ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • Ξεκίνησαν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
  • Για πρώτη φορά διοργανώνεται το Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας από την ομάδα «Λευκός Χώρος»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟ

 

 

Σε ρυθμούς προφεστιβαλικών εκδηλώσεων κινείται την τρέχουσα εβδομάδα η Δράμα, ενόψει της έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο ξεκινάει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου. Ήδη από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου σε διάφορα σημεία της πόλης και όχι μόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, οι οποίες αποτελούν τον προπομπό του Φεστιβάλ και οι οποίες ολοκληρώνονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο των φετινών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων διοργανώνεται και το 1ο Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας.

Συνέντευξη τύπου παρουσίασης των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων παραχώρησε, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο οποίος πλαισιωνόταν από τα μέλη της ομάδας «Λευκός Χώρος», που διοργανώνει το Φεστιβάλ Κόμικς, κ.κ. Χρήστο Βογιατζή και Γιάννη Μιχαηλίδη.

Ο κ. Καραμπατζάκης, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Και φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι εδώ, δυναμικό, είναι το 42ο Εθνικό και 25ο Διεθνές. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους έχει τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις και φυσικά το κανονικό τμήμα του Εθνικού και Διεθνούς, δηλαδή το κανονικό Φεστιβάλ μεταξύ 15 και 22 Σεπτεμβρίου». Όπως είπε, το φετινό πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων «έχει μια διαφορετική χροιά» και «έχει ως στόχο να έρθει πιο κοντά σε αντικείμενα τα οποία είναι σχετικά με τον κινηματογράφο κι έτσι να είναι ο προπομπός του φετινού μας Φεστιβάλ. Για αυτό το λόγο έχον επιλεχθεί εκδηλώσεις, οι οποίες προέρχονται από πρωτοβουλίες Δραμινών, από ανθρώπους μέσα από την πόλη, και σαν στόχο έχουν την εξωστρέφεια». Μάλιστα, ο κ. Καραμπατζάκης ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, παράγοντας ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

 

Το 1ο Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας

 

Ο κ. Καραμπατζάκης επεσήμανε ότι ένα «σημαντικό κομμάτι των φετινών προφεστιβαλικών είναι αυτό του Φεστιβάλ Κόμικς», το οποίο «προέκυψε από ιδέες μιας Δραμινής ομάδας, του “Λευκού Χώρου” και φυσικά από την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας και την Πρεσβεία της Ιταλίας, με την κ. Άννα Μοντάβι, την Πολιτιστική Ακόλουθο, που θέλω να την ευχαριστήσω και δημόσια. Είχαμε μια άψογη συνεργασία και για αυτό θα έχουν στο 1ο Φεστιβάλ τη δυνατότητα οι Δραμινοί να συναντήσουν καλλιτέχνες του Κόμικς από την Ιταλία και φυσικά Έλληνες».

Το Φεστιβάλ Κόμικς περιλαμβάνει 2 εργαστήρια εικονογραφήγησης, 2 διαλέξεις πανεπιστημιακών καθηγητών, 4 εκθέσεις κόμικς Ελλήνων και Ιταλών δημιουργών με τις αντίστοιχες συναντήσεις / ομιλίες των προσκεκλημένων καλλιτεχνών, καθώς και χώρο εκδοτών και βιβλιοπωλών στο κιόσκι της πλατείας Ελευθερίας.

Το μέλος της ομάδας «Λευκός Χώρος» κ. Χρήστος Βογιατζής, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε για το Φεστιβάλ Κόμικς. «Υπάρχει μια πρωτοβουλία που για πρώτη φορά θα πάρει σάρκα και οστά, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου ελπίζουμε να γίνει θεσμός, γιατί πραγματικά νομίζω ότι θα είναι μια εντυπωσιακή πρώτη προσπάθεια. Θα υπάρχουν εκθέσεις, θα υπάρχουν διαλέξεις και θα υπάρχουν εργαστήρια για μικρά παιδιά, ώστε να μάθουν για το εκφραστικό μέσο της τέχνης αυτής των Κόμικς. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον είναι μεγάλα».

