. Παπαθεοδώρου εξέφρασε τη χαρά του «που φιλοξενούμε για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Ολομέλεια των Προέδρων» και πρόσθεσε: «Η έως τώρα εμπειρία μου με τη συμμετοχή μου στις 4 προηγούμενες Ολομέλειες έδειξε ότι είναι πραγματικά χρήσιμες αυτές για την κατά το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων, διότι η Ολομέλεια μετά από μια επιτροπή την οποία έχει συστήσει και στην οποία έχω τη χαρά να συμμετέχω, έρχεται σε μία διαρκή επαφή και διαρκή διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, καταθέτει προτάσεις τόσο στην ΕΝ.Π.Ε. όσο και στο Υπουργείο για τα προβλήματα τα οποία συναντά καθημερινά και τα οποία χρήζουν επίλυσης. Μέχρι στιγμής αρκετές από τις προτάσεις μας έχουν γίνει ήδη δεκτές. Θεωρούμε ότι και η 5η Ολομέλεια, η οποία θα φιλοξενηθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα έρθει να εισφέρει ακόμη περισσότερα, δεδομένου ότι έχει ήδη ψηφιστεί ένας νέος εκλογικός νόμος. Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα γίνουν με απλή αναλογική, αλλά με ενισχυμένη αναλογική και μένει να δούμε τι άλλου είδους πρωτοβουλίες θα πρέπει να λάβουμε προκειμένου και εμείς από την πλευρά μας να καταστήσουμε τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων όσο το δυνατόν καλύτερη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κυρίως το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αυτό που με τις αποφάσεις και με τη λειτουργία του δίνει την αναγκαία ώθηση στην Περιφέρεια προκειμένου να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Το πρόγραμμα της Ολομέλειας των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων

Πέμπτη 30 Ιουνίου – Δράμα

17.30 Συνεδρίαση των Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Δράμας – Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο

19.30 Ημερίδα με θέμα «Η Χρήση των social media στην Πολιτική και την Οικονομία – Κίνδυνοι παραπληροφόρησης – Επιρροή – Διαμόρφωση κοινής γνώμης». Αμφιθέατρο Διοικητηρίου Δράμας.

Ομιλητές:

-Μανώλης Σφακιανάκης, Υποστράτηγος ε.α. ΕΛ.ΑΣ., τ. Προϊστάμενος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

-Βαγγέλης Τσάρας, Επικοινωνιολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας επικοινωνίας Cicero Α.Ε.

-Γεώργιος Σιάκας, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Δ.Π.Θ.

-Αναστάσιος Πούλιος, Δικηγόρος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας

Παρασκευή 1 Ιουλίου – Δράμα (Ελευθέρια 2022)

10.00 Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Αναργύρων Δράμας

11.30 Κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας – Κατάθεση στεφάνου από αντιπροσωπεία των φιλοξενούμενων Προέδρων Π.Σ.

12.30 Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις

18.00 Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Αγγίτη – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης Θόδωρο Αθανασιάδη

20.00 Τελετή λήξης έκθεσης φωτογραφίας Ερυθρού Σταυρού με θέμα: «Οι δράσεις του Ερυθρού Σταυρού κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής» στον αύλειο χώρο του 1ου Λυκείου Δράμας

21.00 Εκδήλωση Ελευθερίων – Μουσική Συναυλία με τον Ορφέα Περίδη

Σάββατο 2 Ιουλίου – Θάσος

9.30 Αναχώρηση από τη Δράμα για το λιμάνι της Κεραμωτής

11.00 Άφιξη στη Θάσο

12.00 Ξενάγηση στη Θάσο

19.45 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Ελευθέριο Κυριακίδη στο «Καλογερικό»

20.00 Εκδήλωση στο «Καλογερικό» με θέμα: «Η Θάσος ως τουριστικό προϊόν»

Ομιλητές:

-Ελευθέριος Κυριακίδης, Δήμαρχος Θάσου

-Μαρία Πολυμέρου, Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Περιφερειακή Σύμβουλος Θάσου

-Δημήτρης Σπιτσέρης, Υπεύθυνος του Γραφείου Europe Direct στην Καβάλα

Κυριακή 3 Ιουλίου – Θάσος

11.30 Αναχώρηση για την Κεραμωτή – Λήξη εργασιών