ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΡΑΜΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

 

 

Ένας χρόνος έκλεισε από την ημέρα, που ο καλός φίλος και επίλεκτο Μέλος της Εταιρείας Δραμινών Μελετών Στέφανος Στολίγκας, έφυγε από κοντά μας. Έφυε ο συμπολίτης, ο άνθρωπος, ο μειλίχιος, ο ήρεμος, που δεν είχε εχθρότητες, αλλά ήταν αγαπητός στο δραμινό κοινό.

Και μολονότι είχε φωνή με το έντυπο μέσο του τον «Νέο Άνθρωπο», δεν δημιούργησε ποτέ αντιπαλότητες με τις τοπικές εξουσίες. Μαχητής για την προάσπιση της αλήθειας αγωνίστηκε να αναδείξει τα όποια προβλήματα του Νομού μας με ευθυκρισία και καλοσύνη. Ο εμπαθής και κακός λόγος ήταν άγνωστος για τον Στέφανο. Μόνον ο γλυκύτατος λόγος και το χαμόγελο ήταν τα εκφραστικά και πειστικά του μέσα.

Από τα εκλεκτά Μέλη της Ε.Δ.Μ. στάθηκε κοντά της ως ηθικός και οικονομικός συμπαραστάτης ακολουθούμενος σχεδόν πάντοτε από την σύντροφό του Πίτσα.

Και όταν η Ε.Δ.Μ. του ζήτησε δειλά να προβεί στην επανέκδοση του πονήματος του αδελφού του Κώστα Στολίγκα «ΜΕ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ», ένα πόνημα γραμμένο χωρίς πάθος, αλλά με στόχο την αποτύπωση της αλήθειας, ο Στέφανος περιχαρής της έδωσε την άδεια. Και εκδόθηκε το πόνημα με δαπάνη της Ε.Δ.Μ. και προσφέρθηκε δωρεάν στους Δραμινούς, αλλά και σ’ εκείνους, που το ζήτησαν.

Ο Στέφανος δεν ήταν ένας απλός υπηρέτης των εντύπων Μέσων Ενημέρωσης, αλλά ένας μαχητής, που με τον δωρικό του λόγο στεκόταν ολόρθος στο μετερίζι της προάσπισης της αλήθειας.

Σεμνός, χωρίς επιδεικτικές τάσεις, είχε να πει μόνον τον καλό λόγο, χωρίς να χαϊδεύει αυτιά. Μέλος μιας πνευματικής οικογένειας, που τη διέκρινε η σεμνότητα και η σοβαρότητα, τέθηκε εκούσια στην υπηρεσία του λαού, απεχθανόμενος τον λαϊκισμό με το εβδομαδιαίο έντυπό του «ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», που το εξέδιδε για 24 χρόνια. Σημασιολογικός ο τίτλος του εντύπου του, που απηχούσε τη δομή της ψυχής του. Επιδίωκε την ανανέωση, τα νέα ήθη, την αγάπη για τη γη, που τον άνδρωσε, που ζητούσε εναγωνίως την πρόοδό της σ’ όλους τους τομείς της ζωής, χωρίς υστερόβουλες σκέψεις και χωρίς την τάση για αθέμιτη ενίσχυση του βαλαντίου του.

Η αξιοπρέπειά του ήταν παροιμιώδης. Ποτέ δεν επιδίωξε την μείωση των συνανθρώπων του, αλλά με τη γαλήνια ψυχή του θυσίαζε στο βωμό της καλοσύνης.

Η Ε.Δ.Μ. ζήτησε από τη συμβία του να της παραχωρήσει το Αρχείο του, πολύτιμη πηγή για την ιστορική πορεία της σύγχρονης ιστορίας της Δράμας. Και η καλή φίλη με ευχαρίστηση ικανοποίησε το αίτημά της. Ας είναι καλά, που διασώζει τη μνήμη του συνοδοιπόρου της ζωής της κατά τρόπο εύσχημο.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τις σελίδες του Αρχείου του οι φερέλπιδες ερευνητές θα βρουν χρήσιμα στοιχεία για την τοπική ιστορία.

Κλείνοντας κάνουμε έκκληση στο Δήμο της Δράμας να συγκατανεύσει, ώστε μια νέα οδός να φέρει το όνομά του.

Εμείς ως Ε.Δ.Μ. Θα κινήσουμε τη σχετική διαδικασία για να θυμόμαστε τον καλό συνεργάτη και συμπαραστάτη.

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Γ.Κ. Χατζόπουλος

Ο Γεν. Γραμματέας

Γ.Σ. Ιντζές