Από την πλευρά του το μέλος της ομάδας «Λευκός Χώρος» και Διδάκτορας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας κ. Γιάννης Μιχαηλίδης επεσήμανε: «Είναι μια προσπάθεια μιας ομάδας που αποτελείται κυρίως από εικαστικούς καλλιτέχνες που είναι ευαίσθητοι στον τομέα της εικονογραφήγησης. Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ είναι αρκετά πλούσιο ως πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας» και πρόσθεσε: «Είναι μια πρώτη προσπάθεια αυτή που κάνουμε. Έχουμε πάρα πολλές προεκτάσεις, είτε στον εκδοτικό χώρο είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, τόσο στον εντοπισμό των δυνατοτήτων του μέσου στα σχολεία και στην εκπαίδευση όσο και στην ίδια την καλλιέργεια του μέσου από τους δημιουργούς».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κόμικς ξεκίνησαν την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων

 

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

«Ωδή στην αγάπη»

Ώρα 19.00 – Τόπος: Θεατράκι Αγίας Βαρβάρας

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων / Κέντρο Κοινότητας και Παράρτημα Ρομά, σε συνεργασία με φορείς ΑμεΑ του Νομού, στο πλαίσιο των Προφεστιβαλικών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2019, διοργανώνουν ψυχαγωγική εκδήλωση.

«Είναι ανώφελο να μιλάς για αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνης της» – Paulo Coehlo

«Αν μου χάριζαν όλη την αιωνιότητα χωρίς εσένα,

θα προτιμούσα μια μικρή στιγμή πλάι σου» – Τάσος Λειβαδίτης

Συνεργαζόμενοι φορείς: Σύλλογος «Λάμψη», Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Δράμας, Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. – Οικοτροφείο «Πηγή», Ε.Ψ.Υ.Κ.Α.: Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» – Υπηρεσίες Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και Υπηρεσίες νοσηλείας κατ’ οίκον, Κ.Δ.Α.Π. με Α «Το χαμόγελό μας», Σύλλογος Διαβητικών Ν. Δράμας, Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας, Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων & Φίλων του Αθλητικού & Πολιτιστικού Συλλόγου ΑμεΑ «Αγωνιστές», Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Δράμας «Αλκυόνη», Σωματείο ΑμεΑ Ν. Δράμας

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συνέντευξη με τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Θεατρικό απόσπασμα από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», κλασικό χορό, βαλς και ταγκό

Τραγούδι, έκθεση ποιημάτων με ζωγραφιές, κέρασμα

Την αφίσα της εκδήλωσης ζωγράφιζε η Πόλυ Τορούνογλου

Drama Comics Festival

Εργαστήριο: Φτιάξε τον ήρωα σου (Γιώργος Τζάτζιος)

Ώρα: 18.00 – Τόπος: Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου

Διάλεξη: «Κόμικς και Μετάφραση. Το μεταφραστικό μοντέλο του Klaus Kaindl»

Ομιλήτρια: Ελένη Κασάπη (Καθ. Μεταφρασεολογίας Α.Π.Θ.0

Ώρα: 18.30 – Τόπος: Αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ

Συνάντηση: «Χρήστος Δημητρίου. Νομαδισμός και Αφήγηση»

Ομιλητές: Γιώργος Μπότσος, Γιάννης Κουκουλάς

Ώρα έναρξης: 20.00 – Τόπος: Αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

Drama Comics Festival

Εργαστήριο: Παιχνίδι φαντασίας… (Ανθή Σαμαρτζίδου)

Ώρα: 18.00 – Τόπος: Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου

Συνάντηση: Λόγια και Εικόνβες. Γιώργος Μπότσος – Giuseppe Palumbo

Ομιλητής: Γιώργος Μπότσος

Ώρα 20.00 – Τόπος: Αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ

Επιστημονική Ιατρική Συνάντηση Δράμας

Ημερίδα με θέμα: «Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος και χρήση απινιδωτών»

Ώρα: 19.00-21.30 – Τόπος: Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

Drama Comics Festival

Εργαστήριο: Φτιάξε τον ήρωα σου (Γιώργος Τζάτζιος)

Ώρα: 18.00 – Τόπος: Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου

Διάλεξη: «Σειριακότητα και μυθιστόρημα, από τον Όμηρο έως τα κόμικς»

