ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, με θέμα «Στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνάσιου – Λυκείου Καλαμπακίου στην Π.Ε. Δράμας», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ.κ. Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Το κτήριο του Γυμνάσιου – Λυκείου Καλαμπακίου του Δήμου Δοξάτου στην Π.Ε. Δράμας, κατασκευάστηκε το 1978. Από το 2016 έχει πάψει να χρησιμοποιείται, καθώς παρουσιάζει αρκετά προβλήματα στατικότητας, συγκεκριμένα σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη διαβρωμένων στοιχείων σκυροδεμάτων και οπλισμών».

Την ίδια χρονιά αποφασίστηκε η μεταστέγαση του Γυμνασίου Καλαμπακίου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής και του Λυκείου Καλαμπακίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο (παλαιό σχολείο) Καλαμπακίου αντίστοιχα.

Και τα δύο κτήρια δεν μπορούν ούτε υποτυπωδώς να θεωρηθεί πως καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου που «φιλοξενούν».

Είναι κτήρια παλιά, που έχουν χώρους μόνο για υποτυπώδεις αίθουσες διδασκαλίας και γραφείο διδασκόντων. Λόγος δεν γίνεται για εργαστήρια, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη ή οποιαδήποτε άλλη απαραίτητη υποδομή.

Για έκτη σχολική χρονιά οι μαθητές της Β’βάθμιας Δ/νσης Παιδείας στο Καλαμπάκι βιώνουν αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δοξάτου έχει προχωρήσει σε «Λήψη απόφασης περί της αναγκαιότητας ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος Γυμνασίου -Λυκείου Καλαμπακίου και κατεδάφισης του υφιστάμενου σχολικού κτηρίου».

Αυτά τα έξι χρόνια έχει αποδειχτεί πώς κάθε εξαγγελία, Δήμου, Περιφέρειας σκοντάφτει στη χρηματοδότηση με τα διάφορα «χρηματοδοτικά πακέτα», τα πλαφόν και τους όρους που εμπεριέχουν.

Είναι ξεκάθαρο πως οι λαϊκές ανάγκες, και στη μόρφωση, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων και της Ε.Ε.

Επειδή δεν μπορεί να μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η ασφάλεια και η μόρφωση των παιδιών του λαού μας, ούτε να στερούνται τις σύγχρονες μορφωτικές δυνατότητες της εποχής, σε σύγχρονα-ασφαλή και πλήρως εξοπλισμένα σχολεία.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για να λύσει άμεσα το σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου με την εξασφάλιση των αναγκαίων σύγχρονων –ασφαλών υποδομών με την ανέγερση νέου σχολείου με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ.