Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αναβίωσης και ανάδειξης του πλούσιου πολιτισμού που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου. Πολιτισμός που προέρχεται από την Μακεδονία, τη Θράκη έως την Καππαδοκία και τον Πόντο. Ο πολιτισμός ενώνει τους ανθρώπους, τους φέρνει πιο κοντά για να σμίξουν τις κοινές χαρές, και όχι μόνο.

Η Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου, ο Σύλλογος Μικρασιατικών & Καππαδοκικών Δεσμών και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου σας προσκαλούν στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου «ΣΑΓΙΑ» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στην Κεντρική Πλατεία Κάτω Νευροκοπίου, με άφθονο παραδοσιακό φαγητό «Φώτας Φαΐ», χορό και κρασί με παραδοσιακή ορχήστρα.

Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στην Καππαδοκίας όπου εκεί κάθε γιορτή έπαιρνε ιδιαίτερο νόημα, μέσα από τα λατρευτικά έθιμα και τις δοξασίες των κατοίκων.

Τα Σάγια σήμερα…

Το δρώμενο αυτό Παραμονή των Θεοφανίων, όπως και πολλά άλλα κατά την περίοδο του δωδεκαημέρου στην Ελλάδα, αποτελεί μια σύνθετη τελετουργική πράξη, η οποία περιέχει και λατρευτική διάσταση και έχει ως κύριο σκοπό την ευετηρία, δηλαδή την καλοχρονιά, στοιχείο που τονίζεται με την πυρά, τις ευχές, τους χορούς και τα τραγούδια.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, κομπόστες από σταφίδες, δαμάσκηνα ή βερίκοκα συνοδεία με κόκκινο κρασί.