Ομιλητής: Daniele Barbieri (καθ. Ακαδημίας Καλών Τεχνών, Παν. Bologna)

Ώρα: 18.00 – Τόπος: Αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ

Συνάντηση: «Μικρή Ιερουσαλήμ»

Ομιλητές: Ηλέκτρα Σταμπουλή, Angelo Mennillo

Ώρες: 20.00 – Τόπος: Αίθριο των γραφείων Φεστιβάλ

Graffiti performance (Τανό)

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Τανό θα φιλοτεχνήσει ένα γκράφιτι με θέμα το κόμικς. Καθημερινά από τις 18.00 και μετά, δίπλα στην αίθουσα «Μελίνα» στην Αγ. Βαρβάρα.

Επιστημονική Ιατρική Συνάντηση Δράμας

Ώρα: 9.00 π.μ. – 1.00 μ.μ. & 2.00 μ.μ. – 6.00 μ.μ.

Τόπος: Ξενοδοχείο Ύδραμα

Σεμινάριο ανανηπτών βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδιστή

Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, Δήμος Δράμας, Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ώρα: 19.30 – Τόπος: Δημοτικό Ωδείο

Ελληνική & Ουκρανική κουζίνα 2019

Ώρα: Μετά την τελετή Τόπος: Προαύλιος χώρος Δημαρχείου

Catering προσφορά της Ένωσης Κυριών Δράμας και του προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου

Τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Ώρα: 19.30 – Τόπος: Δημοτικό Ωδείο

 

Εκθέσεις

 

Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας – Drama Comics Festival

Εκθέσεις κόμικς: 8 Σεπτεμβρίου – 22 Σεπτεμβρίου

Λόγια και Εικόνες. Γιώργος Μπότσος – Giuseppe Palumbo.

Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου

Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00

Δύο αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες, ένας Έλληνας και ένας Ιταλός εκθέτουν δυο διαφορετικούς τρόπους δημιουργίας κόμικς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και την χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Μικρή Ιερουσαλήμ» Θεσσαλονίκη. Μεταξύ γραμματικής, ποίησης και ιστορίας.

Αίθουσα «Ελευθερία»

Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00

Το έργο των Elettra Stamboulis (Ηλέκτρα Σταμπουλή) και Angelo Mennillo αφηγείται την ιστορία ενός τόπου, το αίσθημα της απουσίας και του τραύματος χωρίς να ενδίδει σε κανένα μύθο. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και την χορηγία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Χρήστος Δημητρίου. Νομαδισμός και Αφήγηση»

Αίθουσα «Μελίνα»

Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00

Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Δραμινού καλλιτέχνη και στο ιδιαίτερο εικογραφηγηματικό του ύφος. Το έργο του αποτελεί έμπνευση για το Φεστιβάλ Κόμικς Δράμας – Drama Comics Festival.

«Ένα γλυκό ξημέρωμα. 14 ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής».

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας

Ώρες λειτουργίας Μουσείου: 08.30-20.00

Τόμεκ Γιοβάνης, Γιώργος Γούσης, Σπύρος Δερβενιώτης, Πέτρος Ζερβός, Δημήτρης Καμένος, Λέανδρος, Τάσος Μαραγκός, Θοδωρής Μπαργιώτας, Αλεξία Οθωναίου, Αλέκος Παπαδάτος, Θανάσης Πέτρου, Soloup, Γιώργος Φαραζής, Πέτρος Χριστούλιας. Δεκατέσσερις δημιουργοί κόμικς φιλοτεχνούν ιστορίες για την Αθήνα της Κατοχής. Προσωπικές ματιές, καλλιτεχνικές εκφράσεις, έντεχνες απόπειρες προσέγγισης, αναψηλάφησης, κατανόησης και απόδοσης του πνεύματος και του κλίματος ενός όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.

«Los pendejos de las Kampitos»

Αίθουσα παλαιού Δημαρχείου

Ώρες λειτουργίας: 11.00-14.00 & 17.30-21.00

Ο Δραμινός καλλιτέχνης Jnk παρουσιάζει έργα του επηρεασμένα από τον χώρο των κόμικς.